Saturday 28 January 2012

Kek Lapis Daging Berkeju untuk minum petang ;)

Salam everyone ,
Sebenarnya niki masih baru dalam nak jadi blogger nie...kali ni nak hilangkan stress ...menu minum petang  hari ialah kek lapis daging berkeju....enak.Kek nie lagi sedap kalau di bakar dlm acuan muffin yg kecil2..memang sesuai untuk minum petang..jom layan resepi
KEK LAPIS DAGING BERKEJU;
BAHAN A-INTI;
250G DAGING KISAR
1 BIJI LABU BWG BSR-DI POTONG DADU
1 SUDU TEH LADA SULAH
1SUDU BESAR TPG GANDUM
2 SUDU BESAR MENTEGA-SEDIKIT GARAM.
CARA;
PANASKAN MENTEGA DI DALAM KUALI,MASUKKAN BAWANG TADI KEMUDIAN GORENG SAMPAI GARING DAN BERBAU WANGI.MASUKKAN DAGING SERTA LADA SULAH JUGA SEDIKIT GARAM.LAST SEKALI TPG GANDUM DI MASUKKAN..KETEPIKAN INTI BIARKAN SEJUK.
KEK;
6 BII TELUR
100G GULA KASTOR
200G TPG GANDUM
1 SUDU TEH GARAM
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1 SUDU BSR OVALLETTE
70ML AIR AIS
200G KEJU CHEDDAR LADA HITAM(TAKDER KEJU NI GAUL JER DGN CRUSH LADA HITAM)-NIKI PAKAI PLAIN CHEDDAR.
CARA;
PUTARKAN TELOR BERSAMA GULA SAMPAI KEMBANG,KEMUDIANMASUKKAN OVALETTE..DIIKIUTI TPG .BAKING POWDER,GARAM,AIR AIS.
AMBIL ADUNAN KEK DIBAHAGIKAN KE 3 BAHAGIAN.
AMBIL SATU BAHAGIAN ISI DLM LOYANG BAKAR 10 MINS..SETELAH MASAK ,TABURKAN INTI DAGING TADI..TABURKAN JUGA SEDIKIT CHEEZ..
ULANGI PROSES NI SAMPAI SEMUA ADUNAN KEK ABIS DI BAKAR..MENJADI 3 LAPISAN..BAKAR  DLM OVEN 180C SEHINGGA MASAK-KALAU DI BAKAR DLM ACUAN CUPCAKES @ MUFIN MASA MEMBAKAR ADALAH LEBIH PENDEK DARI YG ASAL..ENJOY.










..



my whole family enjoy dengan menu petang ini ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...