Tuesday 28 February 2012

PUDING CARAMEL KLASIK

SALAM..
N3 HARI MENARIK SIKIT...INILAH PUDING GULA HANGUS@ KARAMEL..MUNGKIN SEMUA KAT LUAR DAH PUN MENCUBA DAN TAHU BAGAIMANA NAK MENYEDIAKAN PUDING YG SIMPLE DAN SEDAP NIKAN?..
PUDING KARAMEL NIKEE MULA LIHAT MAMA MASAK DARI KECIL DAN SENTIASA MENJDI PEMINAT SETIA LAGI..ALHAMDULILILAH KERANA KESETIAAN ITULAH PUDING MEMANG MENJADI FAVORITE KAMI SEKELUARGA.
PADA KAK,MAKCIK@ SESIAPA YG DAH TAHU MASAK NI MESTI CUBA RESEPI MAMA YG SENANG DAN MUDAH SEKALI..LAYAN RESEPI DI BAWAH..

BAHAN;

10 BIJI TELOR AYAM
SEHELAI DAUN PANDAN-FRESH
1 TIN SUSU PEKAT 2 TIN AIR-Gunakan tin susu tadi utk menyukat air.
4 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG @ KASTAD
SECUBIT GARAM
1 SUDU TEH ESEN VANILA
4-5 SUDU MAKAN GULA PASIR@ BROWN SUGAR-Dibuat karamel@gula hangus.
PENGUKUS UTK MENGUKUS


CARA MEMBUAT;


1-  MULA-MULA DI PANASKAN AIR DLM KUKUSAN SAMPAI MENDIDIH
2- TUTUP PENUTUP KUKUSAN DGN KAIN SUPAYA AIR WAP TAK MASUK KE DALAM PUDING TADI\
3- MASAKKAN GULA HANGUS 
 TERUS DI DLM ACUAN KEK DAN BIARKAN SEJUK GULA TADI.
4-  DI DALAM BEKAS YG LAIN ..PECAH TELOR TADI CAMPURKAN DGN SUSU PEKAT..KALAU IKUT  MAMA 
DIA GUNAKAN TANGAN DI CAMPUR PERLAHAN2...
5- DALAM BEKAS YG SAMA,MASUKKAN DAUN PANDAN TADI...KOYAKKAN DAUN TADI..GAUL SAMPAI RATA...MASUKKAN VAILLA ESEN.
6- CAMPURKAN 2 TIN AIR..DI SAMPING TU MASUKKAN SEKAI TP KASTAD GAULKAN PERLAHAN-SEBAB KALAU TERLAMPAU KUAT DI KOCOK2 TELOR TADI..NANTI BYK LUBANG UDARA APABILA KARAMEL MASAK..JADI KENA SELOW.
7- LAST SEKALI TAPIS KE DALAM LOYANG KEK YG ABER GULA HANGUS TADI.
8- SEBELUM MENGUKUS PUDING..TUTUP PERMUKAAN LOYANG KUIH TADI DGN CLING WRAP@ ALUMINIUM FOIL..DI CUCUK SUPAYA BERLOBANG SEDIKIT..KUKUSLAH SELAM 45- MINIT KE ATAS @ SAMPAI MASAK...

P/S; KALAU NAK PUDING NI FIRM KENA SEJUKKAN DULU DLM LOYANG TADI..DI PETI AIS.
-KALAU NAK TAHU KENAPE MAMA PAKAI DAUN PANDAN SBB NAK HILANGKAN HANYIR TELOR.
- KATA MAMA PUDING NI MEMANG SENDIRI MANIS..TAKYAH NAK TAMBAH GULA PUTIH DALAM ADUNANNYER..



ENJOY..




CEKODOK CRAB STICK KAMI

SALAM...

CALEB NI MASIH TAKNAK TIDO PUAS MEMUJUK..MAMA PUN MBIL KESEMPATAN LAA...N3 .. HIDANGAN NI BUATNYA MINGGU LEPAS....
NAMPAK BIASAKAN..
CEKODOK NI MACAM BIASA TAPI TASTE LAIN SIKIT...KALAU KITA KE PASAR BESAR TESCO ATAU GIANT TU..ADER PERNAH NAMPAK TAK LIGAMEN CRAB STICK YG PANJANG BERWARNA MERAH TU..YG SELALU DI MAKAN DALAM YONG TAU FOO TUU..HAAA TU LA BENDANYER
BAGI YG NK MENCUBA BUATLAH CEKODOK NI ANAK-ANAK PASTI SUKA SEDAP ,CEPAT DAN MUDAH

JOM LAYAN RESEPI..

BAHAN.
2 CWN GANDUM
1 BTG DAUN BWG-hiris halus
1 BIJI BWG BSR KUNING;hiris halus
5 EKOR UDANG;kopek kulit hiris halus..klautakder pakai udang kering....
1 BTG DAUN SUP
SEDIKIT KUNYIT,GARAM & SERBUK PERASA
1/2 CWN AIR SUAM;utk mebancuh cekodok..pada yg suka letak sebijik telor pun boler sy tak suka.
1/2 PAKET;CRAB STICK BERJENAMA KAMI-di koyak memanjang..ader yg di jual koyak..
MINYAK UTK MENGORENG.

CARA;
.GAULKAN SEMUA BAHAN DLM SATU BEKAS..MASUKKAN AIR ..
LEPAS TU KACAU SAMPAI RATA..MASUKKAN GARAM DAN SERBUK PERASA....SEDIA UTK DI GORENG.....GOREGLAH CEKODOK ANDA SAMPAI MASAK DAN GARING.

RUPA  PARAS  NYER,MEMANJANG SEDIKIT DISEBABKAN CRAB STICK TU...JGN RISAU MEMANG SEDAP RUPA BURUK....ENJOY MINUM PETANG ANDA.

SOS;

SOS CILI THAI @ SOS CILI

SO..ENJOY MINUM PETANG..JGN TAK CUBA YERRRR....
.

KEK MARBLE EKONOMI




SALAM..PETANG DOK MELEPAK SELEPAS ZUHUR..& DOPDAP..DOPDAP..NAK MASUKKAN TAK FOTO KEK NI..BUKAN APER MALU..KURANG CUNRASANYER KEK NIE..
SEBENARNYA NIKEE BUKAN FANCY SAMGAT KEK MARBLE NI..SETELAH DI ADAPTASI DARI KAK NOR..SECUBIT GARAM SERTA MAT GEBU ,,NIKEE MENERAI LAA..NOT BAD LAA...CUMER LAGI BEST KALAU DI BIARKAN KEK TU SEADANYER JER DARI SEGI RASANYER....PADA YG SUKAER RASBERY,BLUEBERRY KER,TERPULANGLAH FLAVORNYER..NIKEE SUKA ORI LAGI MCM VANILA @ LETAK MOCHA COCO EMULCO SAHAJA...LEMON FLAVOR PUN SEDAP..BEGITU GAK OREN....



JOM LAYAN RESEPI YG TENGAH HEBAT NIE...MALAH ABG ANGKAT SY DI KUATAN PUN MENGADA KELAS KEK KHAS UTK KEK EKONOMI NI....

BAHAN;
250G MENTEGA-SUHU BILIK
100 G GULA KASTOR
3/4 CAWAN SUSU PEKAT MANIS 
1 SUDU TEH OVALETTEOPTINAL TAKDER LAGI BETTER LAA..
6 BIJI TELOR;GRED C
BEBERAPA WARNA YG DI GEMARI....
2 SUDU TEH BAKING POWDER
250G TEPUNG GANDUM

CARA;
Mula-mula putarkan susu,gula & ovalette & butter sampai sebati...berwarna putih,Ayakkan tepung bersama dengan baking powder beberapa kali...
Selepas tu pecah satu persatu telor ke dlm adunan butter tadi...biarkan diputar beberapa minit.
Apabila dah sebati..masukkan pula ayakkan tepung tadi..putar dlm seminit  sahaja.
Angkat dan kaup balik..adunan tadi..
Bahagi ke pada beberapa bekas masukkan warna yg di gemari..serta esen  yg anda suka....
Setelah selesaikan ratakan warna dan esennyer...ambik acuan yg di leser butter dan kertas minyah...mula letak aduna yg berbeza dari tengah mengunnakan senduk ..lakukan proses ni berselang seli sampai abis adunan
bakarlah selama 45 minit pada suhu 180c..sehingga kek masak....




P/S;  PADA KAK NOR SSECUBIT GARAM.....MEMENG SEDAP KAK..BEGITU GAK CMAT GEBU ....RASANYER TERABAIKLAH...NI BOLER DI HIDANG BEST PADA ARI RAYA..BUAH TANGAN KE RUMAH ORANG.....MEMENG TEPAT DAN EKONOMI SANGAT.


Monday 27 February 2012

VERCIMILLI AGLIO OLIO






 SALAM...
PEKABAR SEMUA HARI..NI...SEHARI NI RASA TAK SEDAP BADANLAH....MUNGKIN ASYIK LEPAK DI RUMAH.MINGGU LEPAS LAK G MAKAN KENDURI APA LAGI PEKENA NASI KAW2....
UNTUK PENGETAHUAN SEMUA KAMI MEMANG TAKUT MAKA NASI HARI2,BOLER MENGUNDANG SAKIT YG MACAM2...UDANG,SOTONG,IKAN KERING JARANG ADER DLM MENU,TAPI TEKAK MELAYU SESEKALI TERBABAS GAK...

MENU KAT ATAS TU SEBENARNYA..DAH ABIS IDEA FIKIR NAK MASAK APER....YAYA ANAK  POMPUAN KITA TU BELASAH JER SEMUANYER OK MAMA..JANJI MAKAN..
JOMLAH LAYAN RESEPI  ....

BAHAN-BAHAN

200G VERCIMILLI PASTA;DI CELUR@REBUS SAMPAI MASAK
5 BIJI BWG PUTIH-CINCANG HALUS
2 BIJI BWG MERAH KECIL;OPTIONAL
1 SUDU MAKAN LADA HITAM-DITUMBUK HALUS
2 SUDU MAKAN DRY CRUSH CILI-CILI KERING YG SELALU SPRINKLE ATAS PIZZA
3 BIJI FRESH TOMATO-POTONG DADU
1 BATANG CILI MERAH BESAR;BUANG BIJI POTONG KECIL2
SEDIKIT GARAM.GULA.SERBUK PERASA DAN SEDIKIT AIR
MINYAK ZAITUN@BUTTER UTK MENUMIS.

CARA;
MACAM BIASA APABILA PASTA DAH MASAK DI CELUR TADI..KETEPIKAN SEBENTAR.PANASKAN MINYAK TERUS TUMIS BWG PUTIH SAMPAI GARING.LEPAS TU MASUKKAN PASTA...KACAU BERSAMA TOMATO,CILI KERIN,CILI MERAH.CRUSH BALCK PEPPER......MASUKKAN AIR..JANGAN LUPA MASUK SERBUK PERASA,GARAM DAN SEDIKIT GULA.ANGKAT DAN HIDANGKAN PANAS2.

P/S;BOLER GAK MASAK NI LETAK SOTONG....SEAFOOD LA YG PELBAGAI..BOLE GAK LETAKKAN DAUN BWNG..PASLEY UTK PENAMBAT RASA TERSERAH...SELAMAT MAKAN DAN MEN CUBA....ADIOS.








Saturday 25 February 2012

VERCEMILLI PASTA BERKUAH MERAH

 SALAM....
MALAM-MALAM NI BARULAH BERSEMANGAT SIKIT SEBAB PAGI TADI TERKOCOH-KOCOH BUAT KERJA RUMAH SIKIT...BASUH KASUT..BAJU SEKOLAH...PENATNYE..
 HARI NI DAH MULA BINGUNG MEMIKIRKAN APER YG NK DIMASAK....BUKAK CABINET PANTRY TARAAAAA...JENG JENGGG...TU DIA PASTAA..
      PASTA VERCIMILLI NI PASTA KEGEMARAN YAYA..SBB VERY MONTH WAJIB MASAK PASTA DLM BERBAGAI RASA DAN GAYA...JOM LIHAT RESEPI  


BAHAN ;                                                                                                                                                                 
                                       
1 PAKET VERCIMILLI PASTA
1 BOTOL SOS SPAGETTI SEGERA PREGO
1 PAKET KECIL FERSH SHITAKE@BUTTON MUSHROOM DLM TIN
1 BIJI BWG BESAR-DI CINCANG HALUS
2 ULAS BWG PUTIH-DIRACIK HALUS
1 BTG CARROT-DI POTONG DADU
1 BTG CELERY-DI POTONG HALUS@DIDADU
4 BIJI TOMATO FRESH MASAK RANUM-DI REBUS DLM AIR PANAS-SAMPAI KULIT TERTANGGAL-POTONG DADU.
2 SUDU MAKAN CILI GILING 2 SUDU TEH CRUSH BLACK PEPPER
2 SUDU TEH SERBUK PAPRIKA
SEDIKIT GARAM.BROWN SUGAR,SERBUK PERASA
1 SUDU MAKAN CILI SOS
2 SUDU MAKAN TOMATO  SOS
2 SUDU TEH OREGANO
1/2 CWN DAGING CINCANG
 1/2 CWN UDANG FRESH
1/2 CWN DAGING CINCANG-BUANG KULIT-RACIK HALUS
MINYAK UTK MENUMIS
BAHAN SAMPINGAN;
 PASTA VERCIMILLI-DI REBUS DLM AIR YG BERCAMPUR GARAM DAN MINYAK ZAITUN-SELAMA 7-12 MINIT
ABILA MASAK TOSKAN AIR SAMAPI KERING GAULKAN DGN SEDIKIT MINYAK JIKA PASTA MASIH MELEKAT
.
PARMESAN CHEESE
 -UTK DIMAKAN BERSAMA PASTA

GARLIC BREAD
 -SEDAP CICAH KUAH

SALAD
CAESER SALAD

CARA;
1-Panaskan minyak zaitun bersama bwg putih+bwg merah+daging+ fresh  mushroom+carrot+celery+udang+cili ciling-biarlah sampai garing dan sebati
2-Masukkan pula sos preggo..biarkan mendidih+tomato fresh tadi...masukkan sedikit air
3-masuk cili sos+tomato sos+oregano+garam+gula+serbuk perasa....rasa kuah tu..masukkan parika..
4-bila semua gaul mesra and bolerlah di angkat ..hidangkan bersama pasta tadi

Friday 24 February 2012

SAMBAL TUMIS UDANG MUMMY

HARI NAK UJAN KAT LUAR TU..JADI SAMBIL LEPAK NI LAYAN LAH N3 KALI..3....SERONOK..SEBAB DAH TAKYAH MASAK PETANG NI..YAYA PUN DAH PEKENA MEE NIKEE KUL 11 PAGI TADI...ALHAMDULILLAH YAYA KE SKUL...PERUT DAH PUN KENYANG.
   SAMBAL UDANG TU TAKDER YG SPESIAL PUN..SAJER NAK TAYANG...BAGI YG SELALU BUAT SAMBAL TUMIS MESTI CKP APERLAH MINAH NI...MASUK RESEPI YG SEMUA DAH EXPERT..
TAHU TAK KESEDAPAN SAMBAL UDANG TU TERLETAK PADA AIR TANGAN SI JURUMASAKNYER DAN  ATAS KEPEDASAN CILINYER.
  UNTUK PENGETAHUAN SEMUA..CILI KERING DI ATAS NIKEE BELI DKT HOMETOWN KOTA BHARU..YG LEBAR SERTA BESAR CILI MMG CUN KALOR DIA..DAN TIDAK ADER KEPEDASAN YG MELAMPAU....
   LAGI SATU BELACAN...UTK SAMBAL TUMIS NIKEE PAKAI SERBUK BELACAN YG BERJENAMA TAN KIM HOCK(SERBUK BELACAN)..DPT DI BY DI GIANT @ MANER2 HYPERMARKET....NAPER PAKAI SEBUK BELACAN SBB MUDAH ..& TUMISAN TAK TERASA PAHIT KALAU TERLEBIH LETAK BELACAN FRESH.
  ANDAI KATA PKAI SERBUK BELACAN..CUMER MASUKKAN 1 SUDU MAKAN DAH PUN MEMADAI

JOM TENGOK RESEPI...

BAHAN;

1/2 kilo udang segar;di besihkan dgn cuka makan;hilanhkan hanyir
1 biji bwg bsr merah
2 ulas bwg putih
1 sudu makan  serbuk belacan@ 1 inci belacan segar.
1cwn cili kering giling
1 keping asam keping@ sedikit air asam jawa
3 sudu makan tomato sos
sedikit garam .gula
sedikit minyak utk menumis
1 labu bwg besar kuning-mayang bulat2.

CARA;

  MASUKKAN MINYAK DLM KUALI..TUMISKAN BWG PUTIH DAN MERAH SAMPAI GARING.....APBILA DAH GARING LETAKKAN TERUS CILI KERING..GORENG SAMPAI GARING DAN PECAH MINYAK.MASA NI LETAKKAN SEDIKIT GULA UTK MENCEPATKAN PROSES CILI PECAH MINYAK..
  MASUKKAN UDANG...GAULKAN SEKEJAP...KALAU SUKA LETAKKAN SEDIKIT AIR ASAM @ AIR JER....
  LEPAS TU...MASUKKAN ASAM KEPING,KALAU DAH MASUK AIR ASAM JGN LETAK ASAM KEPING LAGI OK..MASAMK LAK..
  MASUKKAN TOMATO SOS,GARAM DAN GULA......SECUKUP RASA.
 LAST SEKALI JGN LUPA BWG YG DI MAYANG OK......ENJOYYY..

P/S;-NAK TAHU KENAPA LETAK TOMATO SOS..KATA MUMMY..KALAU CILI TERLAMPAU PEDAS SOS TOMATO TU PENAMBAT RASA....
  NILAH SEDIKIT RAHSIA YG DIAJAR OLEH MAK MERTUA KITA...HARAP DAPT DI KONGSI DENGAN SEMUA.

Thursday 23 February 2012

LABU MANIS GORENG BEREMPAH

SALAMM.. HARI NI BARU AMAN NIE..CALEB DAH TIDO... 


      
NAMPAK KUNING DAN MENYEGARKAN.......FRESH GILER..SEMUA KENA TRY RESEPI MUDAH NI..BAIK UNTUK MATA DAN JUGA BAIK UTK BABY YG BARU NK MEMBESAR MACAM CALEB........DAH READY LAYAN RESEPI DI BAWAH;   









BAHAN;

1/2 BIJI LABU KUNING-BERSIHKAN POTONG KECIK
1 BIJI BWG PUTIH;CINCANG HALUS
1 BIJI BWG MERAH BSR-POTONG @ MAYANG HALUS
1 TANGKAI DAUN KARI
1 SUDU TEH HALBA CAMPUR @ BIJI SAWI 1 SUDU TEH SERBUK KUNYIT.
1/2 CWN AIR
SEDIKIT GARAM,GULA DAN SERBUK PERASA.
SEDIKIT MINYAK UTK MENUMIS
CARA;

1-PANASKAN MINYAK ..TUMISKAN BWG PUTIH& MERAH TADI MASUKKAN PULA....DAUN KARI..SERTA HALBA CAMPUR..TUNGGU SAMPAU WANGI KEMUDIAN ....
2-MSUKKAN PULA....SERBUK KUNYIT GAULKAN PULA LABU TADI..GOREN SEKEJAP DLM 1-2 MINIT.
3-MASUKKAN AIR...TUTUP KUALI SEKEJAP BIAR AIR KERING...
4-APABILA DAH MESRA DAN EMPUK LABU  MASUK  BAHAN PERASA ,GARAM & GULA...BOLEHLAH DI ANGKAT DAN DIHIDANGKAN.

SELAMAT MENCUBA....ADIOS AMIGOS;;ENJOYY

                                                                                                                                                    
        

KARI TULANG IKAN MERAH KERING....

SALAM.....
  HARI NI BARULAH BOLE  N3 GULAI KARI IKAN MERAH KERING NI...SEDAP GAK TENGAHARI SEMALAM MAKAN BERSAMA NASI PANAS....
  NIKEE RASA SEMUA ORANG SUKA DAN TAHU SESANGAT MCM MANER NAK MASAK GULAI KARI NI....
   JOMM LAYAN RESEPI NI MANER TAU BOLER MASAK ESOK @ LUSA......


BAHAN;

1 PKT KECIL SERBUK KARI IKAN ADABI
1 BIJI BWG MERAH BESAR
2 ULAS BWG PUTIH
4 CM HALIA 
2 SUDU TEH HALBA CAMPUR
1 TANGKAI DAUN KARI
200 ML SANTAN@ 1 KOTAK KECIK SANTAN KOTAK.
1 SUDU TEH SERBUK PERASA
1 SUDU KECIL GULA MERAH
1 SUDU KECIL GARAM
2 PKT TULANG IKAN MERAH,TALANG @ KURAU......
1 /2 CAWAN AIR.
1 SUDU MAKAN KERISIK.
4 BIJI CILI PADI. 2 SUDU MAKAN CILI GILING.
MINYAK UTK MENUMIS.
CARA;

1-CAMPURKAN SERBUK KARI KEDALAM MANGKUK KECIK+ SEDIKIT AIR.-KETEPIKAN.
2-BWG MERAH,BWG PUTIH DAN HALIA.TUMBUK HALUS-
3-AMBIK PERIUK MASUKKAN MINYAK,APABILA DAH PANAS,,MASUKKAN BWG TADI TUMIS SAMPAI GARING  MASUKKAN DAUN KARI. & HALBA CAMPUR.....TUMIS SEKETIKA..
4-APABILA DAH GARING MASUK CILI GILING TADI ...GORENG SAMPAI TERBIT MINYAK....
5-TAMBAHKAN BANCUHAN SERBUK KARI TADI..TUMIS LAGI...SAMPAI GARING DAH...
6-MASUKKAN SANTAN PEKAT TADI..PASTI GAUL SEBATI..TERUS ANDA MASUK PULA ,GULA MERAH DAN SERBUK PERASA,JGN LETAK GARAM DULU.
7-PABILA KUAH DAN SEBATI..MASUKKAN IKAN KERING TADI YG SIAP DIBASUH..
8-LAST SEKALI TUNGGU KUAH MENDIDIH DAN MASUKKAN  SEDIKIT 1/2 CAWN AIR JIKA  KUAH TERLAMPAU PEKAT...MASUKKAN KERISIK.
9-MASA NI BARU RASA MASIN KUAH...MASA NI BOLER DI MASUKKAN GARAM ,BUKAN APER TAKUT TERLEBIH MASIN......PADAMKAN API TABUR CILI PADI DLM KUAH TADI.










  

Monday 20 February 2012

PUDING PEACHES & PRUNES BERLAPIS....SOS KASTAD

    SALAM...

N3 HARI MASIH LAGI HAL PUDING..NI MENU HARI AHAD LEPAS...PUDING NI SEDAP DI MAKAN DENGAN VANILLA CUSTARD SAUCE...YUMMY!
     SEBENARNYER BANYAK LAGI FOTO-FOTO YG MASIH BELUM DI MASUKKAN DALAM. BLOG..MEMANG TENGAH BZY JAGA  BB CALEB..HISH MEMANG TENGAH NAKAL..NIE
CALEB NI TGH MAIN PSP & I PAD 2.......KLASS KAN ZAMAN KITA MANER ADER SEGALA BENDA CANGGIH YG MELALAIKAN NIE.....
     DAH SUDAH...KITA CITER PASAL PUDING NIE PULAK...PUDING NI SEBENAR BASIC PUDING YG MAMA NIKEE SELALU BUAT..BUKAN SUSAH PUN....TINGGAL LAGI BUAT PUDING JGN TERLEBIH AIR SUDAH TAKUT LEMBIKKAN....
UNTUK DAPATKAN RESEPI SILA LAYAN DI BWH....

BAHAN
RESEPI ASAL;MAMA NIKEE.

1 PAKET SERBUK AGAR-AGAR
1 TIN CLING PEACHES-SEJATKAN SIRAPNYER
1 PAKET GELATIN HALAL YG PLAIN-KOSONG TANPA RASA-boler gak guna yg dari jenama nona pilih perisa yg anda gemari.
2 SUDU BSR TPG KASTAD@JAGUNG
SECUBIT GARAM
1/2 CWN BUAH PRUNES-DI POTONG HALUS
PEWARNA PINK
1 SUDU TEH ESEN ROSE
1 SUDU TEH ESEN VANILA
1 BEKAS CASSEROL BERBENTUK OVAL@ACUAN YG ANDA SUKAI
1 GELAS AIR SIRUP PEACHES TADI
2 GELAS AIR
I CWN GULA
1/2 SUSU CAIR
1 BIJI KUNING TELOR
UTK  GELATIN
_1 PAKET GELATIN TADI CAMPUR DENGAN 800ML AIR&1/2 CWN GULA.

SAUCE CUSTARD-


1 TIN SUSU CAIR
2 SUDU BESAR TPG JAGUNG@KASTAD
1 SUDU TEH ESEN VANILA
1 BIJI KUNING TELOR-TAK LETAK PUN TAKPER.

CARA;

1-MULA-MULA SATUKAN AGAR2 TADI BERSAMA GULA,AIR SIRAP,AIR SERTA VANILA...MASAK SAMPAI MENDIDIH....
2-SETELAH ITU POTONG PEACHES TADI..IKUT YG DI SUKAI,NIKEE POTONG PJG2..MBIK BEKAS CASSAROL ATURKAN SEPARUH PEACH TADI DI DASAR MANGKUK TADI ..BUATLAH SECANTIK YG BOLEH
3-SETELAH TU,AMBIL AGAR YG DI MASAK TADI...TUANG SEDIKIT KEDLM MANGKUK..SEHINGGA MENUTUPI POTONGAN PEACHES TADI..MASUKKAN DLM PETI SEJUK..BIARKAN SELAMA 5MINIT@ LEBIH.
4-LEBIHAN AGAR2 TADI...MASUKKAN BANCUHAN TELOR,1/2 TIN SUSU CAIR BERSAMA TEPUNG KASTAD..KACAU SAMPAI RATA..JGN DI TINGGALKAN TAKUT JADI TELOR KACAU PULAK..APABILA DAH MENDIDIH LETAKAN SECUBIT GARAM PASTIKAN SEMUA SEBATI.
5-KECILKAN API...MBIK MANGKUK YG BERISI AGAR YG DISEJUKKAN  TADI.DALAM PADA ITU TAPIS DULU AGAR2 SUPAYA TIDAK ADER SISA TPG KASTAD YG BERGENTEL....PUDING NANTI CUN
6-TUANGKAN DLM BEKAS MANGKUK AGAR2  PERTAMA TADI.....PERLAHAN2...APABILE SUDAH OK..TABURKAN BUAH PRUNES TADI..ANGKAT DAN SEJUKKAN 5 MINIT DALAM PETI.
7- LAPISAN GELATIN ADALAH YG TERAKHIR;-
                  Panaskan campuran air.gelatin& gula..masak sampai likat masukkan pewarna pink dan perisa rose angkat...

8- APABILA LAPISAN KE2 DAH KERAS..GURISKAN DGN GARFU LAPISAN ATAS..TUANGKAN GELATIN TADI SLOWLY OK.....MASUKKAN JUGA BAKI PEACHES YG DI POTONG MEMENUHI SEGENAP RUANG LAPISAN PALING ATAS NI....SEJUKKAN SELAMA 4-6 JAM OK.

CARA BUAT KASTAD SOS;

   CAMPUR SEMUA BAHAN TADI..KACAU SAMPAI SEBATI PANASKAN PERLAHAN2 DI ATAS API YG MEDIUM HEAT SAMPAI PEKAT DAN LIKAT.....ANGKAT APABILA MASAK KETEPIKAN DAN SEJUKKAN DLM PETI AIS.
                                     ENJOYYY...

KITCHEN AID-LIMITED ADDITION MIXER(RED METALIC COLOR)

  
SELAMAT MALAM SEMUA..CALEB DAH TIDO SAT JER.....JGN MARAH YER! N3 PAGI2 NI NAK LER MENAYANG GADGET TERBARU YG BARU DI BELI 2 BULAN LEPAS...TQVM ABG FOR THE GIFT...SEMPENA ANNIVERSARY GIFT
        KA(KITCHEN AID) NI MMG BEST SBB BODYNYER YG BERAT.....YG MANER MMG BEST UNTUK MIX KUIH@ KEK.
RUGI RASANYER KALAU TAK BELI.HASRAT DAH LAMER NAK MEMILIKINYER..TAK DISANGKA-SANGKA DAPAT MERASA SEBELUM 40 TAHUN...
       KA KELEMAHAN DIA IALAH DI BAHAGIAN BAWAH KAKINYER  ......TAPAK BWH TU......ADER PENIMBANG SUPAYA SENTIASA BALANCE SELALU........MESTI BERHATI-HATI SEMASA MENGANGKAT...                                           
        SATU LAGI DISADVANTAGE KA.....KALAU MIX SESUATU ADUNAN MESTI CEPAT ,TEPAT......MIX TAK BOLER LAMER BOLE MENYEBABKAN OVER BEAT..JADI SENTIASA BERINGAT.....


DALAM KELEMAHAN YG TAK SEBERAPA TU.... BANYAK KELEBIHAN.....

1- PUKUL TELOR TAK YAH LAMER
2- BUAT DONUT DOH PUN SUPERB
3-BEAT KEK PURE & FLUFFY CUMER KENA STOP TO SCRAP OF FROM THE BOWL.
4-STAINLESS STEEL BOWL BUAT HILANG BAU TELOR.....
5- SUPERB 4 MIXING FROSTING MAKING...I LIKE KEJA JADI MUDAH

         PADA NIKEE.....NI DALAH PILIHAN HEBAT BUKAN SEBAB KA DR US..TETAPI UTK DAPATKAN BEST CAKE MIXER KENA CARI YG 400 WTS KE ATAS BARU TAHAN LAMA..APER NIKEE MASIH TETAP SETIA PADA KENWOOD LAMA....SEBAB MIXER ELBA & KENWOOD TU TEBUS FREE DARI CITIBANK& BONUS LINK..THEY ALL MASIH HEBAT DLM SIMPANAN...

CUPCAKES WITH LOVE----VANILLA CUPCAKES WITH WHITE CHOCOLATE CHEESE FROSTING


SALAM..

           UNTUK 2012 NIKEE DATANG GILER BAKE KAN CUPCAKES UTK PAPA ...KONON2 NK BUKTIKAN CINTALAH..PAPA DAH MASUK 42 BELUM SENJA LAGI..

          SEBENAR BUAT CUPCAKES NI TAK RUMIT CUMER LECEH SIKIT..KITA PERLU SEDIAKAN INTI CUPCAKES..LEMON CURD...TERNYATA RESEPI KILLER MARTHA STEWART NI MMG SEDAP BANGAT....
          NIKEE MULAKAN TUGASAN MEMBUAT CURD DARI MALAM KEMUDIAN DIMASUKKAN DLM PETI AIS SEMALAMAN.....
         BAGI YG GILER BUAT CUPCAKES LAYAN LAH RESEPI DI BAWAH....PER NIAT KITA KALAU BUAT BAKING WITH LOVE HASIL DIA PASTI ENAK...



BAHAN LEMON CURD;

3 biji telor ayam bsr-mbik kuning sahaja
1/4 cwn lemon juz
6 sudu bsr gula
4   sudu bsr butter tanpa garam-yg sejuk dari peti potong kiub
parutan kulit lemon-mbik parutan kulit luar yg kuning.

CARA;

  Campurkan kesemua bahan di atas kecuali butter dlm satu periuk..panaskan di atas api yg kecil@medium.Jangan lupa membancuh semua  bahan tadi sampai rata serta sebati.
Gunakan senduk kayu semasa mengacau bahan tadi.Apabila bahan sudah likat dan melekat di belakang senduk kayu tadi ..angkat dari api dan terus masukkan butter...aduk sebati ,masukkan dlm mangkuk dan ditutup dgn plastik untuk mengelakkan atas permukaan curd tadi berkerak.Masukkan dlm peti sampai mau digunakkan.
     

WHITE CHOCOLATE LEMON CHEESE FROSTING

BAHAN;

1 Packet coklat putih
8 oz cream cheese
1 cwn butter tanpa garam
2 sudu bsr juz lemon.

CARA;

1-Cairkan coklat putih atas double boiler.....ketepikan sampai sedikit sejuk..
2-Putarkan cheese sampai sebati dan berkrim..
3-Sambil tu masukkan butter sampai habis dlm adunan cheese tadi.....masukkan pula juz lemon..kacau lagi pada kelajuan yg sederhana.
4-last..masukkan coklat putih tadi..kalau suka tekstur coklat yg berchunky@berbintil parutkan halus coklat tadi dan campur terus dlm cheese tadi..beat & terus angkat..ketepikan,

BAHAN KEK;
RESEPI ASAL;I-VILLAGE

11/4 CWN BUTTER
2 CWN TPG GANDUM
11/2 CWN GULA
2 SUDU KECIL BAKING POWDER
1/3 CWN SUSU SEGAR@ KOTAK F& N
6 BIJI TELOR-GRED A

CARA BUAT;
   Cara buat macam biasalah...pukulkan gula& butter sampai kembang..masukkan telor satu persatu.Selepas tu,masu.kkan esen vanila....ayakkan tpg bersama baking powder..beberapa kali..masukkan tpg tadi  berselangseli dgn susu sampai abis...utk sedapkan kek ni anda boler masuk 2 sudu bsr lemon juz@ parutan kulit lemon tapi plain mcm tu pun sedap....lepas tu kaup balik sampai rata dan angkatlah.
  Langkah seterusnya..scoop ke dlm acuan cupcakes yg anda suka bakar pada suhu 180c- 25-30 min.

CARA HIAS KEK-

1- KOREKKAN LUBANG KECIK...PAIPKAN LEMON CURD TADI DLM KESEMUA CUPCAKES TADI.
2-NIKEE GUNAKAN CORE REMOVER TU BUAT LUBANG TGH2 KEK.
3-LEPAS TU HIASLAH KEK DGN FROSTING MENGIKUT KESUKAAN ANDA..
 ENJOYY...

BEST CUPPIES IN MEMORIES.......I LOVE U ALL

  
SALAMMM!
MALAM NI NAK MENAYANG KENANGAN TERINDAH SEPANJANG TAHUN BERSAMA CUPPIES YG TAK SEBERAPA TAPI TERNYATA HUMBLE SEKALI..NIKEE MASIH INGAT RAMAI YG TERSENYUM SIMPUL SEMASA MENJAMAH KEK CAWAN NIKEE NI...HE!HEE! ENTAHLAH SEDAP KE TAK RASANYER..
    FOTO DI ATAS ADALAH FOTO CUPPIES LEMON CUPCAKES UTK BUFDAY YAYA YG KE 11 TAHUN...MASIH SEGAR DLM INGATAN SEMUA MEMBER YAYA INGATKAN MAMA BUY KAT WONDERMILK...



INI PULA SECOND BOX YG YAYA MINTA..CUPPIES CUPCAKES.....MEMENG SEDAP CUPCAKES NI..BERSAMA BUTTERCREAM FROSTING..NI PULA 2ND BOX FOR MEMBER YG TAK SUKAKAN MAKAN COCO.......INDAH BILA INGATKAN SAAT MEMBAKING..KECAH SATU DAPUR.......
           ANYWAY DHIYA NISRYN MARHA BINTI AZREEN I ALWAYS LOVE.....NO MATTER HOW FUNNY,BAD @ UGLY PERANGAI U SHOWED.....MAY GOD BLESS U ALWIZ....
 

PUDING VANILLA ICE CREAM& FRUITS COCKTAIL

SALAM...
SELAMAT PETANG..HARI NI FREE SIKIT SBB SEMALAM HARI MINGGU..NIKEE DAH BERPESTA DENGAN NASI KERABU..KETAT PERUT MAKAN JER..
          PETANG NI BB CALEB BAIK SEKALI..TAPI PERANG JUGAKLAH BARU SEMANGKUK CICAH SOS CILI DI PECAHKAN....DEGIL ANAK LAKI LAH KATAKAN...
N3 KALI NI SIMPLE JER FOTO NI DARI BULAN LEPAS MASAK2 SEMPENA RAYA CINA...PUDING NI DI BAWA SEMASA MELAWAT PATI DI RUMAHNYER DI KLANG SEMPENA TAHUN BARU..
        NAK SEDIAKAN TAK SUSAH TAPI BIASA BUAT PUDING NI KENA HATI-HATI SIKIT SEBAB BILA TERLEBIH AIR LEMBIK ...HMMMM! KALAU ADER TELOR TAK KACAU JADI LENGKONG LUMUT PULAK..
      BAGI SAPER YG SUKA PUDING BOLER CUBA RESEPI NI..MERAH DAN MERIAH WARNANYER.


BAHAN;

1 Tin besar  buahan campuran dlm tin.
1 pekat kecil serbuk agar@21g beratnya
1 gelas air fruits cocktail.
2 gelas air
1 gelas ais cream vanilla
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam-bagi lemak puding
sedikit pewarnA pink@ merah- NIKEE  GUNA CHRISTMAS RED DR MASTERCHEF GEL COLOR.
Acuan agar2 yg anda minati.
1/2 gula pemanis rasa.
2 biji telor diasingkan putihnya.-mbil kuningnya shj.
CARA;


1-Masukkan fruits cocktail di dasar acuan dan di tekan sedikit-fruits tadi jgn lupa di tapis air gulanyer.
2-masukkan air cocktail...air putih bersama agar2 tadi didihkan dalam satu periuk..
3-apabila dah mendidih masukkan gula &; esen vanilla berserta ais cream tadi...serta secubit garam tunggu sampai ais cream sebati &; rasa manis bancuhan tadi..kalau masih kurang manis ajuz la gulanyer ya.
4-bancuhkan 2 biji kuning telor dalam bekas yg lain ,beat sedikit agak telor rata sendukkan bancuhan dlm periuk tadi sedikit bersama telur sambil dikacau tanpa henti..kalau tak jadi sramble eggs lak..
5-apabila telor sebati campurkan dalam bancuhan yg didalam periuk tadi kacau sampai mendidih dan likat sedikit.....angkat dari api ... dimasukkan pula pewarna merah tadi.
6- last tuanglah dalam acuan sampai penuh yer..sejukkan beberapa jam sebelum di hidangkan..

enjooyyyy.

BUFDAY KEK RED VELVET&FRESH CREAM

SALAMMM...
  APER KABAR?...N3 ARI NI PENUH DENGAN KENANGAN MANA TAK PIKIR SEMALAM NAK BUAT KEK APER LAA 4 BB BOY CALEB aka AMI....


  DENGAN IZIN ALLAH NIKEE BERHEMPAS PULAS LA SIAPKAN KEK NI....TOLONG JGN PEDULI KENAPA FOTO TU MCM TU..TU LAH SATU2 NYER FOTO YG PALING CUN NIKEE SNAP..
APER YG SPESIAL KEK AMI NI DALAM ADER INTI PEACHES DI SALUT BERSAMA FRESH CREAM..

JOMLAH LAYAN RESEPI...

BAHAN;
SIRAP GULA;
200ML AIR-Masak bersama hingga likat & ketepikan..biarkan sejuk.
40G GULA

*tujuan sirap gula ni aderlah utk di sapu ke atas lapisan dlm kek rv apabila di belah dua nanti.
Hasilnyer nanti kek lagi moist.
  
BAHAN UTK FRESH CREAM;

1 KOTAK FRESH CREAM KENAMA KESUKAAN ANDA-PAUL
- EMBORG KE.RED MAN ...
2 sudu makan gula icing

CARA;
beat sampai cream kaku masukkan icing ok...


RESEPI RV(SILALAH CARI RESEPI RV YG ANDA GEMARI@ BOLER GUNAKAN RESEPI ASAL CUPCAKES RV NIKEE DLM N YG LALU)


CARA MENGHIAS KEK;

1-  APABILA KEK DAH SIAP DI BAKAR DAN SEJUK LETAKKAN SEBENTAR DLM PETI AIS,SELEPAS DI KELUARKAN DARI ACUAN DLM 1//2 JAM.WRAPP DENGAN CLING FILM.

2-  BILA DAH SIAP KAN CREAM FRESH DAN AIR GULA..BUAH PEACHES SUDAH DI POTONG MENGIKUT KEGEMARAN ANDA..KELUARKAN KEK DARI PETI AIS.

3-  POTONG KEK KEPADA 2 LAPISAN..SAPUKAN SIRAP TADI DI KEDUA BELAH LAPISAN YG DI POTONG SUPAYA KEK LEMPAP..LAKUKAN SLOWLY...

4-LETAKKAN KEK DI TENGAH DULANG KEK MULALAH MELETAKKAN SEDIKIT FRESH CREAM& SEDIKIT BUAH PEACH YG DI POTONG ATURKAN CANTIK-CANTIK  LPS TU AMBIK SEDIKIT LAGI FRESH CREAM LETAKKAN SEBELAH ATAS BUAH PEACH DAN LAPISLAH KEK YG LAGI SATU..

5-  LAKUKAN DGN KEMAS SUPAYA KEK TAK SENGET..DI BAHAGIAN ATAS KEK SAPU BALANCE SIRAP TADI..RATA-RATA SUPAYA KEK LEMBAP JUGA DI SEKELILING TEPI KEK..

6- LAPIS SELURUH KEK DGN FRESH CREAM...GUNAKKAN SEPETULA KEK SUPAYA KEK RATA DAN CANTIK.HIASLAH MENGIKUT CITARASA ANDA.

  P/S;....KEK NI TAK DER YG SPESIAL TAPI CUKUP MUDAH DI SEDIAKAN TERPULANGLAH PD CITARASA ANDA..PALING ENAK LETAKKAN FRESH BERRIES SPT BLUEBERRY,RASBERY ETC..NIKEE TAK LETAK SBB MAHAL WAKKK
....ENJOYYYYYY                                                                                          

Saturday 18 February 2012

BLONDIE CUPCAKE.. !!



SALAM SEMUA..

PETANG SABTU NI..TANGAN NIKEE GATAL LER PULAK MEMBAKING BLONDIE CUPCAKES .
HIDANGAN MINUM PETANG NI BUKANLAH SUSAH NAK DISEDIAKAN..KEBETULAN PULAK ADER BAHAN-BAHAN EXTRA DALAM PETI AIS...
        BLONDIE CUPCAKES ADALAH CUPCAKES YG SEDIKIT BERBEZA DARI RESEPI CUPCAKES BIASA..RASANYER KURANG LEBIH MACAM MUFFIN..DARI RASANYER KITA RASA CUPCAKES NI SEDAP KALAU DI MAKAN HANGAT-HANGAT DARI OVEN...MEMANG SEDAP..NIKEE BERPENDAPAT BLONDIE BOLEH DI OLAH DENGAN MENGGUNAKAN TEPUNG NAIK SENDIRI..BAGI MERINGAN ADUNAN JADI TEKSTUR KEK AKAN LEBIH RINGAN.
UNTUK MEMBUAT CUPCAKES NI LAYANLAH RESEPI DI BAWAH.

BAHAN;

1/2 cawan butter
2 cwn tpg gandum
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam-kalau pakai butter tanpa garam
2 biji telor ayam -gred a
2 sudu besar vanila esen
3 btg chocolate bar-potong kecik2 dalam 1 cwn.(TOFEE BAR@ CLOUD NINE) 
11/2 cwn gula merah@ light brown sugar.)


CARA;

1- AYAKKAN TEPUNG GANDUM BERSAMA BAKING SODA.KETEPIKAN
2-PUKULKAN MENTEGA+ BERSAMA GULA MERAH,PASTIKAN ADUNAN KEMBANG & PUTIH.
3-MASUKAN TELOR SATU PERSATU..PUTAR SAMPAI RATA.MASUKKAN PULA ESEN VANILA.
4- MASUKKAN TPG GANDUM SEDIKIT2 SEHINGGA HABIS.ADUKKAN PULA KE DALAM ADUNAN POTONGAN TOFEE BAR TADI..KACAU RATA.
5-SKOOP ADUNAN KEK MENGGUNAKKAN  SKOOP AIS KRIM,ISIKAN DLM ACUAN MUFFIN 3/4 PENUH.BAKAR SAMPAI MASAK PD SUHU 180C@ 350F-SELAMA 18-22 MINIT.
SELAMAT MENCUBA.


P/S:- KACAU SUSAH SANGAT NK JUPE TOFEE BAR,GUNAKANLAH JER APER2 DAIRY CHOCOLATE BAR YG ANDA SUKA,TAPI YG BESTNYA TOFEE CAIR DLM ADUNAN TADI APABILA DI BAKAR.
ANDA JUGA BOLEH GUNAKAN CLOUD NINE OK...CITARASA TERSERAH PD ANDA.

ENJOYY!!!

Wednesday 15 February 2012

PUFF TUNA BERKARI




SALAM SEMUA..
MALAM NI TANGAN GATAL SIKIT..NAK MENAYANG PUFF TUNA BERKARI YANG DIBAKAR FRESH DARI OVEN PETANG TADI..ALAHAI SEMUA TAUKAN DALAM SEMUA BLOG MASAKAN ADER DITUNJUKKAN PUFF YG MUDAH DAN SIMPLE DISEDIAKAN......LAYAN RESEPI DIBAWAH...

Bahan untuk kulit;

1 bungkus kulit puff pastry;jenama KAWAN
-DIBIARKAN DI SUHU BILIK SUPAYA SENANG NAK DICANAI DAN DILIPAT.

Bahan untuk inti;

2 tin ikan tuna dlm tin;disejatkan airnya,
1 biji bawang besar-di cincang halus
1biji bawang putih
1 tangkai daun kari
2 sudu makan rempah kari ikan..dibancuh dgn sedikit air
2 sudu teh sos tiram
1 batang karot -di potong dadu halus
sedikit garam&gula
sedikit hirisan daun bwg dan daun sup@ ketumbar.
sedikit minyak utk menumis.
2 sudu kecil cili giling @ boh
CARA BUAT INTI;

1- PANASKAN MINYAK TUMISKAN BAWANG PUTIH DAN MERAH..SAMPAI WANGI.MASUKKAN SEDIKIT CILI GILING KACAU SAMPAI GARING MASUKKAN DAUN KARI.
2-KEMUDIAN MASUKKAN REMPAH KARI,,TUNGGU SAMPAI GARING DAN WANGI MASUKKAN PULA KAROT YG DIDADU...TUNGGU SAMPAI KAROT LEMBUT@ MASUKKAN SEDIKIT AIR.
3-BILA KAROT SUDAH LEMBUT & AIR SUDAH KERING,IKAN TUNA DI MASUKKAN....DALAM PADA ITU..SOS TIRAM ,GARAM & GULA PULA DIMASUKKAN...LAST SEKALI DAUN BWG SERTA DAUN SUP TADI...APABILA AGAK KERING DAN GARING ANGKATKAN & DIBIARKAN SEJUK.


CARA MELIPAT PUFF DAN MEMASUKKAN INTI;
1-Canai puff pastry  sedikit nipis...kemudian di masukkan inti di tengah-tengahnya...kemudian dilipatkan kedua-dua hujung ..di sekeliling tepi lipatan puff tadi letakkan sedikit egg wash@ air supaya lipatan tak terbuka apabila di bakar....tepian puff akan kelihatan berselerak dan kurang cantik..jadi potonglah ikutan corak yg anda ingini@ tekan dgn ujung garpu jer...
naa..dah siap..berus sedikit egg wash dan taburkan kacang badam keping@ taburkan bijan@ aturkan serbuk paprika terpulanglah  pada kreativiti anda...bakar pada suhu 160c selama 15-20minit sampai garing ..

Enjoy Semua ... :)

BUBUR BUTIR NANGKA & SAGU PAL



SALAM!
HARI NI BUZY SIKIT...HMM MELAYAN SI BABY BOY NIKEE YG MAKIN KELETAH NI...HMM MACAM BIASA SESI MEMASUKKAN FOTO-FOTO MASAKAN LAMA MASIH TERSANGKUT-SANGKUT LAGI MAKLUMLAH.... KENA CURI MASA BOY TIDO BARULAH ADA CHANCE...
HARI NI..BAGI  YG MINAT MEMASAK BUBUR BOLER TENGOK FOTO DI ATAS..NOSTALGIA TAKK...HAHAHA! NILAH BUBUR BUTIR NANGKA & SAGU  PAL.BAGI YG TAK TAHU NI ADALAH HIDANGAN KLASIK DARI KELANTAN YG SERUPA DGN BUBUR CANDIL@PUN BADAK BERENDAM......
YG BERWARNA PINK TU BUTIR NANGKA...YG MANER DI GENTEL-GENTEL MENYAMAI BIJI NANGKA...YG HIJAU TU..SAGU HIJAU YG DI KEPAL LALU DI KG DI PENDEKKAN JADILAH PANGGILAN SAGU PAL-SAGU KEPAL.
BAGI YG BERMINAT TAK TAHU APER NK DI MKAN PTG BERSAMA MINUM TEH BOLEHLAH  TRY BUAT BUBUR KLASIK YG SEDAP LAGI HUMBLE NI
LIHAT RESEPI BI BAWAH...LAYAN.


BAHAN;

1 Kampit kecik tepung beras pulut
200 ml santan kotak@ santan segar dlm 2 cwn.
sedikit air kapur-dalam 2 sudu makan
2 sudu teh halia muda-di hiris pjg dan halus
1 sudu teh halba
2 helai daun pandan;1 utk diletakkan dlm air rebusan butir nangka tadi.1 lagi utk dimasukkan dalam kuah santan
secubit garam
1 kpg gula melaka(OPTIONAL)-dipotong dadu kecil utk di isikan dlm kepalan sagu pal nanti
1 sudu teh tepung beras-utk memekatkan kuah santan.
1/2 cwn air.
200g sagu mata ikan kecik-warna suka ati u all.
5 sudu makan gula pasir

CARA MEMBUATNYER;
1-  Tepung beras pulut di campurkan dgn sedikit air kapur,kemudian di masukkan pula air..di uli sampai adunan tidak melekat di jari dan tangan.
2-   Apabila adunan dan sebati masukkan sedikit pewarna yg anda gemari utk mencantikkan lagi  warna butir nangka anda.
3-   Masukkan santan,garam,daun pandan serta beberapa sudu makan gula putih...kemanisan kuah tergantung kepada kita.Lepas tu..letakkan sekali halba dan hirisan halia tadi..jika santan kelihatan pekat masukkan lah sedikit air bagi  mencairkan kepekatan santan tadi.Panaskan di atas dapur kuah tadi,kacau sentiasa supaya tidak pecah minyak.Apabila dah sikit mengelegak dan panas bolehla di ketepikan.Andai kata kuah terlalu cair bolehlah dimasukkan 1 sudu teh tpg beras tadi.
4-    Didalam  periuk yg lain..masukkan air separuh penuh,dimasukkan juga ikatan daun pandan utk menwangikan air rebusan nanti.Tunggu air mendidih.
5-    Adunan tepung beras yg siap di adun tadi bolehlah digentel menyamai biji nangka..dimasukkan ke dalam periuk  yg berisi air...tunggu biji tadi terapung lalu di angkat dan dimasukkan ke dalam kuah yg telah siap dimasak..ulangi proses sampai adunan doh abis.
6-   Dalam bekas yg lain ambik sagu mata ikan yg bersaiz kecil....cedukkan sedikit air rebusan yg merebus biji tadi..gaulkan dengan sudu sehingga melekat antara satu sama lain....kemudian  ambik aduan sagu tadi dan diletakkan sedikit hirisan gula melaka tadi dan di kepal kepal sebesar saiz fish ball dan direbus sampai masak dan sagu kelihatan berkilat.Selepas beberapa minit dan sagu sudah berkilat dan masak terus di angkat dan masukkan didalam kuah tadi.Anda harus tunggu sehingga sagu yg dikepal tadi terapung seperti biji-biji tadi baru di angkat. 
7-   Nah..dah siap bubur kita bolehlah di hidangan di waktu petang..bubur ni pun sangat sesuai untuk dihidangkan semasa berbuka puasa..selamat mencuba.


























Sunday 12 February 2012

CUPPIES COCO WAWA

Inilah entry kali ke 3 ari ni...cuppies ni adalah buat secara tak sengaja adik ipar bongsu nikee..nak tak nal wawa terpaksalah makan cuppy humble hasil air tangan nikee....kesian wawa mana tak kek ni abis 5 dimakannya sbb masa tu wawa dah sarat sangat terboyut2 bawa aaron masuk  9 bulan...aper pun komen wawa sedap kak nikee..tak sangka..aper pun nikee hepi dpt buat wawa tersenyum buat kali terakhir sebelum perit melahirkan aaron pd october....jom layan resepi yg mudah ni.
BAHAN-BAHAN CAKE;
1/2 CUP(50G)-COCO POWDER
1 CUP @240ML-BOILING HOT WATER
11/2@175G FLOUR
1/2 UNSALTED BUTTER(113G)
2 TSP BAKING POWDER
1 CUP CASTOR SUGAR(200G)
2  LARGE EGGS
2 TSP VANILLA ESSENCE

CARA;
DALAM SATU BEKAS SATUKAN SERBUK KOKO BERSAMA AIR PANAS..KACAU  SEBATI KETEPIKAN UTK SEJUK.
PUTARKAN BUTTER BERSAMA DGN GULA SAMPAI KEMBANG,MASUKKAN TELOR PUTARKAN SAMPAI RATA.
KEMUDIAN MASUKKAN VANILA ESEN.
KEMUDIAN JANGAN LUPA AYAKKAN TEPUNG DENGAN BAKING POWDER+ SECUBIT GARAM..
SETELAH ITU TERUSKAN MEMASUKKAN TPG SEDIKIT-SEDIKIT BERSELANG SELI DAN BANCUHAN COCO TADI..LAKUKKAN INI SEHINGGA ABIS..ANGKAT DAN MASUK DLM .ACUAN CUPCAKES YG ANDA GEMARI.ISIKAN SEPARUH DARI ACUAN ITU BAKAR DI SUHU 160C SELAMA 15-20 MINIT.APABILA MASAK BIARKAN SEJUK.

COCO FROSTING;

4 AUNS COCO BAR@ COOKING COCO BAR
150G@ 2/3CUP-UNSALTED BUTTER
160G@11/3 CUP ICING SUGAR
11/2 TSP VANILLA ESSENCE

CARA;
PANASKAN COCO BAR DI ATAS PERUIK DOUBLE BOILER SEHINGGA CAIR.BIARKAN SEJUK SEDIKIT SETELAH ITU PUTARKAN MENTEGA TADI SAMPAI KEMBANG SAMBIL DIMASUKKAN COCO CAIR TADI..SELEPAS TU JGN LUPA MASUKKAN VANILA..APABILA MENTEGA SUDAH KEMBANG SERTA PUTIH MASUKKAN GULA ICING SEDIKIT SEHINGGA SEBATI DAN BOLERLAH DIANGKAT...PASTIKAN SPEED PEMUTAR KEK DI TAHAP MEDIUM  SAHAJA...KALAU ICING KELIHATAN TERLAMPAU KERAS LETAK SEDIKIT AIR@ SUSU UTK MENJADIKAN ICING TADI SEDIKIT RINGAN @ LOOSE..BOLEHLA DI PAIPKAN KE ATAS KEK TADI.

Pada kek cuppies wawa ni nikee letak buttercream frosting yg selalu di buat sebab masa  tu tiada coco bar...sbb hasil frosting coco bar lagi best dari coco powder.untuk resepi buttercream di atas nilah resepinya.......layan kt bwh ok.

BUTTERCREAM;

150G;KRIMWELL
100G UNSALTED BUTTER
300G ICING SUGAR
VANILLA ESSENCE
2-3 SUSU@ WHIPP CREAM;JIKA ADER

CARA;
PUTARKAN BUTTER YG DI SUHU BILIK BERSAMA KRIMWELL PERLAHAN2 PD MEDIUM SPEED ...SEHINGGA SEBATI DAN BERTUKAR PUTIH..MAKNANYA SEBATI..MASUKKAN ESEN VANILA..KEMUDIAN MASUKKAN SEDIKIT2 ICING SUGAR SEHINGGA SEBATI LEPAS TU LETAKKAN SUSU..PAIPKAN PD KEK TADI
P/S;-SEBENARNYA NI SALAH SATU RESEPI BUTTERCREAM YG PALING MUDAH DAN LAZAT NK BERBANDING RESEPI BUTTERCREAM YG BERCAMPUR SHORTENING BIASA YG DI CAMPURKAN GULA KASTOR YG DI CAIRKAN..ICING NI KEKAL LAMA PD SUHU BILIK DAN TIDAK BERKILAT SPT MENGELUARKAN MINYAK...

TURKEY HAM& GLAZE ONION QUICHES

Hai! hari sempat gak nk masukkan foto dari simpanan lalu yg tersimpan di dlm computer.Inilah quiche@ dalam bahasa melayu.....tat  yg rasa masin pedas bukan yg manis rasanyer.Quiche ni mat salleh makan dengan salad sebagai sayur sampingan sebabnya..quiche ni terlampau kaya dengan rasa telor,susu@ pun rasa cream fresh yg di gunakan dlm intinya..jadi salad tu potong rasa mual quiche tu ler....
Nikee...selalu juga buat kalau boring tak bole selalu gemuk nanti..Ok bagi yg nk try boler layan resepi di bwh ni....boleh dimkn dgn sos cili,mayo@ aper jer sos yg anda gemari..layan resepi.

BAHAN-BAHAN
KULIT TAT:

11/4 CWN TPG GANDUM
90G BUTTER YG SEJUK DR FRIDGE-POTONG DADU
1 BIJI KUNING TELOR
1-2 SUDU BSR AIR AIS.

CARA;

1-Putarkan semua adunan ni ke dalam food prossesor kalau ader kalau tak gaulkan tpg dgn butter dahulu mcm buat karipap tu...barulah di masukkan air ais..uli sampai sebati dan rehatkan doh selama 1jam didlm peti ais..telor tadi pun gaulkan sekali dlm adunan tpg tu yer..jgn lupa.

INTI
5 KEPING TURKEY HAM-BOLER GANTIKAN DGN BEEF SAUSAGE KALAU SUKA
1 BIJI BWG BESAR-POTONG DADU-DI GORENG SEDIKIT SEHINGGA LAYU DAN SEDIKIT GARING DI DLM KUALI
3 SUDU BSR MENTEGA

CARA;

Turkey ham di potong dadu dan campurkan dgn bawang yg di gorengkan tadi di dlm satu bekas serta ketepikan.

FILLING;

4 BIJI TELOR AYAM -gred a@ b
1 CWN HEAVY CREAM@ susu kotak
1 SUDU KECIL GARAM
SEDIKIT LADA SULAH

CARA;


Didalam satu bekas satukan semua bahan dan ketepikan

CARA MEMBUAT DAN MEMBAKAR KULIT TAT;
Panaskan oven pd suhu 180c....gunakan acuan tat spt yg dlam foto tu,canaikan doh dr peti ais senipis yg di ingini kemudian letakkan didalam acuan tat..bakarlah selama 10-15mins.
utk membakar kulit tat ni.kita kenalah gunakan cara blind bake(cucuk permukaan tat tadi dgn garpu dan bakar menggunakan kcg ijau2@ merah yg dialas kertas timah@baking sheet) cara mcm ni digunakan utk menjadi kan kulit tat cantik dan rata supaya senang nk di isikan inti tadi..............

Isikan inti turkey tadi..kedalam tat yg siap dibakar selama 10 minit,sebanyak satu sudu besar di ikuti pula dengan adunan filling kastad telornya....bakar kembali di dalam oven selama 15-20 minit sehingga masak.

Dalam menyediakan quiches memang rumit tapi sbb enak sebagai makanan chemilan pd waktu minum ptg...selamat mencuba...bye!

p/s;-quiches intinya bole di gantikan dengan pelbagai bahan maskan yg di sukai sardin,tuna,sausages,sayuran,ayam.dagin terpulang tapi gitulah basic dlm membuat quiche.

RED VELVET CUPCAKES



Salam semua..entry hari ni memang tak ada yg istimewa..rv(red velvet) ni sebenarnya dah lama tersimp
an fotonya cumer tak berkesempatan nk masukkan jer..well i guess semua dah tahu bagaimana nk membuat kek ni kan..apa pun layan jerlah resepi kek rv yg humble ni.

BAHAN-BAHAN :

1/4 Cawan Mentaga Tanpa Garam
1 cawan Gula Halus
1 Biji Telur ( Gred A )
3 Sudu Makan Serbuk Koko
4 Sudu Makan Pewarna Merah ( Gel Food Colouring Better )
1 Sudu Teh Vanila Esen
1/2 Cawan ButterMilk Atau 1/2 Yogurt Plain
1 Cawan Tepung Gandum , Tepung Kek
1/2 Sudu Teh Baking Soda
1 1/2 Sudu Teh Cuka Putih Atau Apple Cider Vinegar

CARA-CARA :

1. Ayakan tepung bersama baking soda dan serbuk koko ( beberapa kali )
2.Untuk membuat buttermilk kalau tak dpt beli di kedai senang sahaja. Campurkan setengah cawan susu dengan satu sudu makan cuka. Biarkan selama 15 minit pada suhu bilik.
3.Seperti biasa mentaga + gula halus - pukul sampai kembang dan berwarna putih.
4. Setelah itu masukkan pula telur.
5.Buttermilk , perwarna merah, cuka digaul bersama sehingga sebati di dalam bekas yang lain.
6.Masukkan esen vanila ke dalam adunan telur tadi.Selapas itu masukkan beberapa sudu tepung dan diikuti bersama adunan buttermilk tadi.Ulangi proses ini sehingga habis.Berselang-seli dengan tepung.
7.Apabila adunan telah siap dah sebati , bolehlah dimasukkan ke dalam acuan cupcake untuk di bakar.Adunan diisi separuh penuh .
8. Bakar dalam suhu 170 C - 25 Minit

FROSTING:

1. 250 g Cream Cheese . Tartura @ Philedalphia Cream Cheese
2. 2 cawan icing sugar- Diayak beberapa kali
3. Zest of 1 whole lemon - Zest tu parutan kulit lemon yg berwrna kuning .
4. 2 sudu makan jus lemon

CARA CARA :

1. Pukul cream cheese sehingga kembang dan dimasukkan sedikit sedikit gula icing .
2. Kemudian masukkan jus lemon + parutan kulit lemon . Putar sampai sebati .
3. Dah siap, paipkan lah frosting cream cheese ini atas royal red velvet cupcake yang telah siap dibakar ..

P.S- Frosting ini boleh di adaptasi dengan pelbagai rase yang anda suka.. :)

ENJOYY..!!! :)

Saturday 11 February 2012

COCO FUDGE BROWNIES


BAHAN:
resepi asal;rinnchann

1 cawan butter- dicairkan
1 cawan serbuk koko-campurkan dengan butter di cairkan di dlm microwave sebentar sehingga larut dan sebati
13/4 cawan gula kastor
11/2 sudu teh vanila esen
4 biji telor
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 cawan pelbagai kacang/coco chips-nikee gunakan almond flakes dan sedikit dairy chocolate spt;kitkat.kandos etc.
11/3 cwn tpg gandum-nikee letak 11/4 cwn shj.

CARA;

D dalam satu bekas,kacau sebati serbuk koko+ butter yg dicairkan tadi.Masukksn gula,vanila,telor,kacau semua sampai sebati.Didalam bekas yg lain jgn lupa ayakkan tpg bersama baking powder + garam utk beberapa kali.Kemudian masukkan tepung tadi ke dalam sebatian yg tadi gaulkan sampai sebati,akhir sekali masukkan pula kekacang yg anda gemari tetapi jangan lupa gaulkan kekacang tadi dgn sedikit tpg agar apabila di bakar kekacang tidak mendap di dasar brownies.
bakarlah selama 175c-selama 30-40minit

Ternyata resepi terbaik sebab mudah dan hasil kita dapat menikmati brownies yg fudgy dan chewie gilerr..so layan ..selamat mencuba.

KEK SUJI KISMIS


BAHAN-BAHAN:

250G MARJERIN@BUTTER
250G GULA KASTOR-Nikee kurangkan ke 200g jer
150ML SUSU SEGAR/SUSU KOTAK
100G TEPUNG SUJI
50G KISMIS HITAM/GOLDEN-Susu,suji dan kismis di rendam bersama selama 1jam
250G TPG GANDUM-Diayakkan beberapa kali dengan baking powder
1 SUDU TEH BAKING POWDER
200G TELOR AYAM GRED C@ Biasa pun takper(6 biji)
1 SUDU TEH ESEN VANILA

CARA:

1-Putarkan marjerin dan gula sehingga kembang dan berwarna putih.
2-Masukkan pula telor satu persatu sehingga adunan telor,marjerin tadi sebati
3- Masukkan pula tpg suji yg telah di rendam tadi..di masukkan juga tpg gandum yg di ayak bersama baking powder..apabila adunan cukup sebati bolehlah di tuangkan ke dlm acuan serta di bakar selama 1jam pada suhu oven 150c-160c sehingga masak.


p/s: sebenarnya ni adalah resepi asal rinnchann..memang the most easiest sugee cake...hasilnyer cake ni memang moist dan sedap utk di makan sewaktu hari raya @ pun pada minum petang.
selamat mencuba...enjoy

Wednesday 8 February 2012

BOLU PELANGI

Salam!
Petang nie blur sekejap sebab banyak resepi dan foto yang terkumpul dalam simpanan..bolu kukus pelangi ni adalah salah kuih favourite nikee..sedap cuma leceh sikit dalam membuatnya.
Bolu kukus pelangi ni memang mengambil masa yg agak lama utk disediakan...apa-apa pun pada yg berminat boleh laa cuba resepi di bawah..insyaalah dengan sedikit kesabaran hasilnya pasti menjadi...selamat mencuba.
BAHAN:
450G GULA PASIR
500G TPG GANDUM
300CC-AIR PUTIH/SANTAN KOTAK/SUSU SEGAR/SUSU SEJAT
4 BIJI TELOR-TELOR FRESH SBB KALAU TAK RASA BOLU HANYIR
1 SUDU TEH DOUBLE ACTING BAKING POWDER
1 SUDU MAKAN EMULSIFIER/OVALETTE/SP
CARANYA;
CAMPURKAN KESEMUA BAHAN BOLU TADI KEMUDIAN DI PUTARKAN MENGGUNAKAN PEMUTAR TANGAN@ PEMUTAR ELEKTRIK SELAMA 20 MINS..TUNGGU SEHINGGA ADUNAN LIKAT DAN BERWARNA PUTIH SEPERTI MEMBUAT CREAM ICING..BAGIKAN KEPADA BEBERAPA BHAGIAN UTK DI WARNAKAN...MASUKKAN DLM PIPING BEG KEMUDIAN DI SELANG SELIKAN WARNANYA..ISIKAN DLM ACUAN SAMPAI PENUH..KUKUS SELAMA 10 MINS SEHINGGA MASAK DAN MEKAR
P/S:BOLU NI HARUS DI KUKUS MENGGUNAKAN API YG BESAR
APABILA MENGUKUS PASTIKAN BOLU DIKUKUS DALAM 4 ACUAN SAHAJA.
AIR KUKUSAN JGN TERLAMPAU PENUH.SBB KALAU TERLAMPAU PENUH WAP AKAN BERKURANGAN.
PASTIKAN TUTUP PENGUKUS DI IKATKAN DGN KAIN LAMPIN/SUPAYA AIR TIDAK JATUH KE DLM BOLU KUKUS TADI..SELAMAT MENCUBA


BOLU KUKUS PELANGI(APAM MEKAR)



Inilah hasil bolu pelangi yg pelbagai rasa blueberry,vanila dan coco emulco....enak di nikmati pada waktu minum petang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...