Friday 27 April 2012

ACAR TIMUN JEPUN



SALAM....HARI NI NIKEE TAK DER MOOD NAK BERCELOTEH PANJANG..


BUSY-BUSY SEBAB BANYAK KERJA RUMAH YANG MASIH BELUM BERES..


JOM LAYAN RESEPI ACAR MUDAH YANG SEJUTA ORANG TAHU BUATKAN..


BILA BUAT ACAR TIMUN SELALUNYA KITA BUAT MENGGUNAKAN TIMUN SUSU YANG BIASA TUKAN..TAPI NIKEE MEMANG SUKA TIMUN JEPUN SEBAB RASANYA YANG FERSH DAN CRUNCHY.


BAGI YANG SAYANG DUIT BELI JER TIMUN INI.BUKAN SELALU PUN..BILA RASA NAK BERTUKAR ANGIN...WALAUPUN BERENDAM LAMA DALAM CUKA PUN MASIH ENAK DAN RANGGUP.




4 BIJI TIMUN JEPUN-BIBERSIHKAN DAN DI BUANG BIJI,POTONG PANJANG MACAM DALAM FOTO.
3 BIJI BAWANG MERAH BESAR-MAYANG HALUS
1 BIJI LOBAK MERAH-DI SAGAT HALUS
1 SUDU KECIL GARAM HALUS
2 SUDU BESAR GULA PASIR-----GAULKAN SEMUA.
3 BIJI CILI BESAR MERAH@CILI PADI-DIMAYANG HALUS
2 SUDU BESAR CUKA PUTIH




CARA;
GAULKAN SEMUA DALAM BEKAS YANG BESAR..PABILA DAN SEBATI BOLEHLAH DIHIDANGKAN..



KERABU IKAN(MIANG PLA TOO)

NIKEE-ME @BLOGSPOT.COM

SELAMAT..SALAM BERHUJUNG MINGGU...


APA MENU UNTUK TENGAHARI INI?MASIH TERCARI-CARI ATAU KIRA MUDAH SAHAJA MAKAN-MAKAN DI LUAR SAHAJA....PASTI ENAK.


UNTUK N3,HARI INI..KERABU IKAN KEMBUNG GORENG NI ADALAH MENU MUDAH SEBAGAI PEMBUKA SELERA..MUNGKIN ADA YANG MENYUKAI MENU..TAK KURANG JUGAK MERASAKAN TIADA YANG ISTIMEWA...


BAGI YANG NAK MENCARI KELAINAN...SILAH LAAN RESEPI DI BAWAH NI YER..


4 ekor ikan kembong-digoreng dan di ambil isinya.
4 biji bawang merah-dihiris halus
5 cm halia-dihiris nipis
1/4 cawan kacang tanah goreng-di tumbuk kasar
1 biji mangga muda-di hiris halus
2 sudu besar-daun ketumbar
2 sudu besar daun bwg -dihiris halus
1 biji bawang besar-didadukan
2 sudu besar sos ikan


BAHAN DIKISAR;


4 biji cili merah
2 biji cilipadi


CARA;
GAULKAN KESEMUA BAHAN KE DALAM BEKAS YG BESAR..GAULKAN RATA BERSAMA BAHAN YG DIKISAR HALUS TADI.....


SETELAH READY BOLEH DI MAKAN BERSAMA NASI DAN LAUK-LAUK YANG LAIN



SAMBAL CILI PADI JERUK

LAMAN DAPUR HELEN


SALAM..




HAHAHA....PEKABAR?


HARI INI NIKEE NAK PERKENALKAN ANDA SEMUA DENGAN SAMBAL CILI DI ATAS...


BAGI KAMI MASYARAKAT MELAYU KELANTAN SERTA THAI..SAMBAL LADA NI WAJIB ADER DI SETIAP PETI AIS..


SEBENAR CILI PADI..WAKTU DULU KALAU DAH MASAK MERAH TAK TERMAKAN MAKA..NENEK AKAN JERUKKAN DIDALAM BOTOL YANG BERCAMPUR GULA SERTA GARAM..JADI KIRA AWETLAH CILI TU DARIPADA TERBUANG BEGITU SAJA.


BAGI YANG MEMINATI SAMBAL NI ADERLAH SALAH SATU CARA MENIKMATI CILI..
YALAH KADANG TERKIAL-KIAL NAK KELUARKAN BATU LESUNG ATAUPUN BLENDER NAK BUATKAN SAMBAL BELACAN..MALAH SAMBAL TU TAKKAN TAHAN APABILA DI CAMPURKAN DENGAN PERAHAN ASAM LIMAU.


BAHAN ;


2-3 GENGGAM CILI PADI
1 BOTOL KOSONG SEDERHANA BESAR;MCM BOTOL SOS SPAGETTI PREGO
1/2 CAWAN CUKA PUTIH
2 SUDU BESAR GULA
1 SUDU BESAR GARAM HALUS@ GARAM KASAR




CARA;
CUCI CILI PADI..KERINGKAN SEBENTAR..
MASUKKAN CUKA ,GARAM DAN JUGA GULA..GAULKAN SAMPAI SEMUA BERCAMPUR SEBATI.
MASUKKAN CILI PADI TADI..JERUKKAN CILI NI UNTUK BEBERAPA MINGGU.


CARA MENIKMATI SAMBAL LADA;
1- CILI NI BOLER DIKISAR HANCUR LALU DI MASUKKAN KEDALAM BOTOL KEMBALI BERSAMA CUKA TADI.
2- CILI NI JUGA BOLE DI CAMPURKAN DENGAN PERAHAN ASAM LIMAU SERTA TOMATO SEGAR YANG DIDADU..LALU DI TAMBAH RASA GARAM DAN GULANYA.




P/S; APA PUN NILAH NIKMAT MENIKMATI SAMBAL LADA APABILA  KITA KESUNTUKAN MASA.


BAGI KAMI SAMBAL LADA NI AMAT POPULAR DALAM MASAKAN NASI KERABU KELANTAN DAN JUGA  LAKSAM,LAKSA SERTA NASI BERLAUK.



SOSEJ GULUNG GORENG

SALAM..


DI PETANG JUMAAT MULAI..NIKEE BERHARAP SEMUA DI LUAR SANA MENGHADAPI HARI CUKUP SEMPURNA DARI AWAL PAGI TURUN BEKERJA HINGGA KE PETANG SEMUA CEPAT-CEPAT BERGEGAS PULANG.
  TENTU RAMAI YANG TERTANYA-TANYA APER BENDA MASAKAN DIATAS TUKAN..
INI ADERLAH SALAH SATU MASAKAN WAJIB UK ANAK PEREMPUAN NIKEE YAYA..
YAYA SUKAN SOSEJ....INI ADERLAH SALAH SATU CARA UNTUK MEMBUAT YAYA MAKAN..WALAUPUN SEKARANG YAYA DAN BESAR..MENU NI SENTIASA DALAM KEPALA NIKEE..BILA ADA PERMINTAAN PASTI NIKEE SEDIAKAN.
  UNTUK YANG NAK MENCUBA DI HUJUNG MINGGU KENA SANGATLAH...




BAHAN;


1 PEKAT KECIL SOSEJ DAGING RAMLY
KULIT POPIA-MENGIKUT BANYAK SOSEJ YG NAK DIGULUNG.
  


BAHAN UNTUK SERBUK ROTI;


SERBUK ROTI SEGERA


@ SERBUK ROTI YG DI BUAT SENDIRI.


5 KEPING ROTI SANDWICH
1 SUDU KECIL SERBUK PAPRIKA
1 SUDU KECIL GARAM
1 SUDU KECIL SERBUK LADA HIAM
1 SUDU KECIL SERBUK PERASA
1 SUDU KECIL SERBUK BAWANG PUTIH
1 SUDU KECIL SERBUK PASLEY.


SEMUA BAHAN DI ATAS DI MASUKKAN KE DALAM BLENDER DAN DI MESIN KERING.


1 BIJI TELOR AYAM-DI KEPUK UNTUK DIJADIKAN EGG WASH




MINYAK YANG BANYAK UNTUK MENGGORENG SOSEJ




CARA;
UNTUK GULUNGAN SOSEJ;
AMBIL SATU KULIT POPIA TADI GULUNG SEPERTI MEMBUAT POPIA..CUMER DI MASUKKAN SOSEJ...RAPIKAN DENGAN EGG WASH TADI..BUAT  SAMPAI HABIS.KETEPIKAN




PANASKAN MINYAK DI DALAM KUALI .




APABILA ....DAH READY..SEDIAKAN MANGKUK BESAR..LETAKKAN SEMUA BAHAN BREADCRUMB YANG DIKISAR TADI....


LANGKAH 1;


LETAKKAN GULUNGAN SOSEJ KE DALAM EGG WASH TADI.....SELEPAS RATA.


MASUKKAN KE DALAM ADUNAN BREADCRUMB.LAKUKAN SEMUA PROSES NI SAMPAI SEMUA GULUNGAN DI GAULKAN DENGAN BREADCRUMB


APABILA DAH READY...MASUKKAN DALAM MINYAK PANAS....YG SEDERHANA APINYA..GORENG HINGGA GARING
SEJATKAN MINYAKKAN DAN BOLEHLAH DIMAKAN BERSAMA SOS CILI YG DIGEMARI...


SELAMAT MENCUBA....

Thursday 26 April 2012

APAM POLKA DOT


GEBU........SEDAP KALAU PANAS-PANAS.....


SALAM SEMUA..


BEBERAPA MINGGU YANG LALU TANGAN NI TERASA GATAL LA PULAK NAK MEMBUAT APAM NI.
SEBENARNYA..APAM NI MEMANG DAH PUN SEDIA  UNTUK DI BUAT TUK TEMAN LAMA NIKEE KATANYA NK DI JUAL TUK HARI KARNIVAL.
NAK DIJADIKAN CERITA DALAM DOK MEN GODEK APAM NI..HAND MIXER KITA TERPATAH..TULAH TERUS BATALKAN TEMPAHAN HARI.TU ...JADI YG SISA APAM NI..,NIKI KUKUS JUGAK TUK DIMAKAN SENDIRI.DAN DIHULURKAN SEDIKIT TUK ANAK PEREMPUAN KAWAN NIKEE TU.


BAGI YG NAK MENCUDBA LAYAN RESEPI NI;


APAM POLKADOT;

3 BIJI TEOR AYAM
200G GULA HALUS-NIKEE KURANGKAN DLM 180G
275G TPG GANDUM-NIKEE KURANGKAN 250G
150G SUSU KOTAK/SUSU SEGAR
1 SUDU TEH OVALETTE
3 SUDU TEH BAKING POWDER
FILLING;
BLUEBERRY,MARMALADE OREN,CHIPS COCO.NENAS

CARA;
1-PANASKAN PENGUKUS
2-PUKUL TELOR BERSAMA GULA SAMPAI GEBU DAB KEMBANG
3- MASUKKAN PULA,OVALETTE DAN VANILLA ESEN
4- AYAKKAN TEPUNG BERSAMA BAKING POWDER TADI.
5- APABILA OVALETTE BERSEBATI DENGAN ADUNAN TADI MASUKKAN PULA TEPUNG GANDUM BERSELANG SELI DENGAN SUSU SAMPAI HABIS.
6-APABILA ADUNAN DAH SEBATI DAN MULAI BERKILAT MCM MERINGUE BOLEH DI ANGKAT SERTA DI BAHAGIKAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN...
7-LETAKKAN PAPER CUPS DALAM ACUAN KUIH LOMPANG..PAIPKAN SEPARUH PENUH MASUKKAN FILLING..BUAT SAMPAI HABIS..ATAS SEKALI...BUAT DOT2 YANG DISUKAI MENGIKUT WARNA YG ANDA GEMARI.
8- KUKUS DLM10-15 MINIT MENGGUNAKAN API YG KECIL.


P/S; UNTUK KUIH DIATAS NIKEE GUNAKAN JEM NENAS  SAGAT TUK BUAT KUIH TAT TU..

ADOIS....

BOLU KUKUS 10 MENIT

SALAM..


KEINGINAN NAK MEMBUAT RESEPI BOLU KUKUS..ACTUALLY NI RESEPI ULANG TAYANG..SEBENARNYER NAMPAK MUDAHKAN..NILAH SALAH SATU RESEPI AMAT PAYAH NAK MENJADI..
KUASA MEMBUAT BOLU NI TERLETAK PADA..HAND MIXER SERTA RESEPI TU SENDIRI....PADA NIKI HAND MIXER ADERLAH GADGET TERBAIK DALAM MENGHASILKAN BOLU KUKUS YANG GEBU SERTA LEMBUT


BAGI YG NAK MENCUBA....LAYAN RESEPI KITA DI BAWAH




BOLU KUKUS 10 MENIT
RESEPI;NCC.BOLU KUKUS.BLOGSPOT.COM




450g gula halus@ gula pasir
500g tepung terigu@gandum biasa
300cc@ 3ooml santan kotak/air putih/susu kotak
4 butir telor ayam
1 sudu teh double action baking soda
1 sudu makan ovalette




CARA;


1- CAMPURKAN KESEMUA BAHAN DIDALAM SATU WADAH @MANGKUK YG BESAR..
2- AMBIL PEMUTAR KEK ELEKTRIK..HAND MIXER, PUTARKAN SELAMA 25 MINIT..SAMPAI ADUNAN BERTUKAR BERKILAT PUTIH..LIKAT....
3- BAHAGIKAN KEPADA 2 BAHAGIAN....SATU BAHAGIAN YG WARNA ASAL..SATU LAGI YG DI CAMPUR WARNA YG ANDA GEMARI.
3- SEPERTI DI DALAM FOTO TU NIKI GUNAKKAN COCO EMULCO SEBANYAK 1 SUDU MAKAN UNTUK MEMBERI WARNA PD ADUNAN.
4- MASUKKAN DALAM PIPING BEG PAKAI BUANG..PAIPLAH BERSELANG SELI WARNANYA.
5-PASTIKAN ADUNAN DIMASUKKAN KEDALAM  BEKAS PAPER CUKUP HAMPIR PENUH.
6- KUKUS SAMPAI MASAK SELAMA 10 MENIT..SEHINGGA BOLU TERSENYUM MEKAR....


P/S; 
1-PASTIKAN AIR KUKUSAN PANAS SEBELUM PROSES MENGUKUS NAK DI LAKUKAN
2-TUTUP PENUTUP KUKUSAN DENGAN KAIN LAMPIN SUPAYA AIR TAK MENGENAI BOLU TADI
3- PASTIKAN AIR YG DIDIDIHKAN DALAM BEKAS KUKUSAN TIDAK TERLALU PENUH..KALAU TAK HASIL BOLU...PERMUKAAN BAWAHNYA AKN MENGERUK...


SELAMAT MENCUBA.



IKAN KERISI BERKICAP


ASSALAMUALAIKUM..




DI TENGAHARI HARI JUMAAT YANG MULIA INI....DAPATLAH KITA BERSANTAI SEKEJAP..


HARI INI,YAYA MASUK SEKOLAH PETANG..SEKEJAP LAGI BERANGKATLAH DALAM JAM 0130 PETANG....


TENGAHARI KITA MASAK MUDAH DAN SIMPLE SAHAJA..ALMAKLUMLAH PENAT TERASA...MAKLUMLAH MELAYAN MAMA SERTA AYAH YG DATANG BERKUNJUNG.


HARI..IKAN KERISI..MENU YANG JARANG-JARANG SEKALI DI MASAK..


CHECK RESEPI KAT BAWAH;


4  ekor ikan kerisi-di bersihkan lumurkan garam kunyit+. 1 sudu kecil cuka..


ketepikan
3 ulas bwg merah kecil-di mayang
2 ulas bawang putih -dimayang halus
1 inci halia-dimayang halus
2 batang serai-dititik
2 sudu besar cili giling
3 batang cili padi-di tumbuk halus
3 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap manis
2 sudu sos ikan@garam 1 sudu kecil
1 labu bawang besar kuning-di potong bulat
1 biji tomato-dadu kecil 
2 sudu makan sos tomato
1 sudu kecil serbuk perasa
sedikit minyak tuk menumis.


CARA;


1-PANASKAN MINYAK..GORENGKAN IKAN KERISI YG DIPERAP TADI SAMPAI GARING.
2-ANGKAT DARI KUALI IKAN..KETEPIKAN
3-DI DALAM KUALI YANG SAMA..TUMISKAN BAWANG MERAH,PUTIH SERTA HALIA BERSAMA SERAI  SERTA CILI PADI YG DI TUMBUK..GORENG SAMPAI NAIK BAU.
4- MASUKKAN PULA,CILI GILING TADI,.....GORENG SAMPAI CILI PECAH MINYAK,MASUKKAN PULA KICAP PEKAT,KICAP MANIS.SOS IKAN SERTA SOS TOMATO...GORENG SEKEJAP.MASUKKAN SEDIKIT AIR..
5-BIAR MENDIDIH SEKETIKA..MASUKKAN PULA,TOMATO YG DI DADU BERSAMA BAWANG KUNING TADI....
6- RASA LAH KUAH NYA.....MASUKKAN PERASA..LEPAS TU BARULAH DIMASUKKAN IKAN YANG DI GORENG TADI..APABILA SUDAH SEBATI..ANGKAT DAH BOLEH DIHIDANGKAN BERSAMA NASI PANAS..

SAMBAL SOTONG KERING

SALAM..


LAMA BENAR RASANYER TAK BERSIARAN....
SEBENARNYER KITA SIBUK..MAK -AYAH DATANG KE RUMAH MINGGU LEPAS ..
BUKAN APER KATANYA NAK BERTUKAR ANGIN SEKEJAP,




HARI NI MASAKAN SIMPLE SEMUA ORANG TAHU SOTONG.UNTUK MEMASAK SOTONG NI..KITA KENALAH POTONG MENGGUNAKAN GUNTING DAN BERSIHKAN SEBAIK MUNGKIN..LEPAS TU...RENDAM DI DALAM BEKAS AIR YG BERCAMPUR TAWAS...


SELEPAS SEMALAM..CUCI BERSIH...


JOM LAYAN RESEPI KITA;


3 keping sotong kering-rendam selama semalaman
1/2 cwn cili giling
2 biji bawang merah besar
3 biji bawang putih
1 inci belacan
1 sudu besar air asam jawa
1 cwn air putih
1 biji bawang kuning di potong bulat-utk hiasan
2 sudu besar tomato sos
sedikit garam,gula,perasa
sedikit minyak tuk menumis


CARA;


1-PANASKAN MINYAK..TUMBUK LUMAT BAWANG-BAWANG TADI...BERSAMA BELACAN..
2-APABILA DAH GARING MASUKKAN CILI GILING TADI.
3- MASUKKAN PULA SOTONG ,APABILA CILI DAH MULA PECAH MINYAK..
4-PASTIKAN SOTONG TADI BETUL -BETUL BERCAMPUR DENGAN CILI TADI..MASUKKAN PULA AIR PUTIH....MSUKKAN TOMATO SOS.
5-BIARKAN MENDIDIH SEKEJAP MASUKKAN  AIR ASAM JAWA..MASA NI BOLERLAH DI MASUKKAN GARAM ,GULA SERTA PERASA.
6-APABILA SUDAH PEKAT KUAHNYER LETAKKAN BAWANG KUNING YG DI POTONG BULAT TADI...
7-ANGKAT...SIAP ...BOLEH DIHIDANGKAN.





Friday 13 April 2012

BAULU GULUNG TRADISIONAL........



SALAM...
PETANG SEMALAM TEKAK NI TERASA NAK MAKAN BAULULAH PULAK....NAK TAK NAK...NIKEE KOREK RESEPI BAULU LAMA..NASIB JUMAPA


HARI N3..KIRA NOSTALGIALAH..MUMMY MAK MERTUA NIKEE SUKA BELI NI KAT PASAR JAWA KLANG BILA TIBA MUSIM RAYA..PASTI DI BELI DALAM 5 GULUNG..MUMMY MEMANG GILER BELI BISKUT RAYA....KEK..MCM-MCMLAH DODOL...


BAGI YG TERINGIN NAK BUAT BAULU JOM LAYAN RESEPI YG TAK SEBERAPA NI..


BAHAN;
1 CWN  JEM NENAS@ APA2 JEM YG DISUKAI
1/2 CWN AIR.
CARA;
CAMPUR SEKALI HANGATKAN DI ATAS API YG KECIL HINGGA CAIR DAN LIKAT,,ANGKAT DAN KETEPIKAN.




UTK BAULU;


90 G TPG GANDUM
3 BIJI TELOR GRED B
4 -5 SUDU BESAR GULA HALUS 1 SUDU TEH VANILA ESEN


CARA BAKAR;
180C- SELAMA 20 MINIT
200C- 10 MINIT


ACUAN-
DULANG KUIH YG RATA EMPAT SEGI




CARA MEMBUAT BAULU;
1- PUKUL TELOR BERSAMA GULA SAMPAI  BETUL2 GEBU DAN NAIK BERGANDA..PASTI MASA MEMUKUL MELEBIHI 10 MINIT..
2-AYAKKAN TPG TADI BEBERAPA KALI..ELOK DI JEMUR TPG BEBERAPA HARI SEBELUM DI BUAT BAULU.
3-SETELAH 10 MINIT..TELOR NAIK GEBU MASUKKAN PULA ESEN VANILA...
4- KEMUDIAN MASUKKAN PULA SEDIKIT2 TPG TADI PD KELAJUAN YG PERLAHAN..SEKADAR RATA SHJ..
4- AMBIL SPETULA KAUP BALIK AGAR TPG DAN ADUNAN TELOR BETUL2 BERSATU.
5- AMBIL KERTAS MINYAK....TUANGKAN ADUAN TADI....RATAKAN BETUL2..LALU DI BAKAR SEHINNGA GARING DAN MASAK SEMPURNA.
6- SETELAH MASAK...AMBIL SATI LAGI KERTAS MINYAK..TABURKAN SEDIKIT GULA HALUS...CEPAT2 ANGKAT BAULU YG MASIH PANAS TADI....TERBALIKKAN ATAS KERTAS YG DI TABURKAN GULA,SAPUKAN JEM NENAS TADI ..SECARA RATA..TERUS GULUNG...
7- BIARLAH BAULU BERGULUNG DLM KERTAS BUAT SEKETIKA...
8-SETELAH SEJUK...BOLEH DI HIDANGKAN...




P/S; TUK RESEPI NI NIKEE GUNAKKAN JEM SAGAT FRESH DARI KEDAI BAKERI YG BUAT TAT JEM TU..RASANYER LAGI ENAK SAMA MCM BAULU HARI RAYA.. 


ENJOY...

Thursday 12 April 2012

GIANT CHOCOLATE CHIPS COOKIES

CRUNCHY AND NICE..................




SALAM PAGI N3 NAK CEPAT..NIKEE MASUKKAN FOTO COOKIES TUK JUALAN DI SKUL YAYA..


ALHAMDULILLAH NIAT JADI BISNESS GAL MUDA2 DAH TERLAKSANA....SUKA KATA YAYA......


JOM LAYAN RESEPI MUDAH NIE;


2 CWN TPG GANDUM-DIAYAK
11/2 TSP BAKING SODA@POWDER
1 TSP GARAM-KALAU DAH PAKAI SALTED BUTTER TAYAH MASUK YER.
1 CWN UNSALTED BUTTER@BUTTER BIASA
1 CWN GULA HALUS
3/4 CWN BROWN SUGAR
2 BIJI TELOR A
2 TSP VANILLA ESEN
12 OZ@ 1 BAG CHOCOLATE CHIPS


CARA;


1-PANASKAN OVEN PD SUHU 180 C..
2-MASUKKAN TPG DAN BAKING SODA DLM SATU BEKAS..AYAKKAN.
3-BEAT BUTTER BERSAMA GULA...SAMPAI GEBU..
4-MASUKKAN PULA TELOR SATU PERSATU...
5-MASUK VANILA ESEN...LPS TU MASUKKAN PULA..TEPUNG PD MEDIUM SPEED..ANGKAT RATAKAN DGN RUBBER SPATULA, MASUKKAN CHIPS..GAUL RATA
6- LEPAS TU MBIK AIS KRIM SCOOP SEDERHANA BESAR SCOOP KE ATAS DULANG PEMBAKAR YG DILAPIK KERTAS MINYAK..PASTIKAN JARAK ANTARA BISKUT DLM 4 INCI....INGAT COOKIE AKAN NAIK BERGANDA..
7.BAKARLAH TUK 15-18 MINIT SAHAJA...BERGANTUNG PD OVEN ANDA.


RESEPI ASAL; MARTHA STEWART
SATU TAK CUKUP........MESTI NAK NGAPPPPPPP..LAGI



Wednesday 11 April 2012

MEE GORENG LEMBAP



HAI....


N3..HARI NI BUKAN APER SAJA NAK SHARE MACAM MANER NAK MEMASAK MEE GORENG LEMBAP..MUNGKIN ADER DI ANTARA YG SEMESTINYER DAH PAKAR DLM GORENG MENGGORENG NIKAN....


KALAU RUJUK FOTO DI ATAS TERNYATA TIADA YG ISTIMEWAKAN....BAWAH MEE TU PENUH KUAH MEE SEDAP PULAK TU MAKAN PANAS2..
MEE NI ALA-ALA MEE CHINESE HAILAM YG PAKAI KICAP PEKAT...ITAM LEGAM TUU..
SAPA YG TERASA NK MENCUBA LAYAN RESEPI NIKEE;


BAHAN;
MEE KUNING- DI CELUR DLM AIR PANAS DLM 1-3 MINIT-TOSKAN SEJAT AIRNYA.
2 ULAS BWG PUTIH  DI KETUK KASAR
1 ULAS BWG MERAH BESAR;MAYANG
1 POKOK SAYUR KAILAN;DIPOTONG HALUS
 SEDIKIT KOBIS;DI HIRIS HALUS
2 SUDU CILI GILING
3 BIJI CILI PADI -DIKETUK SAHAJA
1PKT FISHBALL-BELAH 2
1/4 CWN KICAP PEKAT
1/4 CWN TOMATO SOS
1 BIJI TOMATO SEGAR BELAH 6
1 SUDU KECIL AJISIO/LADA SULAH 
3 SUDU TEH SOS IKAN
1 SUDU KECIL SERBUK PERASA
2 CWN AIR 
MINYAK TUK MENUMIS
10 EKOR UDANG-DI BUANG KULIT.
1/2 BTG CARROT- DISAGAT HALUS




CARA;
1-TOSKAN MEE YG DI CELUR TADI.
2-PANASKAN KUALI...LETAK MINYAK MASAK....
3- TUMISKAN BWG PUTIH TADI...DAH WANGI MASUK CILI GILING...
MASUK UDANG,FISAHBALL GORENG SAMPAI MASAK.
3- MASUKKAN PULA CARROT YG DISAGAT HALUS BERSAMA BWG MERAH YG DI MAYANG HALUS..TADI GORENG SEKETIKA.
4-MASUK CILI PADI...BERSAMA AIR..MASUKKAN JUGA KICAP PEKAT+TOMATO SOS+ AJISIO+SOS IKAN+PERASA+BUAH TOMATO YG DIPOTONG 6 TADI...BIARKAN MENDIDIH..
5- APBILA MENDIDIH RASA MASIN..KUAH TADI KALAU KURANG TAMBAHKAN SOS IKAN...
6- LEPAS TU LETAKKAN MEE BERSAMA SAYUR KAILAN TADI....BIARLAH SEKETIKA ..PASTIKAN API DIKECILKAN...APABILA DAH OK ANGKAT..
7- MASUKKAN DLM MANGKUK YG DALM SEBAB MEE NI MEMANG BERKUAH.
8- HIDANGLAH BERSAMA TIMUN DAN BWG GORENG SERTA DAUN SUP..DIATAS..







BISKUT MINI CORNFLAKES BERMADU

SELAMAT PAGI....


ARI TIADA YG INDAH MASIH LAGI MENDUNG DI LUAR SANA..ALHAMDULILLAH SEMALAM KITA DIKEJUTKAN DGN GEGARAN KUAT TSUNAMI DI ACEH...BILA CELIK MATA PAGI LAFAZ SYUKUR TERUS TERBIT DI BIBIR MULUT NIKEE...KITA SEMUA TERSELAMAT..AMINNNN


PETANG SEMALAM.. KAMI  BERDUA SIBUK MENYEDIAKAN BISKUT NI..BUKAN APER..TERSASAR DARI KEBIASAAN...TERINGIN NK MAKAN SAMBIL MENGUNYAH DI DEPAN TV....


BESTNYER BISKUT NI..NIKEE BUAT DARI MINI CORNFLAKES YG DI BELI DARI KEDAI  PEMBEKAL BAHAN KEK..MEMANG BERBALOI...COMEL ..SEKALI MAKAN NGAP MASUK KE MULUT..


CORNFLAKES NI NIKEE MEMANG SELALU BUY KALAU NAK BUAT POPIA GULUNG..@ POPIA NESTUMM NIKEE CUMER MESINKAN NI BERSAMA NESTUM+CORNFLAKES SERTA GULA...ADER YG PERNAH MENCUBA TAK...SELAIN MELETAKKAN HORLICKS ATAU SUSU TPG?


JOM LAYAN RESEPI...


500G MINI CORNFLAKES
1/2 CWN BUAH BLACK CURRANT KERING
1/2 CWN BADAM YG DI CINCANG
SEDIKIT CERI MERAH TUK HIASAN-BELAH 4
90G BUTTER@ PEANUT BUTTER




1 CWN HONEY@ GOLDEN SYRUP
1 SUDU TEH VANILLA ESEN
PAPER CUP KECIL TUK ISI BISKUT


CARA BUAT;
1-PANAS KETUHAR PD SUHU 160C...BAKAR BISKUT PADA MASA 15-20 MINIT
2-AMBIL PERIUK..PANASKAN..MASUKKAN BUTTER..HONEY SERTA VANILLA ESEN...
3- APABILA SEMUA BAHAN MULA BERSATU DAN MENDIDIH..TERUS MASUKKAN KACANG BADAM BERSAMA CURRANT..DIIKUTI PULA DENGAN CORNFLAKES..
4- GAULKAN SAMPAI RATA MENGGUNAKAN SENDUK KAYU...APABILA SUDAH MELEKAT SEMUA BAHAN ANGKAT DARI API TERUS SUDUKAN KE DLM ACUAN PAPERCUPS.
6-APABILA DAH SIAP DI ISI..LETAK CERI MERAH DI ATAS SEBAGAI PENYERI...BAKAR DAN SETELAH MASAK SERTA SEJUK..MASUKKAN DLM BEKAS KEDAP UDARA....LEPAS TU BOLER LER NGAPPP


P/S; TUK BISKUT NI KITA BOLE PAKAI PEANUT BUTTER .....JADI TAKYAH LETAK VANILLA ESEN LAA KALAU PAKAI PEANUT BUTTER.


ANDA JUGA BOLE GUNAKKAN GRANOLA MIXED BERSAMA ROLLS OATS...YG TELAH DIPANGGANG YG BOLE DI BELI SIAP DI PASARAYA..SEMUANYER TERSERAH PD ANDA...
.

APPLES BLUEBERRIES ROLLS


SALAM....
ADUHAI HARI NI KITA DIKEJUTKAN DGN KEJADIAN GEGARAN TSUNAMI YG BERLAKU DI ACEH..SUBHANALLAH...TAKUT SEKALI
NAK DIJADIKAN CERITA..KAK LINDA PULA ON THE WAY BALIK KE PENANG..KUL 8 MLM TADI LUM SAMPAI KE BRIDGE NK LINTAS TANJUNG..JAMBATAN PULA BARU CLOSE...KESIAN AKAK...
  SEMOGA KITA SEMUA DI MALAYSIA DIPERMUDAH..JAUHKAN DARI MALAPETAKA DARI ALLAH NI..AMIN..
  TINGGALKAN KISAH GEMPA NI...BERBALIK KAT FOTO DI ATAS TU....


JOM JENGUK RESEPI KAT BWH NIE....


BAHAN2;
5-6 KEPING KULIT POPIA SEGERA
1  BIJI KUNING TELOR-UTK DISAPU PD KULITDAN MELEKATKAN TEPI KULIT TADI.


BAHAN INTI;
2 BIII EPAL IJAU
1/2 CAWAN BLUEBERRIES
1/4 CWN STRAWBERRIES
3 SUDU MKN GULA MERAH
1 SUDU TEH SERBUK KULIT KAYU MANIS
3 SUDU BSR BUTTER
1 SUDU TEH PARUTAN KULIT LEMON
JUZ DARI PERAHAN IBIJI LEMON.
1 SUDU TEH TPG JAGUNG




CARA;


PANASKAN NON STICK PAN..MASUKKAN BUTTER,KEMUDIAN MASUKKAN SEMUA BUAH EPAL YG SUDAH DIPOTONG DADU.BERSAMA GULA MERAH.


PABILA EPAL LEMBUT BARULAH DIMASUKKAN BERRIES TADI BERSAMA SERBUK KAYU MANIS DAN BANCUHAN JUZ LEMON YG DICAMPURKAN BERSAMA TPG GANDUM..MASUKKAN SEKALI PARUTAN KULIT LEMON TADI.


PABILA DAH MASAK ANGKATKAN...SEJUKKAN INIT NI SEBELUM DIGULUNG...


CARA MENGULULUNG PASTRY;


1- MASUKKAN INIT KE ATAS PASTRY ATAU KULIT POPIA TADI ..GULUNGLAH SEPERTI MENGULUNG POPIA..
2- LAKUKAN SAMPAI HABIS...
3- SESUDAH TU ATURKAN DI ATAS TRAY.....SAPUKAN LEBIHAN TELOR TADI..LAU DI BAKAR DI DLM OVEN DGN KEPANASANN...180C SELAMA 10-15MINIT SAHAJA
4- ANGAKAT DAN ....BOLE DINIKMATI MANAS BERSAMA AIS KRIM ATAU DIMAKAN BEGITU SAHAJA BERSAMA SECAWAN TEG KOSONG..


ENJOYYYY...
  
PESANAN NIKEE;


PASTIKAN KULIT PASTRY TU TIDAK DILAPIS BANYAK..PALING BYK PUN 2 LAPISAN SAHAJA..TAKUT KENYAL APABILA DAH SIAP DIBAKAR ..
 KALAU LAPISAN KULIT MELEBIHI SATU ATAU DUA..PASTIKAN KULIT PASTRY DI SAPUKAN DGN MENTEGA YG DICAIRKAN TUK MENRANGGUPKAN KULIT....
SELAMAT MENCUBA.

SAYUR CAMPUR SHITAKE MUSHROOMS



HARI NI...RESEPI MUDAH TUK TATAPAN SEMUA.....




TONSEG SHITAKE  NI MEMANG SEDAP DI MAKAN PANAS...


LAYAN RESEPI;




6 BIJI SHITAKE MUSHROOMS-DIMAYANG HALUS
1 BIJI BWG MERAH BESAR-MAYANG HALUS
2 ULAS BWG PUTIH
SEDIKIT KUBIS-MAYANG HALUS.
1 BATANG LOBAK MERAH-POTONG BULAT2
1 SUDU TEH BIJI SAWI
1 SUDU TEH SOS IKAN
SEDIKIT LADA SULAH
SEDIKIT PERASA
1 BTG DAUN BWG-DI POTONG PANJANG.
SEDIKIT HALIA;DI MAYANG
SEDIKIT MINYAK TUK MENUMIS
SEDUKIT SERBUK KUNYIT.
CARA;


1- PANASKAN MINYAK...TUMISKAN BWG MERAH,PUTIH DAN HALIA SERTA BIJI SAWI...
2- MASUKKAN SHITAKE BERSAMA LABAK MERAH
3-APABILA EMPUK MASUKKAN KUBIS..MASUKKAN  SERBUK KUNYIT LADA SULAH..SOS IKAN SERTA PERASA..JIKA SAYUR SEDIKIT KERING MASUKKAN SEDIKIT AIR...ANGKAT SERTA HIDANGKAN..





GULAI KARI IKAN SARDIN

SALAM..


HARI NI NIKEE NAK MASUKKAN MASAKAN WAJIB BILA DAN KEHABISAN MAKANAN YG NK DI MASAK DI RUMAH....SARDIN..


MASAK SARDIN NI MEMANG MUDAH PASTI SEMUA YG SUKA..


UNTUK RESEPI NI..LAYAN RESEPI DI BAWAH..


1 TIN SARDIN BESAR-BUANG AIR SOS TOMATONYER
1 BIJI BWG MERAH BESAR-MAYANG HALUS
3 BIJI BWG PUTIH-MAYANG HALUS
2 CM HALIA MUDA-MAYANG HALUS
1 TANGKAI DAUN KARI
1 SUDU MKN HALBA CAMPUR
2 SUDU MAKAN REMPAH KARI IKAN
2 SUDU MAKAN KERISIK
1 SUDU MAKAN GULA MELAKA 
2 SUDU MAKAN CILI GILING
SEDIKIT GARAM,PERASA
200ML@1 1/2 CWN SANTAAN PEKAT
5 BIJI CILI PADI
1 KEPING ASAM KEPING.
MINYAK TUK MENUMIS


CARA;
1- PANASKAN MINYAK..TUMISKAN DAUN KARI,HALBA CAMPUR,BWG MERAH.PUTIH DAN HALIA..TUMIS SAMPAI GARING.
2- APABILA BAHAN TUMIS TADI GARING PASTIKAN ...ANDA MASUKKAN PULA CILI GILING....TUMIS SAMPAI TERBIT MINYAK...SAMPAAI MENUNGGU CILI PECAH MINYAK TU....CAMPURKAN AIR SEDIKIT BERSAMA REMPAH KARI IKAN...GAUL MESRA.
3-MASUKKAN REMPAH KARI TADI GORENG SAMPAI TERBIT MINYAK...MASUKKAN PULA IKAN SARDIN TADI.
4- GORENGKAN SARDIN TADI BERSAMA KARI TADI BIAR SEKETIKA.
5- MASUKKAN PULA SANTAN BERSAMA SEDIKIT AIR....RENEHKAN...
6-MASUKKAN KERISIK,GULA MELAKA,ASAM KEPING..GARAM SERTA PERASA...
7-APABILA KUAH SEDIKIT LIKAT..ANGKATKAN HIDANGKANLAH...



SAMBAL TEMPE

ENAK...
SALAM..
ADUHAI LAMA BEBENAR KITA TAK BERSIARAN..SIBUK SEDIKIT...ADER MCM2 HAL..
MINGGU LEPAS KITA DIKEJUTKAN OLEH DADDY YG DISERANG MILD STROKE...PANIK SATU RUMAH....


 ALHAMDULILLAH DADDY MASIH REST SAMPAI 15HB...BIARLAH ORG TUA TU TENANG SEDIKIT..MESTI STRESS BEKERJA ..




ARI NI ...N3 MUDAH JER...SAMBAL TEMPE.....MASAKAN WAJIB ADER SESEKALI SEKALA BILA BULAN TERANG...ORG2 GAJI INDON TERROR BUAT SAMBAL...NIE
MUMMY MEMANG AJAR KAMI MEMASAK SAMBAL NI..KIRA LEKAT DLM KEPALA NIKEE


JOM LAYAN RESEPI;




1 PAKET TEMPE FRESH
3 CM BELACAN
4 BIJI CILI MERAH-POTONG DUA
4 BIJI CILI PADI
1 BIJI BWG MERAH BESAR
SEDIKIT GARAM DAN PERASA
SEDIKIT MINYAK TUK MENGGORENG


CARA; 


1- PANASKAN MINYAK..MASUKKAN KESEMUA BAHAN TADI GORENG SAMPAI GARING..BOLER JUGA DI GORENGKAN SATU-SATU KALAU MAHU.
2- APABILA DAH NAIK BAU DAN GARING ANGKAT SEJAT MINYAK.
3- TUMBUK LADA,BAWG DULU SAMPAI LUMAT..DIMASUKKAN BELACAAN...YG AKHIR SEKALI MASUKKAN PULA TEMPE TADI..
4- TUMBUK SAMPAI TEMPE BERSEBATI DGN BAHAN TADI,PASTIKAN TEMPE TIDAK TERLALU LUMAT..MASUKKAN GARAM DAN PERASA..ANGKAT DAN MAKAN BERSAMA NASI SERTA LAUKPAUK YG LAIN....


ENJOYLAH.....CARA LAIN MENIKMATI TEMPE....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...