Sunday 29 July 2012

SAMBAL SOTONG BERKERISIK





SALAM SEMUA..SELAMAT BERTEMU KEMBALI!














MASAK APA AGAKNYA PETANG NANTI..SEMALAM HARI MINGGU...NIKEE HANYA BERBUKA PUASA DENGAN MEMBELI SAHAJA JUADAH BERBUKA PUASA DI BAZAR SEKITAR SS 18 SUBANG JAYA..


JUADAH SEMALAM..NASI KERABU,SIRA PISANG,BURGER JUMBO,KEPAK AYAM MADU,SOMTAM.......KUIH TALAM UBIKAYU DAN SERI MUKA.




SEBENARNYA NIKEE MEMANG PENAT SEMALAM SEBAB MENYIAPKAN  BISKUT TAT TERATAI UTK SAMPLE OFIS AZREEN...HMM KATANYA ADA YG NK ODER..


PENAT GAK MEMBUAT TAT TU..BANYAK MASA YG DI HABISKAN........




NI N3 BASI...SAMBAL SOTONG KERISIK NI..NIKEE SEDIAKAN HARI JUMAAT LEPAS SEBAB TAK TAHU NAK MEMASAK APA LAGI...TEKAK NI HANYA KEPINGIN MINUM AIR SAHAJA.


JOM INTAI RESEPI;
















5-6 EKOR SOTONG- BASUH DAN BERSIHKAN DENGAN CUKA.
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR*
2 ULAS BAWANG PUTIH*
2 CM BELACAN
1 CM HALIA MUDA
1/2 CAWAN CILI GILING
2 KEPING ASAM KEPING@ SEDIKIT AIR ASAM JAWA.
1/4 CAWAN AIR
3 SUDU MAKAN KERISIK
GARAM ,GULA,SERBUK PERASA
MINYAK UTK MENUMIS
1 BIJI BAWANG BESAR KUNING - HIRIS BULAT





CARA MEMASAK;


1- PANASKAN MINYAK...SEJATKAN SOTONG YG DI BASUH TADI.
2- TUMISKAN * TADI SAMPAI GARING..
3- MASUKKAN CILI DAN GORENG SAMPAI PECAH MINYAK.
4- APABILA DAH TERBIT MINYAK MASUKKAN SEDKIT GULA,KEMUDIAN MASUKKAN PULA...SOTONG TADI MASAK SAMPAI SOTONG MASAK SEDIKIT..MASUKKAN AIR SEDIKIT.
5- MASUKKAN KERISIK...GAUL RATA..MASA NI ANDA KAN BAU KERISIK YG KUAT..MUNGKIN TAK SESUAI RASANYA DENGAN SAMBAL, TAPI SETELAH DI RENEHKAN 3-5 MINIT..SEMUA BAHAN MESRA DAN SEMUA JADI OK.
6- MASUKKAN PULA ASAM KEPING @ AIR ASAM TADI....
7- MASUKKAN PERASA, GARAM,BAWANG KUNING TADI..MASAK SAMPAI SEBATI..RASALAH SAMBAL ITU..TAMBAH RASA JIKA BERKURANGAN.

FRUTY SODA BERCOCKTAIL


SALAM SEMUA..
HARI QUICK N3..TANPA AIR KITA PASTI AKAN MATI KEHAUSAN...AIR MEMAINKAN PERANAN YG AMAT PENTING DALAM HIDUP SETIAP MANUSIA..


BERCERITA HAL AIR...BULAN PUASA NI MACAM-MACAM RASA DAN JENIS AIR YG DI JUAL DILUAR....TERUTAMANYA  BAZAAR RAMADAN PENJUAL AIR AKAN MERAUT UNTUNG BERLIPAT GANDA SEBAB SEMUA ORG AKAN SINGGAH MEMBELI AIR DI GERAINYA..


APA MENU AIR ANDA?....HMMM BIARLAH NIKEE KONGSIKAN MENU AIR YG SEMPAT NIKEE SHOOT UTK N3 KALI INI.

JOM INTAI RESEPI;


1 BOTOL AIR SODA FRUTY HIJAU MIRINDA@ F&N
1 TIN FRUIT COCKTAILS TROPICA
1/3 CAWAN GULA PASIR
AIS KUIB

CARA MENYEDIAKAN MINUMAN;


KACAU GULA PUTIH BERSAMA SEDIKIT AIR PANAS..KACAUKAN BERSAMA FRUITY SODA TADI BERSAMA FRUITS COCKTAIL...CAMPURKAN AIS KUIB..HIDANGKAN DINGIN.


SELAMAT BERBUKA DAN MENCUBA RESEPI MUDAH NI..


Thursday 26 July 2012

SANTAN CENDOL@ CENDOL SANTAN KUIH


CUACA PANAS...HMM PASTILAH AGAR-AGARLAH ATAU PUDING SEJUK MENJADI KEGEMARAN KITA UNTUK DISEDIAKAN TATKALA BERBUKA PUASA KAN.




CENDOL SANTAN KUIH NI MASAKAN PERIBADI DARI PATSIE CHEONG DARI BUKA MASAKAN DIA - MALAYSIAN DELICACIES-THE BEST BY PATSIE CHEONG


PATSIE BANYAK MENYEDIAKAN MASAKAN PERANAKAN DI DALAM BUKU NI..DAN BUKU-BUKUNYA LAIN PULA DIA MENYEDIAKAN SIMPLE CHINESE FOOD YG BOLEH DI SEDIAKAN SERTA DI ADAPTASI MENGIKUT KESESUAIAN KITA .




JADI BAGI YG DAH SELALU MAKAN AGAR- AGAR NI DI LUAR ..HMM MASAK LAH HUJUNG MINGGU NI UNTUK FAMILI.






RESEPI SANTAN CENDOL;
















LAPISAN BAWAH (A);
224 ML SANTAN PEKAT
250 G CENDOL

(B)

560 ML  SANTAN KE 2


(C)


200G GULA
4 SUDU KECIL SERBUK AGAR-AGAR




BAHAGIAN ATAS(A)
224 ML SANTAN


(B)  420 ML SANTAN KE 2
1/2 SUDU KECIL GARAM
1 KEPING GULA MELAKA
3 HELAI DAUN PANDAN


(C) 


50 G GULA
3 SUDUKECIL SERBUK AGAR-AGAR














CARANYA;


1- MASUKKAN BAHAGIAN (B) -BAHAGIAN BAWAH KE DALAM PERIUK HANGATKAN PADA SUHU YG RENDAH.
MASUKKAN PULA (C).. MASAK SAMPAI GULA HANCUR.


KELUARKAN DARI PERIUK TADI,MASUKKAN KE DALAM TRAY DAN MASUKKAN (A)..KACAU SEBATI..BIARKAN SEKETIKA SUPA AGAR-AGAR BEKU SENDIRI.






2- PANASKAN BAHAGIAN ATAS AGAR-AGAR (B).. DALAM PERIUK SAMPAI SEMUA HANCUR DAN SEBATI... MASUKKAN (C)..TAPIS DAN TUANGKAN BERSAMA (A)..KACAU SEBATI....TUANGKAN KE ATAS LAPISAN BAWAH TADI.PERLAHAN-LAHAN


3- BIARLAH AGAR-AGAR MENGERAS..SIMPAN DI DALAM PETI AIS SAMPAI SEJUK 
4- POTONG MENGIKUT CITARASA DAN HIDANGKAN.


RESEPI;BY PATSIE CHEONG
(MALAYSIAN DELICACIES-THE BEST OF BY PATSIE CHEONG)





GULAI DARAT AYAM




GULAI DARAT AMAT SINONIM DENGAN NEGERI KELANTAN.RASANYA TIADA GULAI INI DI MANA-MANA DAERAH LAIN DI SEMENANJUNG MALAYSIA SELAIN NEGERI KELANTAN


REMPAH GULAI DARAT INI MAMPU DI BELI DI MANA-MANA PASAR BESAR @ KECIL DI NEGERI KELANTAN.




MASAKAN GULAI DARAT INI KALAU TIDAK ADA REMPAH GULAI DARAT PUN  KITA MASIH MAMPU MEMASAKNYA KERANA BAHAN ASAS DI DALAM GULAI ADA DI SEKELILING KITA DAN MUDAH TUK DI DAPATI.


MASAKAN GULAI INI MESTI ADA..SERAI ,LENGKUAS,DAN HALIA BERSAMA BAWANG MERAH DAN PUTIH.


GULAI NI NIKEE SEDIAKAN BERSAMA NASI PUTIH KETIKA BERBUKA PADA HARI SELASA LEPAS..


JOM KITA CUBA;




RESEPI GULAI DARAT;









500G AYAM- POTONG KECIL-KECIL
1 BIJI BAWANG BESAR MERAH*
2 ULAS BAWANG PUTIH*
3 CM HALIA*
1 BATANG SERAI*
3 CM LENGKUAS*

* SEMUA BAHAN NI DI KISAR HALUS



1 SUDU KECIL CILI GILING
SERBUK KUNYIT SEDIKIT
1 KPG ASAM KEPING
GARAM
2 CM MANISAM SERBUK PERASA-JIKA SUKA.
300 ML SANTAN PEKAT@ 1 CAWAN




CARA MEMASAK;

 MASUKKAN BAHAN YG DI KISAR TADI BERSAMA DENGAN SANTAN CILI GILING,
KUNYIT DAN MASUKKAN AYAM..KACAU SEBATI.

MASAK PERLAHAN-LAHAN PADA API YG SEDERHANA KECIL SAMPAI KUAH MENGELEGAK..KALAU SUKA TAMBAHKAN SEDIKIT AIR@ SANTAN CAIR JIKA KUAH TERAMAT PEKAT.

MASAK SAMPAI AYAM TADI MASAK..MASUKKAN SEKALI GARAM, MANISAN DAN ASAM KEPING..MASAKLAH SAMPAI TERBIT MINYAK DI ATAS PERMUKAAN KUAH.

RASA AYAMNYA,SAMA ADA DAH MASAK KE BELUM..
LEPAS TU BOLEHLAH DI ANGKAT DAN MAKAN.







PESAN NIKEE


GULAI DARAT SEBENARNYA TAK DI MASUKKAN CILI GILING TAPI NIKEE MASUKKAN SEBAB SAJA NAK CANTIKKAN KUAH...BOLEH DI KECUALIKAN CILI INI.



SOTONG GORENG KUNYIT


HARI INI KITA KONGSI LAGI MAKANAN KEGEMARAN RAMAI..ALL TIMES FAVOURITE..SOTONG GORENG KUNYIT.




MASAKAN MUDAH NI..MEMANG SELALU DI MASAK OLAH AYAH SAYA..SEBAB DIA SUKA MEMASAK..KAMI SUDAH TERBIASA DENGAN MASAKAN WAN NI..PENDEK KATA HIS THE WINNER LA....




JOM KITA KONGSI  MASAKAN INI;




10 EKOR SOTONG- BERSIHKAN DAN BASUH DGN CUKA.
1 SUDU KECIL GARAM HALUS*
1 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT


- GAULKAN KUNYIT DAN GARAM TADI BERSAMA SOTONG BERSIH..PERAP SEKETIKA.




MINYAK TUK MENUMIS
1 BIJI BAWANG BESAR KUNING- MAYANG HALUS
1 BIJI CILI MERAH- MAYANG HALUS
SERBUK PERASA.


CARA MEMASAK;


1-SEDIAKAN KUALI....PANASKAN DI ATAS API.
2- MASUKKAN SOTONG YG DI PERAPKAN TADI,TUTUP SEKEJAP......MASAKLAH SAMPAI AIR SOTONG KERING.
3- APABILA DAH KERING..MASUKKAN MINYAK GORENG SOTONG SAMPAI SEPARUH GARING....MASUKKAN PERASA JIKA SUKA..BAWANG TADI BERSAMA BAWANG YG DI MAYANG.
4- KACAU SEBATI DAN ANGKAT APABILA SUDAH MESRA.













ASPARAGUS GORENG SIMPLE

 SALAM SEMUA..




BERSIARAN KEMBALI KALI INI..ALHAMDULILLAH SEGALA URUSAN KITA DI PERMUDAHKAN SEPANJANG  KITA BERPUASA PADA BEBERAPA HARI INI..




NIKEE TAK NAK BERCELOTEH PANJANG PADA PAGI JUMAAT NI CUKUPLAH SEKADAR BERKONGSI RESEPI UNTUK JUADAH BERBUKA NANTI..




ASPARAGUS GORENG NI NIKEE MASAK HARI RABU LEPAS..TAPI SEMASA MENYEDIAKAN SAYUR NI NIKEE BETUL-BETUL KETANDUSAN UDANG GERAGAU..HMM SEDAP KALAU DI GORENG DENGAN GERAGAU BERSAMA CILI PADI TUMBUK LUMAT..TERANGKAT....




JOM INTAI RESEPI MUDAH..













1 CAWAN ASPARAGUS SEGAR- BASUH DAN DI POTONG SERONG*.
1 BATANG CILI MERAH- DI POTONG SERONG.
1/2 BATANG CARROT- DI SAGAT HALUS
2 BIJI BAWANG MERAH- MAYANG HALUS  
1 BIJI BAWANG PUTIH- MAYANG HALUS
SOS IKAN
LADA SULAH
SERBUK PERASA
SEDIKIT MINYAK- UTK MENUMIS


*CELURKAN ASPARAGUS DIDALAM AIR PANAS SEKEJAP.




CARA MEMASAK;


1- PANASKAN MINYAK....TUMISKAN BAWANG- BAWANG TADI SAMPAI GARING...
2- MASUKKAN ASPARAGUS TADI GORENG 1-2 MINIT..
3- MASUKKAN SEDIKIT, AIR ......MASUKKAN CARROT TADI BERSAMA SOS IKAN ,LADA SULAH DAN JUGA PERASA JIKA SUKA.
4- ANGKAT DAN SEDIA DI MAKAN BERSAMA NASI PANAS.

UDANG GORENG TOM YAM KERING

 SALAM SEMUA..


HARI NI NIKEE BENAR- BENAR BORING MAHU TAK DAH MASUK 2 HARI INTERNET BUAT HAL...SEBENARNYA KOMPUTER RIBA NIKEE NI DAH SEASON DAH..TAK LAMA LAGI BUANG KE LAUT LA JAWABNYA..


SEMALAM NIKEE BERPELUANG BERBUKA DI RUMAH BERSAMA YAYA..MENU SIMPLE SAHAJA..AZREEN DIA TERPAKSA MAKAN BERSAMA-SAMA BEBERAPA ORANG TEMAN SEPEJABAT DI  MAJLIS BERBUKA PUASA DI  CYBERJAYA LODGE..HMMM SEDAP KE MAKAN KAT SANA..??


RESEPI UDANG NI ADALAH DARI KOLEKSI PENYANYI LIZA HANIM..HMM NIKEE KUMPUL RESEPI NI DARI AKBAR PERDANA BERJAMAN LAMANYA..RASA MASA TU LIZA HANIM MASIH SINGLE LAGI.


UNTUK BERTUKAR SELERA NI ADALAH HIDANGAN YG MEMIKAT SELERA SEBAB ...MASAM-MASAM DARI RASA PERHAN LIMAU KE DALAM UDANG ALAHAI MEMBANGKIT RASA LAH PULA..MAKLUMLAH KITA BERPUASA SEPANJANG HARI.




JOM INTAI RESEPI MUDAH INI.
SUMBER; LIZA HANIM,AKHBAR MINGGUAN PERDANA.












20 EKOR UDANG- MEDIUM- CUCI BELAH BELAKANG & GAULKAN BERSAMA SEDIKIT GARAM.
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR- DI TUMBUK HALUS
2 BATANG SERAI- DI TUMBUK HALUS
2 ULAS  BAWANG PUTIH-TAK BOH PUN TAKPE
1 KUIB KNOW PERISA TOM YAM*
2 HELAI DAUN LIMAU PURUT- HIRIS HALUS
SEDIKIT DAUN KETUMBAR- NIKEE TAMBAH TAKDA TAKPE.


AIR PERAHAN LEMON@ AIR LIMAU NIPIS
SEDIKIT GARAM @ SOS IKAN
SERBUK PERASA
SEDIKIT GULA.
1 BATANG CILI MERAH- DI MAYANG HALUS.
1 BJI BAWANG BESAR KUNING- MAYANG HALUS.
MINYAK TUK MENUMIS
1 CAWAN AIR*
1 BIJI LIMAU NIPIS- PERAH AIRNYA.

*- CAMPURKAN BERSAMA..KACAU RATA.


CARA MENYEDIAKKAN;


1- PANASKAN MINYAK
2- GOREMGKAN UDANG TADI SEPARUH MASAK..ANGKAT KETEPIKAN.
3- GUNAKAN MINYAK YG SAMA TUK MENUMIS BAWANG- BAWANG TADI BERSAMA SERAI..GORENG SAMPAI GARING.
4- MASUKKAN 1 CAWAN AIR YG BERCAMPUR KUIB TOMYAM TADI..BIARKAN MENDIDIH...DAN SAMPAI AIR SEDIKIT KERING ...BIARLAH PEKAT SEDIKIT KUAHNYA.MASUKKAN AIR LIMAU.KACAU SIKIT...
5-.MASA NI MASUKKAN UDANG..GAUL RATA..MASUKKAN DAUN LIMAU PURUT DAN DAUN KETUMBAR.
6- MASUKKAN GARAM BERSAMA GULA DAN PERASA...MASA NI LETAKKAN CILI MERAH TADI BERSAM HIRISAN BAWANG BESAR KUNING.
7-DAH SIAP BOLEH DI MAKAN.








BAGI YG GEMARKAN PEDAS BOLEHLAH DI MASUKKAN BEBERAPA TANGKAI CILI PADI MENGGANTIKAN CILI MERAH .


SELAMAT BERBUKA DAN MENJAMU SELERA.









SEDAP.....



PUDING SAGU GULA MELAKA


SALAM RAMADAN..


MAKAN APA TU....HARI INI NIKEE NAK KONGSI.. PENCUCI MULUT..ALAHAI SEDAP SUNGGUH DAPAT MENIKMATI PUDING SEJUK NI...




NIKEE SEBENARNYA BUNTU SUNGGUH SEPANJANG BULAN PUASA NI..DAH LA MALAS NAK MASAK...NAK MAKAN YG MACAM-MACAM PUN TERASA MALAS SESANGAT.










PUDING KLASIK NI DAH LAMA SAYA TAK SEDIAKAN...HMM KALAU ADA YG TERLIUR JOM MASAK NI DI HUJUNG MINGGU NI....


INTAI RESEPI NI;


1  CAWAN SAGU
2 CAWAN AIR


1 CAWAN SANTAN PEKAT
1 HELAI DAUN PANDAN
SECUBIT GARAM


2 KEPING MANISAN@ GULA MELAKA
1/2 CAWAN AIR






CARA;


MEREBUS SAGU


PANASKAN AIR..TUNGGU SAMPAI AIR MENDIDIH MASUKKAN SAGU TADI SENTIASA KACAU SUPAYA SAGU TAK BERGENTEL.
MASAK SAMPAI SAGU TADI MENJADI JERNIH..APABILA SUDAH JERNIH  ANGKAT DAN BASUH DI LALUAN AIR PAIP SUPAYA KANJI HILANG DARI SAGU TADI..DAN TIDAK MELEKAT.TAPIS SAGU TADI DAN PASTIKAN SEMUA AIR TIADA LAGI.


MASUKKAN DALAM ACUAN YG ANDA SUKA..SEJUKKAN DI DALAM PETI AIS.






KUAH SANTAN;


MASAK SANTAN PEKAT  BERSAMA DAUN PANDAN DAN SECUBIT GARAM..MASAK PERLAHAN-LAHAN SAMPAI PANAS BUKAN MENDIDIH..ANGKAT 
KETEPIKAN HINGGA SEJUK..MASUKKAN DALAM PETI AIS.. 






KUAH GULA MELAKA;


MASUKKAN AIR DALAM PERIUK..HANGATKAN DI ATAS API YG SEDERHANA KECIL..HANGATKAN SAMPAI GULA MELAKA TADI HANCUR DAN LIKAT ANGKAT DAN SEJUKKAN.




CARA MENHIDANG PUDDING;


KELUARKAN SAGU DARI ACUAN..MASUKKAN DLM MANGKUK DESSERT YG SESUAI DAN LETAKKAN SANTAN BERSAMA GULA MELAKA..




SELAMAT BERBUKA PUASA..SEMUA.







Monday 23 July 2012

BISKUT DAHLIA GEBU....


SALAM....


JOM BUAT KUKIS...


HARI INI RASA LAPANG SIKIT.....DAPATLAH SIAPKAN KUKIS DAHLIA NI..WALAUPUN TERLEBIH GARING SEDIKIT...


ALAHAI...KUSKIS NI MEMANG TRADISIONAL SESANGAT..
NIKEE TERLEBIH RAJIN LER KONONNYA..SEBAB KAK ANGKAT NIKEE MINTA KUKIS NI DAH BERBULAN LAMANYA,DIA TERINGIN KATANYA..KALAU BOLEH SEBELUM  PUASA DIA NAK BEBERAPA BOTOL UNTUK DI NGAPP...DIA PUN MINTA JUGA UNTUK RAYA NI..KATANYA NAK DI HIDANG  DI PAGI RAYA.....INSYAALHLAH JAWABNYA LUM TENTU TERLAKSANA TUGASAN NI SEBAB ADA BB CALEB NI..


JOM BUAT KUKIS....








3/4 CAWAN GULA AISING
1 CAWAN MENTEGA@ MARJERIN
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN TEPUNG JAGUNG
1/2 CAWAN TEPUNG KASTAD
1 SUDU KECIL VANILLIN
2 BIJI KUNING TELOR
CERI MERAH- DIPOTONG KECIL
@ BLACKCURRAT@ COCO CHIPS.









CARA;
1- PUKUL MENTEGA BERSAMA GULA AISING SAMPAI GEBU..
2- MASUKKAN VANILLIN BERSAMA KUNING TELOR TADI.
3- AYAKKAN TEPUNG - TEPUNG TADI BEBERAPA KALI..
4- APABILA ADUNAN TELOR DAH RATA,MASUKKAN TEPING TADI GAUL SEDIKIT-SEDIKIT MENGUNNAKAN SENDUK KAYU..
5- APABILA DAH SEBATI,ULILAH DENGAN TANGAN TADI...GUNAKKAN ACUAN BINTANG UTK MEMEBUAT BUNGA DAHLIA...LETAKKAN CERI.
6- BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 10-15 MINIT...KALAU GUNA GAS FAN RENDAHLAGI SUHU OVEN OK.
7- DAH MASAK SEJUKKAN...,MASUKKAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA DAN ENJOY.


PESAN NIKEE;


KALAU KITA GUNAKKAN TEPUNG UBI DALAM ADUNAN KUKIS NI..ADUNAN AKAN CEPAT MENGERAS @ KERING,JADI SENTIASA MENAMBAH KADAR BUTTER2 MARJERIN KE DALAM ADUNAN SETIAP KALI ANDA INGIN MEMAIPKAN KUKIS NI KE ATAS TRAY PEMBAKAR OK.

ANDA PERLU MENGULI ADUNAN TIAP KALI ANDA MENAMBAH BUTTER


TEPUNG ROSE JUGA BOLE DI GUNAKKAN....


UTK KUKIS DI ATAS MEMANG MUDAH DAN CAIR DI DALAM MULUT....

Sunday 22 July 2012

NASI GORENG LIMAU PURUT BERUDANG


SALAM SEMUA..
HMMM ....APA MENU BERBUKA AGAKNYA?
NIKEE BUKANLAH ORG YG GEMAR BERSAHUR..BERBUKA PUN ALA KADAR SAHAJA.


PERCAYA TAK TAHUN LEPAS KITA HANYA MAKAN NASI KERABU SELAMA 1 BULAN...HAHA TAK LALU UTK JAMAH LAUK LAIN.


SEMALAM NIKEE SEDIAKAN AIR DURIAN BELANDA BERSUSU SELASIH..SORI MALAS NAK SNAP FOTO..HARI INI NIKEE SEDIAKAN AIR BANDUNG BERSUSU RENDAH LEMAK SELASIH...SIMPLE KAN.


BILA CAKAP HAL SAHUR SAYA MEMANG TAK SUKA BERSAHUR..PALING TERUK PUN SAYA AKAN MINUM SEGELAS AIR SUAM ATAUPUN SECANGKIR MILO PANAS BERSAMA KURMA.


DARI SEAWAL UMUR 9 TAHUN SAYA MEMANG TIDAK BERSAHUR,TAPI CUKUP SEKADAR SEGELAS AIR SAHAJA.


UNTUK MENU SAHUR SEMALAM NASI GORENG DAN SOSEJ BERKICAP BERSAMA CORNBEEF BEBAWANG SEDAP..NI SEMUA UTUK PAPA DAN YAYA..


PAPA HANYA BERSAHUR DAN MAKAN SELAMA 3 HARI SAHJA LEPAS TU DIA HANYA MENJAMAH AIR SAHAJA.



JOMLAH BUAT NASI GORENG NI;





2 CAWAN NASI PUTIH
1 BIJI BWG PUTIH
3 BIJI BAWANG MERAH KECIL
2 SUDU KECIL SAMBAL BELACAN
6 EKOR UDANG
1 BATANG DAUN BAWANG
SEDIKIT DAUN SUP
SEDKIT DAUN KOBIS
3 HELAI DAUN LIMAU PURUT-DI MAYANG HALUS
KICAP PEKAT
KICAP MANIS
SOS IKAN
LADA AJISIO
SERBUK PERASA
2 SUDU MAKAN MINYAK TUK MENUMIS










CARA;
1- BWG MERAH DAN PUTIH,DI MAYANG HALUS ATAU DI TUMBUK HALUS.
2- MAYANG SEKALI DAUN BAWANG DAN DAUN SUP
3- MAYANG HALUS DAUN LIMAU PURUT
4- HIRIS DAUN KOBIS HALUS-HALUS
5- PANASKAN MINYAK TUMISKAN BAWANG BERSAM BWG TADI ..GORENGKAN SAMPAI WANGI.
6- MASUKKAN UDANG GORENG BERSAMA SAMBAL BELACAN..
7- MASUKKAN NASI TADI KACAU SAMPAI SEBATI MASUKKAN KICAP PEKAT,KICAP MANIS BERSAM SOS IKAN DAN AJISIO..GORENG SEKEJAP.
8- MASUKKAN PULA, KOBIS,DAUN BAWANG DAN SUP..KACAU SEBENTAR..MASUKKAN DAUN LIMAU PURUT TADI...RASA NASI GORENG NI...APABILA DAH OK....ANGKAT DAN HIDANGKAN.





SELAMAT BERSAHUR...



LAKSA LEMAK KELANTAN

KUAH LAKSA
SALAM SEMUA...
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN YG MULIA..SYUKUR SEKALI KERANA HARI PERTAMA DAN KEDUA BERPUASA KITA DAPAT BERSAMA-SAMA KELUARGA UNTUK BERBUKA BERSAMA KERANA JATUH PADA HARI SABTU DAN AHAD..


SEMALAM KAMI SEKELUARGA BERBUKA BERSAMA MAK MERTUA DAN DADDY SERTA KAK LINDA ANAK BERANAK...AMIN SELERA SEMALAM AMAT SIMPLE....


MUMMY BUATKAN KAMI AYAM PERCIK HER VERSION DAN KARI INDIA LAH....HMM SEDAP.


PETANG SEMALAM..SEMPAT JUGAK MEMBELI SEDIKIT JUADAH BERBUKA DI BAZAAR RAMADAN.....MURTABAK,KUIH MIUH..YG AMPUAN MEMANG TAK SEDAP....SEDIKIT POPIA GULUNG BASAH DAN AIR LONGAN...


PADA NIKEE BERBELANJA BIARLAH BERHEMAH KERANA PARA PENIAGA PUN MENGAMBIL KESEMPATAN ATAS KELEMAHAN KITA KERANA NAKKAN KEUNTUNGAN..
CONTOH SEMALAM...KUIH KOLEH KCG..MEMANG TAK SEDAP..HISSSH MENGAPALAH ORG2- ORG MCM NI YG DAPAT BERNIAGA DI BAZAAR MACAM NI..SEDIH AMAT..




BAGI YG SUKA MASAKAN DI RUMAH..JOM KITA JOIN NIKEE  BERSAMA RESEPI LAKSA LEMAK KELANTAN NI..HMM SEDAP GAK DI BUAT BERBUKA..



LAKSA BERAS...MAKAN BERSAMA..TAUGEH,DAUN KESON,KOBIS,BUNGA KANTAN SERTA KACANG PANJANG.



LAKSA KELANTAN AMAT SINONIM BERSAMA KUAH LEMAKNYA....LAKSAM SERTA LAKSA SENANDUNG..IAITU KUAH LEMAK YG DI MASAK BERSAMA BELACAN DAN CILI GILING JADI KUAHNYA BERWARNA SEDIKIT KEMERAHAN DARI LAKSA LEMAK.




JADI JOM LAYAN RESEPI NI..MAN TAU ADA YG NAK MENCUBA KETIKA BERBUKA TERUTAMA MEMASAK UTK HIDANGAN HUJUNG MINGGU..

LAKSA BERSAMA KUAHNNYA...SEDIKIT POTONGAN LIMAU..SAMBAL LADA DAN BELACAN


1 KAMPIT LAKSA BERAS KERING@ BASAH
200 ML SANTAN KOTAK @ SANTAN PEKAT FRESH
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR*
3 INCI HALIA MUDA*
2 SUDU KECIL LADA HITAM*
- SEMUA * BI MESIH BERSAMA SAMPAI HANCUR..KETEPIKAN


5-6 EKOR IKAN KEMBUNG,SARDIN @ PARANG*
3 KEPING ASAM KEPING*
1 CAWAN AIR*
- SEMUA * HENDAKLAH DI REBUS BERSAMA SAMPAI IKAN MASAK DAN DI SEJATKAN AIRNYA..JANGAN DIBUANG AIR REBUSAN ITU




MANAKALA IKAN TADI DISEJUKKAN DAN DI AMBIL ISI NYA DAN PASTIKAN ISI DI ASINGKAN DARI TULANG.
PASTIKAN MEMESIN ISI IKAN INI BERSAMA BAHAN-BAHAN KISAR TADI.


ASAM KEPING
GARAM
GULA
PERASA


CARA;


1- MASUKKAN SEMUA BAHAN YG DIKISAR TADI KRDALAM PERIUK...
2- MASUKKAN SEKALI SANTAN DAN AIR REBUSAN IKAN TADI...KACAU SEBATI DI ATAS API YG SEDERHANA.
3- MASUKKAN PULA GARAM ,GULA,PERASA DAN ASAM KEPING..MASAKLAH SAMPAI KUAH MENDIDIH TAPI BUKAN PECAH MINYAK..INGAT HARUS SENTIASA DIKACAU OK..
4- RASALAH KUAHNYA DAN APABILA KUAH LIKAT BOLEHLAH DI ANGKAT DAN DI HIDANGKAN.
5- ANDAI KATA KUAH TERLALU PEKAT MASUKKAN SANTAN CAIR ATAU SEDKIT AIR BIASA UTK MEMNCAIRKAN KUAH,AGAK-AGAKLAH OK.





RESEPI ULAM LAKSA;

TIMUN
TAUGEH
KOBIS
KACANG PANJANG
DAUN KESUM
BUNGA KANTAN

GARAM HALUS
BELACAN KEPING- HIRIS BERBENTUK DADU
LIMAU NIPIS - BELAH 4 


KOBIS,KCG PANJANG,TIMUN,BUNGA KANTAN DAN DAUN KESUM- DIMAYANG HALUS.



OK..SEMUA SELAMAT BERPUASA DAN BERBUKA.

Thursday 19 July 2012

SALAD BUAH NAGA & MANGO MANIS


SALAM..





SEMUA ORANG MENGEMARI BUAH BUKAN.....


SIAPA YG SUKA BUAH NAGA @ DI KENALI JUGA SEBAGAI DRAGON FRUITS..

APA YG NIKEE TAHU BUAH NAGA AMAT BAIK BAGI MEREKA YG MENGIDAPI PENYAKIT KENCING MANIS KERANA BANYAK KHASIATNYA.


YG BESTNYA TAK SEMUA MENGEMARI BUAH NAGA PUTIH SEBAB RASANYA YG SEDIKIT BERLENDIR DAN KURANG MANIS..

TAHU TAK BUAH BUAH NAGA YG BARU DI PETIK AKAN BERASA AMAT KELAT @ PAHIT..SEBAIK-BAIKNYA BUAH NI HARUS DI BIARKAN SEHARI  ATAUPUN DUA SEBELUM KITA MEJAMAHNYA.

KALI PERTAMA MERASAI BUAH NI BACK IN YEAR 1992 KETIKA NIKEE MEMBUAT PENERBANGAN KE KEMBOJA..KAMI DI HADIAHKAN DRAGON NI..YG SEMEMANGNYA BERASAL DARI SANA.

MASA PERTAMA KALI MERASAINYA..YA AMPUN SORILAH NAK MAKAN KELAT YG AMAT....SAYA TOLAK KE TEPI..MEMANG BUKAN PILIHAN SAYA BUAH NAGA NI..

SETELAH HAMPIR BERBELAS TAHUN LAMANYA..NIKEE MULA MEMAKAN BUAH NI TIAP KALI NIKEE KE KEDAI BUAH TAK DINAFIKAN MEMANG SEDAP...
CUMA BEZANYA NAGA PUTIH SEDAP DI BUAT SALAD DAN MAKAN BERSAMA AIS KRIM DAN YG MERAH HEBAT KALAU DI JADI DESSERT..CUPCAKES DAN MACAM-MACAM LAGILAH...

UNTUK HARI INI JOM LAYAN RESEPI SALAD MUDAH UTK SARAPAN PAGI..YG MANA ENAK DI LETAKKAN DI ATAS TOAST @ ROTI BAKAR..



1 BIJI BUAH PITA @ DRAGON FRUIT- POTONG KECIL
1 BIJI BUAH MANGGA MANIS-POTONG KECIL@ DI DADUKAN
3 SUDU MAKAN LIGHT MAYONAISE
2 SUDU MAKAN HONEY@MADU



CARA;

MASUKKAN KE DALAM MANGKUK KESEMUA BUAH YG DI DADUKAN TADI MASUKKAN MAYO DAN HONEY ..GAULKAN RATA.


SALAD BUAH MUDAH NI ENAK DI HIDANGKAN SEBAGAI FRUIT COMPOTE BERSEBELAHAN DENGAN ROTI BAKAR PD WAKTU BREAKFAST@SARAPAN PAGI...


SELAMAT MENCUBA.


PESAN NIKEE;
KALAU ADA BUAH LAIN MCM ANGGUR,LAICI,APPLE  PUN BOLEH DI CAMPURKAN BERSAMA.

Wednesday 18 July 2012

TUMIS KERING FISHCAKE & STRAW MUSHROOMS



SALAM...
SELAMAT PAGI SEMUA...
HARI INI CUACA MASIH LAGI MENDUNG..HMMM MASA NILAH RASA MENYESAL DATANG..ADA BAIKNYA KALAU NIKEE LAMA BELI DRYER..SETTLE HAL KAIN-KAIN LEMBAP BILA TIBA MUSIM HUJAN..HAHAHA..BILA DAH PINDAH LAMA MACAM NI..BYKLAH HAL LAIN PULAK..NAK BUY DRYER TULAH DAH POSTPONED....




JOM....INTAILAH FOTO DI ATAS..NI FOTO LAMA CUMA NAK SHARE DENGAN U ALL..KALAU DAH ABIS CARA NAK MEMASAK..SAYUR TUMIS KERING NI SEDAP KALAU DI BUAT UNTUK BERBUKA PUASA NANTI


DALAM SAYUR TU ADA MACAM-MACAM ...YG PALING BEST STRAW MUSHROOMS.




OK PENGETAHUAN SEMUA..STRAW MUSHROOMS AMAT POPULAR DI BANGKOK SEBAB RASANYA SEMACAM DAGING UDANG @ SEAFOOD LAIN SEPERTI KEPAH @ PUN SEPERTI RASA KEPAH GITU...


STRAW MUSHROOM NI SEDAP DI MASAK BERSAMA TOM YAM GONG..MEMANG BEST..KEBANYAKKAN KITA AKAN TEMUI STRAW MUSHROOMS NI DALAM TOM MEREKA DI SANA.


UNTUK MEMBUAT RESEPI JOMM INTAI DI BAWAH;



















4 KEPING FISH CAKE TIGA SEGI-HIRIS NIPIS
2 BIJI BAWANG PUTIH-MAYANG HALUS
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR- MAYANG HALUS
1 BATANG DAUN BAWANG- DI HIRIS MENYERONG PJG2.
1/2 BIJI LOBAK MERAH- POTONG IKUT SUKA
1 TIN STRAW  MUSHROOMS- BELAH 4
SOS IKAN
PERASA- JIKA SUKA
1 SUDU KECIL MINYAK BIJAN
SEDIKIT MINYAK TUK MENUMIS














CARA MEMASAK;

1- PANASKAN MINYAK BIJAN BERSAMA MINYAK MASAK BIASA...TUNGGU PANAS..MASUKKAN BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTIH...
2- PASTIKAN BWANG TADI BETUL-BETUL GARING,MASUKKAN FISH CAKE TADI....
3- MASUKKAN LOBAK MERAH LETAK SEDIKIT AIR..DALAM 4 SUDU MAKAN..BIAR SEKEJAP..MASUKKAN STRAW MUSHROOMS..GORENG SEKEJAP
4- LAST SEKALI MASUKKAN SOS IKAN BERSAMA PERASA...KECAP MASIN NYA..LETAKKAN DAUN BAWANG DAN HIDANGKAN PANAS-PANAS BERSAMA NASI PANAS....












PESAN NIKEE;


BOLEH DIMASUKKAN HALIA MUDA MAYANG...KE DALAM MASAKAN


BOLEH GAK DI LETAKKAN 1/2 SUDU TEH TEPUNG JAGUNG KALAU NAK MEMEKATKAN KUAH ALA-ALA GORENG CHINESE STAIL......LAGILAH BEST.










ADIOS SEMUA..SELAMAT MEMASAK.....







Tuesday 17 July 2012

BUFDAY RAINBOW YAYA.....

SALAM....


APA KABAR SEMUA?HARAP SEMUANYA SIHAT DAN GEMBIRA SELALU...HAI SEMINGGU DUA NI CUACA TAK MENENTU DI KL NI..PAGI ADA MENTARI SAMPAI JAM 1 TENGAHARI MENTARI MULAI HILANG..MENDUNG SAMPAI KE PETANG....








SEMPENA MENYAMBUT RAMADAN YG MULAI NI..APA KATA NIKEE CERIAKAN HARI ANDA SEMUA DENGAN CAHAYA PELANGI....HAHAHA..KENAPA?TAK PERCAYA...






NIKEE,SEBENARNYA NAK MENAYANG KEK RAINBOW YG NIKEE BUAT BERSAMA YAYA...HAI BUDAK NI MEMANG MENGADA-GADA..ENTAH TAUFAN MANA YG MELANDA..DIA NAK JUGAK RAINBOW CAKE.




NIKEE SEBENARNYA SUKA MEMBUAT KEK..SOALNYA BILA NK MEN-ICE KEK TULAH YG TAK TAHAN..NIKEE TAK ADA SPATULA YG PALING BESAR ..KEDUA.. NIKEE TAK ADA TURNING TABLE YG CUKUP CUN UNTUK MEMUTARKAN KEK SEMASA MELEPA KEK..




APA PUN MUNGKIN RAMAI YG MENCUBA KEK INI....MUNGKIN RAMAI SUDAH YG SUKSESKAN.


APAPER PUN JOM LAYAN RESEPI SEMPURNA DARI BLOG JUCEY CAFE NI..MEMANG CUN..TQ JUICEY CAFE..LOVE U...








RAINBOW CAKE
SUMBER; JUICEYCAFE













1 CAWAN BUTTER
11/2  CAWAN GULA KASTOR
5 BIJI PUTIH TELOR
3 CAWAN TEPUNG GANDUM*
4 SUDU KECIL BAKING POWDER* DI AYAKKAN BERSAMA
2 SUDU KECIL ESEN VANILLA.
11/2 CAWAN SUSU SEGAR
1/2 SUDU KECIL PEWARNA UNGU
1/2 SUDU KECIL PEWARNA BIRU
1/2 SUDU KECIL PEWARNA HIJAU
1/2 SUDU KECIL PEWARNA KUNING
1/2 SUDU KECIL PEWARNA OREN
1/2 SUDU KECIL PEWARNA MERAH

CARA MEMBUAT KEK;

1- DI DALAM MIXER PUKULKAN BUTTER & GULA SAMPAI MENJADI KEMBANG DAN GEBU.
2- TAMBAH PUTIH TELOR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMPAI HABIS.....DAN PUKUL TERUS.
3- MASUKKAN TEPUNG YG DI AYAKKAN TADI BERSAMA BAKING POWDER & SUSU SEGAR ALTERNATE..MAKNANYA BERSELANG-SELI SAMPAI HABIS SEMUA BAHAN.
4- KEMUDIAN....BAHAGI KEPADA 6 BAHAGIAN..TIMBANG SETIAP ADUNAN SEBERAT 210G..WARNAKAN SEMUA KEPADA WARNA-WARNA YG DI ATAS TADI.
5- BAKAR KEK SAMPAI MASAK SELAMA 15 MINIT PD SUHU SEDERHANA PANAS 170C
6- APABILA MASAK SUSUN KEK YG BERLAPIS CREAM..UNGGU,BIRU.HIJAU,KUNING,OREN DAN ATAS SEKALI MERAH.
7- HIASKAN KEK MENGIKUT CREATIVITI ANDA.

BAHAN-BAHAN KRIMWELL;
350 G KRIMWELL
150G SHORTENING
200 G ICING SUGAR
20 G AIR@ SUSU
1 SUDU KECIL VANILA ESEN


CARA;
PUTARKAN KRIMWELL& SHORTENING SAMPAI GEBU..MASUKKAN VANILA DAN PERLAHAN-LAHAN MASUKKAN GULA ICING DAN TAMBAHKAN AIR UNTUK MELEMBUTKAN TEKSTUR CREAM KALAU TERLALU STIFF ATAU KERAS.



RESEPI CREAM CHEESE;

250G CREAM CHEESE
60G SUGAR ICING
50G NON DAIRY WHIPPING CREAM -RICH,TOPPING PRIDE DLL.


CARA-

BEAT CREAM CHEESE SAMPAI GEBU BERSAMA GULA....DALAM MASA YG SAMA PASTIKAN NON WHIPPING CREAM SUDAH PUN DI BEAT SAMPAI BERTANDUK.
CAMPURKAN KEDUA BAHAN KACAU SAMPAI SEBATI.
BOLEH DI LETAK SEDIKIT PERAHAN LEMON SEGAR @ ESEN LEMON SEBAGAI PERASA...















OK! .........TRAAAAAAAA....SEDAPKAN LAGIPUN TAK DINAFIKAN KEK NI TIADA YG ISTIMEWA TAPI BISA MENCERIAKAN YOUR DAY TERUTAMA MAJLIS HARI JADI...MEMANG SEDAP CAIR DI MULUT GITU..


ADA BERANI..APAPUN SELAMAT MENCUBA.












Monday 16 July 2012

UDANG KARI KERISIK


SALAM..


JOM MASAK UDANG..
JUADAH KARI UDANG SEBENARNYA NIKEE BUKANLAH SUKA SANGAT..SELALU DALAM FAMILI  NIKEE DI KELANTAN..NIKEE MEMASAK UDANG UNTUK HIDANGAN HARI RAYA SAHAJA..TAPI UDANG NI FEVERET WAN SEBAB DIA KURANG MENGEMARI AYAM..JADI JUADAH HARIAN UDANG ,TELOR,SOTONG  SERTA IKAN KERING.




GULAI KARI UDANG SELALU KAMI MEMASAK DENGAN MENGUNAKKAN REMPAH KARI AYAM BERSAMA REMPAH KERUTUK..SEMATA-MATA..KENAPA RASA PELIK KER?


NIKEE,TAK PASTI PADA KELANTANESE YG LAIN..KAMI MEMANG MEMASAK KARI UDANG NI MACAM MASAK KARI AYAM BIASA CUMA DI SAAT AKHIR APABILA GULAI SUDAH MASAK KAMI TERUS MASUKKAN UDANG KE DALAM GULAI DAN MASAK UNTUK BEBERAPA MINIT..MEMANG SEDAP GULAI WALAUPUN TAK DIGUNAKKAN REMPAH KARI IKAN YG BIASA TU.

MENU DI DALAM FOTO INI...MASAKKAN KARI BIASA BERKERISIK..INTAI RESEPI OK.














GULAI UDANG KARI BERKERISIK;










20 EKOR UDANG MEDUM SAIZ- BERSIHKAN DAN BELAH BELAKANG
2 BIJI BAWANG PUTIH*
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR*
3 INCI HALIA MUDA*- *SEMUA DI MAYANG HALUS.
2 SUDU BESAR KARI AYAM ADABI- CAMPURKAN DENGAN SEDIKIT AIR.
1 SUDU BESAR CILI GILING
200ML SANTAN KOTAK@ 1 KOTAK KECIL SUSU FULLCREAM F&N
2 TANGKAI DAUN KARI
3 SUDU BESAR KERISIK
1 SUDU KECIL GULA MANISAN @ GULA MELAKA.
@ SUDU KECIL HALBA CAMPUR- TAK LETAK PUN TAK PER
1 SUDU KECIL AIR  ASAM JAWA@  2 KEPING ASAM KEPING.
 10 TANGKAI CILI PADI - JGN  BUANG TANGKAINYA
GARAM
PERASA
MINYAK TUK MENUMIS




CARA;


1- BERSIHKAN UDANG DAN GAULKAN BERSAMA CUKA MAKAN TUK NYAHKKAN BAU HANYIR DAN MEMEJALKAN ISI UDANG.
2- PANASKAN PERIUK,MASUKKN MINYAK TUMISKAN HALBACAMPUR,DAUN KARI SAMPAI WANGI..MASUKKAN PULA BAWANG SERTA HALIA TADI...GORENG SAMPAI BAWANG JADI GARING.
3- MASUKKAN REMPAH KARI YG DI CAMPURKAN BERSAMA SEDIKIT AIR SUAM..KACAU  SAMPAI PECAH MINYAK.
4- MASUKKAN PULA,CILI GILING TUNGGU SAMPAI PECAH MINYAK,MASUKKAN SANTAN @ SUSU TADI..TUNGGU SEKEJAP..KACAU SEBATI ..TUNGGU SAMPAI MENDIDIH
5- MASUKKAN PULA....GARAM,PERASA GULA MELAKA@MANISAN..RASA KUAH TADI..
6- LAST SEKALI MASUKKAN SI UDANG BERSAMA KERISIK TADI..MASAKKAN  DALAM 3-5 MINIT.
7- APABILA SUDAH MASAK...MASUKKAN PULA CILI PADI BERTANGKAI,BOLEHLAH DI ANGKAT DAN HIDANGKAN


















.

GULAI LEMAK DAGING SALAI


SALAM SEMUA..


HARI INI BUNTU SUNGGUH..HARI-HARI KENA MASAK..BAYANGKAN SAYALAH ORANG YG TAKUT NAK MAKAN NASI...


APABILA YAYA SEMAKIN MEMBESAR..SAYA TERPAKSA MEMUPUK MINAT SAYA DALAM BIDANG MASAKAN NI PERLAHAN-LAHAN..ALHAMDULILLAH SAYA MASAK  MASAKAN YG DUGEMARI SAHAJA...ALMAKLUMLAH KAMI SEMUA BUKAN BIG EATER..


MINGGU LEPAS..NIKEE MEMASAK GULAI INI....KIRA RESEPI BASILAH...TAKPELAH BAGI PENGEMAR DAGING MASAKAN NI BUKANLAH BOLEH DI MAKAN SELALU..HIGH KOLESTROLKAN

PADA NIKEE GULAI YG BERLEMAK ATAU MAKANAN YG FANCY NI ADA BAIKNYA KITA MASAK WAKTU HUJUNG MINGGU LAGI BEST BAGI MENGELAKKAN KOLESTROL KAN..


JOM LAYAN MASAKAN NIE;














500G DAGING BATANG PINANG- DISALAI DIDALAM OVEN @ DI PANGGANG DI ATAS KUALI .
5-6 TANGKAI CILI PADI- DI TUMBUK HALUS
200 ML  SANTAN PEKAT
3 CM KUNYIT HIDUP- TUMBUK HALUS
GARAM
SERBUK PERASA
1 BATANG SERAI- DI TITIK
2 KEPING ASAM KEPING

CARA MENYEDIAKAN;









1- PANASKAN KUALI NON STICK- SALAIKAN DAGING BATANG PINANG DENGAN MENLEMURKAN SEDIKIT GARAM...SALAIKAN SAMPAI KULIT LUAR KEPERANGAN.
2- APABILA SUDAH SIAP DAGING TADI HIRISLAH NIPIS-NIPIS IKUT KESESUAIAN ANDA.
3- PANASKAN PERIUK,MASUKKAN SANTAN,SERAI DI TITIK ,CILI PADI..KUNYIT TUMBUK .MASUKKAN PULA DAGING TADI....MASUKKAN JUGA ASAM KEPING TUNGGU SAMPAI KUAH MENDIDIH.
4- MASUKKAN GARAM DAN SERBUK PERASA MASAKLAH SAMPAI KUAH PEKAT DAN SESEDAP RASA...ANDAI KATA KUAH TERLAMPAU PEKAT MASUKKAN SEDIKIT AIR.
5- SELAMAT MEMASAK..





PESANAN NIKEE;


GULAI NI SEDAP JUGA KALAU DI OLEH DENGAN MELETAK SEDIKIT BAWANG MERAH DAN PUTIH


GULAI INI PUN ENAK DI MASUKKAN 2 SUDU MAKAN KERISIK KELAPA.


GULAI  INI PUN ENAK DI MASUKKAN KENTANG,BELIMBING BULUH ATAUPUN MANGGA MUDA...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...