Wednesday 28 November 2012

SUP TULANG SEMPOI

SALAM SEMUA!



FOTO MASAKAN KALI INI ADALAH RESEPI TERTUNGGAK YG NAK DI MASUKKAN LAGI AWAL.DAGING SERTA TULANG-TULANG LEMBU INI DISEDEKAHKAN OLEH ORANG SEPANJANG MUSIM HARI RAYA HAJI BARU-BARU NI.


KALAU NAK TAHU SUP TULANG JUGA MASAKAN MUDAH KEGEMARAN SAYA.
BAGI KAMI DI KELANTAN ,MEMASAK HIDANGAN SUP TAK PAYAH SANGATLAH CUMA DI BALING-BALING KE DALAM PERIUK DAH JADI SUP.


SUP MUDAH NI JIKA DI REBUS BEBERAPA JAM MEMANG ENAK DI MAKAN SEGERA BERSAMA NASI PANAS.

BAGI NIKEE YG TAK MEMPUNYAI PRESSURE COOKER MEMANG AZAB TUK MEMASAKNYA...

JOM INTAI DAN MASAK SEKALI;


SUP TULANG SEMPOI;


1 KG TULANG RUSUK LEMBU

4 SEKAWAN-KAYU MANIS,BUNGA LAWANG,PELAGA HINDI SERTA CENGKIH

1 SUDU MAKAN LADA HITAM

AKAR DAUN KETUMBAR@ SUP

2 BIJI UBI KENTANG-POTONG DADU

BAWANG PUTIH- KETUK


HALIA-DIKETUK


TOMATO -BELAH 4

AIR

GARAM SERTA PERASA



BAHAN SAMPINGAN;


LOBAK MANIS JERUK

CILI PADI-POTONG HALUS

1 BIJI LIMAU NIPIS-POTONG SERONG

DAUN SUP

DAUN BAWANG

BAWANG GORENG


CARA;

MASUKKAN AIR...MASUKKAN HALIA SERTA BAWANG PUTIH KETUK SERTA 4 SEKAWAN DAN LADA HITAM..

MASA NI MASUKKAN SEMUA TULANG TADI RENEHKAN SAMPAI EMPUK.MASUKKAN SEKALI AKAR KETUMBAR,TOMATO,UBI SERTA GARAM DAN PERASA.

MASAKKAN TULANG TADI SAMPAI MASAK..RASA MASIN SERTA DAGING LEMBUNYA EMPUK BOLEHLAH DI ANGKAT

HIDANGKAN BERSAMA..BAHAN SAMPINGAN DI ATAS..NIKEE PULA SUKA MASUKKAN TAUGEH SEGAR SEBAGAI SAYURAN KETIKA MENIKMATI SUP NI.

PERAHLAH ASAM ..TERNYATA TERANGKAT







KUPANG GORENG LEMAK BEREMPAH


SALAM SEMUA!


MINTA MAAF BANYAK-BANYAK,NIKEE KURANG SIHAT SEDIKIT...MAAF SEKALI LAGI SEBAB MENYEPIKAN DIRI HAMPIR SEMINGGU.


HARI INI,NIKEE BARU JER BOLEH ANGKAT KEPALA,SEBAB DAH HAMPIR 2 MALAM TAK TIDUR DI SEBABKAN DEMAM SELSEMA.


JOM KITA AMATI FOTO DI BAWAH..KUPANG HIJAU NI ADALAH SEAFOOD KEGEMARAN NIKEE TAU...UNTUK N3 HARI NI NIKEE SEDIA BERGORENG SIMPLE YG MANA SEDAP DI JAMAH BERSAMA GARLIC BREAD ATAUPUN BAGGUETTE @ ROTI PERANCIS YG DI BAKAR GARING.



JOM SEMAK RESEPI MUDAH NI;











KUPANG GORENG LEMAK BEREMPAH;

RESEPI ASAL; NIKEE



500G KUPANG HIJAU-BERSIHKAN KULIT SERTA JANGGUT HTAM.

1 BIJI BWG PUTIH-CINCANG HALUS

1 BIJI BWG BESAR MERAH-CINCANG HALUS

1/2 INCI HALIA MUDA- CINCANG HALUS


BAHAN REMPAH;

1 SUDU KECIL SERBUK KARI IKAN

SEDIKIT SERBUK KETUMBAR



BAHAN PEMEKAT;

1 BIJI TELOR AYAM

2 SUDU BESAR SANTAN PEKAT


2 SUDU BESAR DAUN BAWANG
2 SUDU BESAR DAUN SADERI
GARAM
GULA MERAH
AJINOMOTO 
MINYAK TUK MENUMIS
SEDIKIT MENTEGA








CARA MEMASAK;

MULA-MULA AMBIK KUPANG YG BERSIH TADI MASUKKAN KE DALAM MICROWAVE MASAK DALAM 5 MINIT SEHINGGA KULIT KUPANG TERBUKA.


PANASKAN KUALI,PIJARKAN MINYAK BERSAMA  MENTEGA..MASUKKAN PULA BAWANG,SERTA HALIA TADI ,GARINGKAN TUMISAN NI SAMPAI BAU WANGI MASUKKAN SERBUK KARI TADI DENGAN SERBUK KETUMBAR...APABILA BERGAUL RATA SERTA MESRA,TERUS MASUKKAN KUPANG REBUS TADI..MASA NI GAULKAN RATA ...


APABILA DAH MESRA PECAHKAN TELOR...KEDALAM KUPANG TADI,MASUKKAN GARAM,AJI SERTA SEDIKIT GULA....SEBELUM DI ANGKAT MASUKKAN PULA TABURAN DAUN BAWANG SERTA DAUN SADERI.

SEDAP DI MAKAN PANAS BERSAMA ROTI BAKAR ATAUPUN NASI PANAS.



SELAMAT MENCUBA.


PESAN NIKEE;

BOLEH MASUKKAN CILI PADI YG DI RACIK JIKA SUKA PEDAS.

BOLEH DI MASUKKAN LADA HITAM@LADA PUTIH SEMASA MENUMIS KUPANG TADI..JUGA JIKA INGINKAN PEDAS.





Friday 23 November 2012

CHA GHIO AYAM.....ALA VIETNAM

SALAM SEMUA!

         MASAK APALAH AGAKNYA HARI NI?.....JOMLAH KITA LAYAN RESEPI MUDAH NIKEE NI.NIKEE SEDIAKAN UNTUK MINUM PETANG DUA MINGGU LEPAS.

  HARI NI KITA BUAH CHA GHIO BIASA SAJA TAPI ALA-ALA VIETNAM GITU.

KALAU NAK BUAT CHA GHIO ALA ORIGINAL VIETNAM KITA PERLULAH SEDIAKAN MACAM TAUGEH,ISI AYAM KISAR,KELADI CINA YG DI SAGAT HALUS SERTA SENG KUANG YG DI SAGAT HALUS....DICAMPURKAN SEMUA DALAM SATU BEKAS DAN DI GAUL BERSAMA LADA SULAH,BAWANG PUITIH TUMBUK SERTA SEDIKIT GARAM @SOS IKAN SAHAJA..

  KITA PERLUKAN KULIT RICE PAPER ASLI LAH PULAH YG BOLEH DI BELI DI JAYA GROCER ATAUPUN DI DAILY FRESH MARKET DI SETIA MALL ATAU PUN DI COLD STROGE GITU..KALAU TAK JUMPA GUNA AJALAH KULIT POPIA BIASA TU..










    BAGI CHA GIO ALA  DI ATAS NI  HARAP ADA YG SUDI MENCUBA SEBAB MUDAH SERTA MURAH...JOM SEMAK RESEPI;


CHA GHIO AYAM;
RESEPI; NIKEE



1/2 BUNGKUS ISI AYAM KISAR RAMLY

1/2 BATANG LOBAK MERAH- SAGAT HALUS

1 BATANG KCG PANJANG-MAYANG HALUS

1 CAWAN KUBIS- DI MAYANG HALUS

SEULAS BAWANG PUTIH-CINCANG HALUS..

SEDIKIT PERASA

SOS IKAN

LADA SULAH

 KULIT POPIA

MINYAK  MENGGORENG.


CARA;

AMBIL MANGKUK YG BESAR...CAMPURKAN KESEMUA BAHAN DI ATAS TADI GAULKAN SAMPAI SEMUA BERCAMPUR RATA.KETEPIKAN.


AMBIL KULIT POPIA GULUNGLAH SEKETAT YG MUNGKIN DAN GAMKAN DENGAN SEDIKIT BANCUHANAIR @ TEPUNG SUPAYA GULUNGAN TADI TIDAK TERBUKA APABILA DI GORENG.


PANASKAN MINYAK YG DALAM DI DALAM KUALI DAN GORENGLAH CHA GHIO TADI SAMPAI GARING DAN MASAK ..INGAT PERLAHAN-LAHAN OK.SEBAB ISINYA MENGANDUNGI ISI AYAM SEGAR...



DAH SIAP NIKMATILAH BERSAMA SOS CILI THAI YG DI CAMPURKAN DENGAN SEDIKIT POTONGAN CILI PADI SEGAR DAN POTONGAN BAWANGMERAH...





PESAN NIKEE;

KALAU SUKA BANYAK BOLEHLAH  LETAKKAN DAGING AYAM LEBIH...

POPIA NI PADAT INTINYA DAN KEMAS BUATANNYA APABILE SIAP DI GORENG.







KISAH BUAH MENTEGA.....KAT PARIT JAWA MUAR..

     SALAM SEMUA!


     HARI INI NIKEE NAK KONGSI SIKIT TENTANG BERITA GEMBIRA BUAT SAHABAT LAMA PUAN ERRA AKMAL.ALHAMDULLILAH ERRA SELAMAT  BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN DI SUBANG JAYA SELEPAS ASAR SEMALAM.

  ERRA TERPAKSA DI BEDAH MEMANDANGKAN TEKAN DARAHNYA AMAT TINGGI... MEMBAHAYAKAN NYAWA BABY YG DI DALAM PERUT TU.BABY GIRL YG DI NANTI TIBA WALAUPUN HANYA SEBERAT 1.45 KG SAHAJA...YELAH MEMBER LAHIR AWAL SEBULAN LEBIH..HANYA 35 MINGGU DI DALAM PERUT MUMMY..  

  TAHNIAH TUK AKMAL,ERRA,AIRIN FARISHA SERTA ABG B YG BALIK JAUH DARI DAVAO CITY JUST TO MEET AND SEE HIS SWEET LITTLE BABY GIRL.


HARI JOMLAH LAYAN BLOG NIKEE ..NIKEE KE MUAR SEMASA HARI KEDUA HARI RAYA HAJI BARU-BARU NI..SAMPAI DI PARI JAWA RUMAH PAK YUSOF TU..KITA PUN DI HIDANGKAN SESUATU YG ISTIMEWA..PELIK PADA NIKEE ALMAKLUMLAH NIKEE NI ORANG DARAT DARI KELANTAN..KALAU SESUATU YG BARU NIKEE AMAT SUKA NAK TAHU .

   DALAM DUDUK MENUNGGU DAGING DI LAPAH ..KAMI DI HIDANGAN DENGAN BERBAGAI HIDANGAN KUIH MODEN DAN ASLI...SEDAP...

  PAK YUSOF PUN ..TIBA-TIBA HIDANGKAN KAMI BUAH MENTEGA..HAIKKK!APE LAGI NIKEE RASA PELIKLAH SEBAB DI KELANTAN TAKKAN JUMPA BUAH MACAM NIKAN...
     
  JOM INTAI..FOTO







NI YG DAH SIAP BASUH...



 KATA ABG SUFFIAN POKOK MENTEGA NI DARI HASIL TANAMAN ATUKNYA..DI BELAKANG RUMAH PUSAKA YG DI DUDUKI OLEH PAK YUSOF SEKARANG NI.DULU KATA ABANG BUAHNYA SEBESAR BUAH KELAPA DARA..TAU KELAPAPANDAN...WAHHH HAIRAN BESAR TU...

  PADA NIKEE BUAH NI TAK UBAH SEPERTI BUAH SETOL..YG BERWARNA KUNING CUMA BEZANYA SI BUAH MENTEGA NI..MERAH KECOKLATAN DAN SEDIKIT BERBULU.

  KATA MEREKA BUAH NI HARUS DI BASUH BERSIH DAN DI KIKIS HABIS BULUNYA KALAU TAK GATAL-GATAL TERKENA KULIT.

  KALAU DI KELANTAN BUAH SETOL TU DI MAKAN JERUK ATAU ADA YG DI BUAT GULAI...TAPI PAHIT-PAHIT MANIS GITULAH..BUAH MENTEGA DI SEDAP SERTA LEMAK RASANYA SEAKAN MENTEGA..




YG DAH JATUH NI BOLEH DI MAKAN DAH..MASAK RANUM ...JADI TAK KELAT RASANYA..

   SETAHU NIKEE ,BUAH MENTEGA NI DIKENALI JUGA SEBAGAI BUAH BISBUL.
DIKENALI DENGAN NAMA ILMIAHNYA DIOSPYROS BLANCOI A.

  NAMA LAIN PULA DI PANGGIL,BUAH LEMAK ,DALAM BAHASA JAWA PULA DIKENALI SEBAGAI KAMAGONG,TABANG @ MABOLO DALAM BAHASA TAGALOG,SEBAB BUAH YG BERBULU..

  BUAH MENTEGA JUGA DI KENALI SEBAGAI MARIT DALAM BAHASA THAI DAN BAHASA INGGERIS DI PANGGIL VELVET APPLE.

  APA PUN BUAH NI BANYAK TERDAPAT DI TANAH JAWA..JADI TAK HAIRANLAH JIKA NIKEE MENEMUINYA DI PARIT JAWA MUARKAN.


  BUAH MENTEGA NI HIDUP SUBUR DI KAWASAN TROPIKA YG BERIKLIM MONSOON.DI FILIPINA BUAH NI BERBUAH SEPANJANG BULAN JUN- SEPT SEMENTARA DI INDONESIA SEKITAR BULAN MAC- MEI.

  APA PUN KISAH BUAH MENTEGA...NIKEE BANGGA MENIKMATI SESUATU YG BARU..WALAUPUN BUAH NI AMAT DI KENALI DI SEKITAR NEGERI JOHOR.


JOM LAYANLAH FOTO-FOTONYA......KATA ORANG NILAH BUAH MENTEGA YG SUDAH MULA DI LUPAI OLEG SEMUA ORANG DAN PADA NIKEE TAK SEMUA MENGENALI BUAH NI.....




BUAH MENTEGA DI ATAS POKOK...

Thursday 22 November 2012

NASI GORENG KERABU BIRU




SALAM SEMUA!



KALAU BAB MAKAN NI..MAKAN NASILAH KOT YG PALING BESTKAN..PADA NIKEE RATU SEGALA NASI PASTILAH NASI KERABU BIRU KERANA WARNA YG SERINGKALI MENJADI SEBUTANKAN.

SEMUA KERAN DENGAN WARNA BIRUNYAKAN..KALAU DI KAMPUNG AMBIK JER BEBERAPA KUNTUM BUNGA TELANG DAN TERUS DI MASUKKAN DALAM PERIUK YG DITANAK,SELEPAS BEBERAPA MINIT TERUSLAH JADI BIRUKAN.

HARI NI JOM KITA CUBA PULAK RESEPI NASI GORENG KERABU DARI SAKI BAKI ULAM-ULAM DARI NASI KERABU YG NIKEE SEDIAKAN.

JOM SEMAK RESEPI:

NASI GORENG KERABU BIRU;
RESEPI;NIKEE

2 CAWAN NASI

1 ULAS BWG MERAH BESAR
1 ULAS BWG PUTIH
2 BIJI CILI PADI HIJAU-TAKBOH TAKPA.

SEMUANYA DI TUMBUK HALUS.





1 BATANG SERAI -MAYANG HALUS
2 BATANG KACANG PANJANG -MAYANG HALUS
1/2 HIRISAN BUNGA KANTAN-KALAU SUKA
SEDIKIT HIRISAN KOBIS HALUS
DAUN KESUM
HIRISAN KACANG BOTOL
BEBERAPA TITISAN PEWARNA BIRU 

MINYAK TU MENUMIS
SOS IKAN@GARAM
SEDIKIT SERBUK PERASA
SEDIKIT LADA HITAM KISAR@LADA SULAH.















CARA;

PIJARKAN MINYAK DI DALAM KUALI,MASUKKAN BAHAN-BAHAN YG DI TUMBUK TADI TUMISKAN SAMPAI WANGI.

LEPAS DAH WANGI,MASUKKAN NASI KALAU SAMPAI SEBATI BARULAH DI RENJISKAN BEBERAPA TITIK PEWARNA BIRU..

MASUKKAN ULAMAN TADI,MASUKAN SOS IKAN DAN PERASA SERTA LADA HITAM.

ANGKAT NASI GORENG TADI HIDANGKAN PANAS BERSAMA BAWANG JERUK SERTA KEROPOK IKAN YG DI GORENG.



Tuesday 20 November 2012

AARON KHALIQ



SALAM SEMUA.....


HARI NI..NIKEE NAK SHAREKAN STORI SI KECIK KESAYANGAN NIKEE NI..WALAUPUN KAMI JARANG BERTEMU..TAPI CUKUP GELIHATI MELIHAT KELETAH SI AARON KHALIQ.

GENAP SETAHUN OCTOBER YG LALU..AARON KHALIQ DAN AURORA AMIR LINGAM ADALAH CICIT TERBARU THE KALIMUTHUS FAMILIES...


SETAHUN YG LALU,WAWA CUKUP TERUJA MENANTIKAN KELAHIRAN SI PUTERA SULUNGNYA NI...YELAH MENJADI IBU NI TAK SEMUA DAPAT MERASAI NIKMATNYAKAN...

AARON LAHIR DI PRINCE COURT HOSPITAL DI JALAN AMPANG ...JAM TENGAHARI DENGAN BERAT SEDERHANA IAITU 3.1 KILOGRAM.

MASA NILAH AARON MULA  BUAT  DADDY DAN MUMMYNYA KELAM KABUT..HMM BENAR KATA ORANG JAGA ANAK SENDIRI TAK SAMA SEPERTI MENJAGA ANAK ORANG....

HARI JOM KITA LAYAN SEJENAK FOTO-FOTO YG SEMPAT DI RAKAM SEPANJANG MAJLIS BUFDAY NI DI THE CURVE DSARA.








   NI BERSAMA NENEK MILAH,MUMMY WAWA AND SI AARON KHALIQ







WAJAH-WAJAH PERSONALITI SERTA ARTIS YG DE KENALI RAMAI MENJADI SEBAHAGIAN TETAMU PADA PETANG TU...YANTI,SERINA ,WAWA SERTA SARI YANTI BERSAMA ANAKNYA SI BARR AL-ALIY









SERINA REDZWAN BERSAMA TRISTAN,NURUL ALIS MANIS BERTUDUNG,WAWA,AARON, DATIN TINIE BERSAMA ANAK-ANAKNYA...DATIN TINIE NI MAK KEPADA SI NEELOFA TU...KENALKAN.











KEK MICKEY MOUSE BUAT SI AARON DARI AUNTIE NADZ......TQVM FOR THE LOVELY CAKE...

ALMONDS FLAKES FRENCH TOAST

SALAM SEMUA!





HARI INI NAK NIKEE KONGSIKAN RESEPI BREAKFAST YG  DISEDIAKAN TAK LAMA DULU..SEDAP DIMAKAN PANAS SELEPAS DISEDIAKAN BERSAMA SECANGKIR NESCAFE PANAS..


UNTUK MENYEDIAKAN ROTI FRENCH TOAST NI..NIKEE MENGUNAKAN ROTI WHOLEMEAL BREAD SEBAB KEBERATAN PADA ROTI NI MEMANG SEDAP KALAU DI GORENG NANTI.

JOMLAH SAMA-SAMA SEMAK RESEPI..







ALMONDS FLAKES FREANCH TOAST;

RESEPI;NIKEE

5 BIJI TELOR AYAM

6 KEPING ROTI WHOLEMEAL-DI BUANG TEPI DAN DIPOTONG SERONG.


1/4 CAWAN SUSU SEGAR

SECUBIT GARAM

SEDIKIT ALMONDS FLAKES

SEDIKIT JAM PERISA STRAWBERI

BUTTER DAN SEDIKIT MINYAK MASAK SAYURAN

GULA AISING

BEBERAPA POTONGAN BUAH STRAWBERI



CARA-

1- PECAHKAN TELOR AYAM DAN SUSU SEGAR KE DALAM MANGKUK BESAR ,MASUKKAN SECUBIT GARAM.KETEPIKAN SETELAH DI PUKUL  RATA.

2- KEMUDIAN POTONGLAH ROTI TADI MENYERONG DAN SAPUKAN JEM STRAWBERI YG TIPIS KE ATAS ROTI.KEPITKAN KEDUANYA.KETEPIKAN.

3- KEMUDIAN,GAULKAN SIDIKIT GULA AISING BERSAMA POTONGAN BUAH STRAWBERI TADI DI DLM MANGKUK KECIL-KETEPIKAN.

4- PANASKAN PULA BUTTER BERSAMA MINYAK MASAK DI DALAM SAUCE PAN NON STICK.

5- CELUPKAN ROTI KEPIT TADI KEDALAM ADUNAN TELOR DAN GORENG SAMPAI PERANG..MASA NI TABURKAN ALMONDS FLAKES DI ATASNYA.

6- SUDAHKAN KESEMUAM PROSES NI SAMPAI HABIS...ANGKAKAT DAN ATURKAN DI ATAS PINGGAN...

7- TABURKAN AISING SUGAR DAN LETAK SEKALI STRAWBERI COMPOTE TADI DAN NIKMATI TOASTS ANDA BERSAMA MAPLE SYRUP@ GOLDEN HONEY.


PESAN NIKEE;

ALMONDS FLAKES TU BOLE JUGA DI CAMPURKAN TERUS KE DALAM ADUNAN TELOR TADI....JADI BILA JER CELUP ROTI ALMONDS TERUS MELEKAT DI ROTI..










Monday 19 November 2012

MANGO AND STRAWBERRIES SMOOTHIES


SALAM SEMUA!




 


SELAMAT BERCUTI SERTA BERISTIREHAT BERSAMA FAMILI..HMM NIKEE HANYA DI RUMAH SAHAJA SEPANJANG NOVEMBER NI BERMULA..HINGGALAH KE SAAT INI MASIH LAGI MELEPAK DI RUMAH.

   PADA MINGGU LALU,KAMI BEREMPAT BANYAK MENGHABISKAN MASA DI SEKITAR SHOPPING MALLS DI SEKITAR LEMBAH KELANG..KAMI KE SETIA MALL DI SETIA ALAM ATAS ALASAN YAYA NAK MENDAPATKAN SELUAR TRIBAL DI BUTIK H & M...

 SEPANJANG BERGELAR ANAK KAPAL SEBAGAI PRAMUGARI MAS NIKEE DAH TERBIASA DAH DENGAN BRAND PAKAIAN DARI GEDUNG  H&M DI LONDON NI..HMM MURAHLAH TETAPI TAK SEMUA MEMENUHI HATI MASA TU...

   ANJAKAN FESYEN YG KEMBALI DARI ZAMAN 80AN..HINGGA KE AWAL 90AN..ALANGKAH KELAKAR BILA DI LIHAT PLATFORM SHOES YG DI PAKAI SEKARANG..TERNYATA..NI PULAK PENGARUH DARI ZAMAN 70AN..DAN HANYA DI KENAKAN OLEH MEREKA YG BERGELAR DRAG QUEENS PADA MASA TU..

  KEHENDAK YAYA DI PENUHI..BANYAK JUGALAH YG DI BORONGNYA...

TINGGALKAN KISAH SI YAYA OK....KEMBALILAH  KEPADA MENU DI BAWAH..BILA BALIK DARI JALAN-JALAN TU..TERUS BUKA FRIDGE TERPANDANG STRAWBERRIES PEMBERIAN AUNTIE USHA DARI JAKARTA..WAH,,JOMBUAT SMOOTHIES YAYA..

SEMAK RESEPI;

MANGO AND STRAWBERRIES SMOOTHIES;
RESEPI-NIKEE


5-6 BIJI BUAH STRAWBERI

2 CAWAN AISKRIM VANILLA

1 CAWAN  SUSU F&N LOW FAT

3 SUDU BSR GULA PASIR

1 BIJI MANGO  MASAK

MESIN PENGISAR


CARA;

BLEND SEMUA BENDA DI DALAM MESIN PENGISAR SAMPAI MENJADI LIKAT DAN MESRA...MASUKKAN KE DALAM GELAS KEGEMARAN DAN NIKMATI DENGAN SEGERA.



HIASAN- BEBERAPA POTONGAN BUAH MANGGA MASAK.












PESAN NIKEE;


 BOLEH DI GANTIKAN AIS KRIM KEPADA..YOGURT BERPERISA BUAH-BUAHAN YG ANDA GEMARI

YOGURT YG TANPA PERISA JUGA BOLEH DI GUNAKAN.


ANDA JUGA BOLEH MEMASUKKAN PISANG,NANGKA,SERTA DRAGON FRUITS SERTA BEBERAPA JENIS YG LAIN SEPERTI RASBERI,BLUEBERI JIKA MUSIM..





         SELAMAT MENCUBA




Wednesday 14 November 2012

MR STEAK HOUSE....BUDGET RESTORAN

SALAM SEMUA!


   
 


                                    CHICKEN CHOP PILIHAN YAYA......BESAR TAU..





BUAT APE SEPANJANG CUTI SEKOLAH NI....TAK KE MANA-MANA KER? DENGAR KABAR RAMAI YG BERCUTI DI TEMA AIR DI SEKITAR IBUNEGARA,MORIB DAN KE BUKIT GAMBANG PAHANG...ELOK RASANYA DARI KE PULAU-PULAU PERANGINAN KAN....MAKLUMLAH CUACA TENGAH DOK HUJAN LEBAT SEKARANG.


  N3 PETANG NI TIADA YG ISTIMEWA CUMA SEKADAR NAK MEMNAYANGKAN BUDGET RESORAN SEKITAR SHAH ALAM NI.KALAU NAK DI BERI 3-4 BINTANG TU PUN TAK SAMPAI KUT,TAPI BOLEHLAH SEKADAR NAK BERTUKAR SELERA DI SINI.


KALAU KE SINI ,PASTI RAMAI YG BERPUAS HATI SEBABNYA...HIDANGAN YG DI SEDIAKAN AMATLAH BESAR DAN PUAS HATI.


 DI SINI, BANYAK MENU YG DI SEDIAKAN,NIKEE REKOMENKAN AMBIK JER SIZZLING SET STEAK YG DATANG PANAS-PANAS.


DI BAWAH NI,LAYAN SIKIT MATA-MATA LAPAR ANDA ...NILAH ANTARA  MENU YG DI PILIH OLEH KAMI....



LAYANLAH....














               NIKEE PILIH GRILLED CHICKEN ...








        INI MENU AZREEN.....MARYLAND CHICKEN...TAK DI SYORKAN SANGATLAH..RASANYA MASIH BELUM BOLEH MENGALAHLAH...COLISEUM JLN TAR.










     NI PULAK SUP CENDAWAN BUAT SI CALEB....HMMM KALAU RAMAI ANAK BUDGET GILAH,BOLEH SHARE RAMAI-RAMAI NI..





   KUNJUNGAN NI ADALAH KALI KEDUA,SELEPAS PUTAR-PUTAR SEKITAR SUBANG MENCARI TEMPAT MAKAN YG BARU...


BAGI YG MALAS MASAK SESEKALI DATANGLAH KE RESTORAN NI,YG PERNAH MUNCUL DI RANCANGAN JALAN-JALAN CARI MAKAN.

RESORAN NI MENJADI PILIHAN BAGI PARA PEKERJA DI OFIS YG BERDEKATAN..


SELAMAT BERKUNJUNG...DI BAWAH NI DIREKTORI KE SANA....







PESAN NIKEE;

- KEDAI NI BERDEKATAN..GIANT SEKSYEN 13 SHAH ALAM...

- TAKLAH BOOM BASTIC TAPI BOLEH JIKA SUKA BERTUKAR ANGIN OK.....

- CUBA MENU YG PANAS SEBAB COLESLAWNYA SEJUK SEDIKIT KERAN DI SEDIAKAN LEBIH AWAL,SO JANGANLAH JIKA SIDEDISHESNYA SEDIKIT SEJUK SEMASA DI HIDANGKAN.


TIWUL AYU JERAWAT BATU

SALAM SEMUA!  

  APA KABAR?


        SEBENARNYA NIKEE SEGAN NAK MASUKKAN FOTO KE BLOG ARI NI,ALMAKLUMLAH,KUIH TUWIL AYU NI MASAK SECARA TERGESA-GESA KERANA MASA TU BEKALAN KUIH MINUM PETANG DAH HABIS,JADI NIKEE MULALAH MENGODEK TEPUNG TUK SEDIAKAN KUIH TUWIL AYU.


     UNTUK PENGETAHUAN SEMUA NI ADALAH RESEPI LAMA,RASA NI LUM CUKUP NGAMLAH...BANYAK JERAWAT BATU.PADA SEMUA PENGE,MAR APAM NIKEE RASA MASIH BANYAK RESEPI CUN DARI YG NIKEE ADA NI.

   KEINGINAN MENCUBA RESEPI-RESEPI YG ADA DALAM INTERNET ADALAH SATU KEMESTIAANKAN,TAPI NIKEE CUBALAH DULU RESEPI LAMA INI MANALAH TAHU MUNGKIN ADA YG MASIH NGAM.
       
 RESEPI NI NIKEE MABIL DI DALAM MAJALAH JELITA PADA SEKITAR TAHUN AWAL 90AN,MEMANG CUN TAPI NIKEE YG BUAT KURANG CUN...


  BAGI YG NAK CUBA BOLEHLA..LAYAN RESEPI DI BAWAH OK.









RESEPI; TUWIL AYU

SUMBER;MAJALAH JELITA 90AN

3 BIJI TELOR
200 G GULA MELAKA- DIHIRIS HALUS
1 SUDU TEH OVALLETE
300G TEPUNG GANDUM
50G GULA HALUS
140G SUSU SEGAR


BAHAN B;

KELAPA PARUT PUTIH

1 SUDU MAKAN TEPUNG SAGU-

CARA;  GAULKAN BERSAMA KELAPA DAN KETEPIKAN



CARA;


PUKUL RATA TELOR BERSAMA GULA SAMPAI BENAR-BENAR KEMBANG.MASUKKAN OVALETTE TADI..TERUSKAN MEMUKUL SAMPAI ADUNAN SEDIKIT KEMBANG DAN TIADA SISA OVALETTE TADI.

MASA NI MASUKKAN SUSU BERSELANG DENGAN TEPUNG SAMPAI HABIS @ MASUKKAN JE SUSU DAN KEMUDIAN DIIKUTI OLEH TEPUNG.

TEKAN ACUAN TUWIL AYU DENGAN ADUNAN KELAPA TADI KEMAS-KEMAS SAMPAI MAMPAT,BARULAH DI MASUKKAN ADUNAN TIWUL YG DI PUTARKAN TADI.KUKUSLAH SAMPAI MASAK SELAMA 20 MINIT SAHAJA.


PESAN NIKEE;

KURANGKAN JUMLAH TEPUNG DALAM 250-270 SAHAJA.


MASUKKAN SANTAN KOTAK,FRESH SANTAN ATAUPUN SUSU CAIR TERSERAH..

KALAU MASUKKAN GULA  MERAH SIAM YG COKLAT TU CAMPURLAH SEDIKIT GULA BIASA @ GULA MERAH BIASA TAKUT GELAP PULAK RUPA TUWIL AYU KITA.

NAK PAKAI GULA MERAH BIASA PUN BOLEH JIKA TIADA GULA MELAKA.

KALAU TAK NAK ADUNAN TAK MELEKAT PD ACUAN ASAPU SEDKIT MINYAK SEBELUM MEMASUKKAN ADUNAN KE DLM ACUANNYA.








Saturday 10 November 2012

KARI TELOR REBUS GORENG

 

                                       SALAM SEMUA!



HARI INI NIKEE MASIH LAGI MENGEJAR MASA NAK MEMASUKKAN RESEPI DAN FOTO-FOTO JUADAH YG DI MASA BULAN OCTOBER LEPAS YG TERGENDALA.


  UNTUK PENGETAHUAN SEMUA,NIKEE BUSY SESANGATLAH BULAN LEPAS DENGAN MACAM-MCAM HALLAH.KALI NI DAH FREE SIKIT CALEB PULAK BUAT HAL SAKIT SAMPAI MASUK WAD DI SJMC SELAMA 3 HARI...


BULAN LEPAS,NIKEE DAH NAIK BUNTU NAK MEMASAK AL-MAKLUMLAH SAYA NI BUKANLAH BIG EATER..BLOG HUMBLE NI PUN TERCETUS KERANA MENJADI NURSE TAK BERTAULIAH YELAH MENJAGA HUBBY NIKEE YG SAKIT MASA TU HAMPIR 6 BULANLAH..SEBABNYA PUTUS TANDON DI BELAKANG TUMIT KAKINYA.



ALHAMDULLILAH WALAU PUN TAK SEGAH MANA TAPI ADA JUGAKLAH YG SUDI SINGGAHKAN.


TELOR NI MESTI ADA KAT DAPUR KITAKAN.... PASTI TELOR NI DIJADIKAN TELOR GORENG,TELOR SAMBAL,TELOR SALADA,SANDWICH DAN MACAM-MACAMLAH LAGI.


 NIKEE MASAK KARI AJE TAPI DI GORENG DULU TELOR YG DI REBUS..SO NAK TAHU JOMLAH JENGUK ...




KARI TELOR REBUS GORENG;

RESEPI; NIKEE

4 BIJI TELOR AYAM REBUS-GORENG GARING KETEPIKAN

1 BIJI BWG PUTIH

2 CM HALIA

3 ULAS BWG MERAH KECIL

1 SUDU KECIL HALBA CAMPUR

1/2 CAWAN SANTAN

1/2 CAWAN YOGURT BIASA.

SERBUK PERASA,GARAM SERTA SEDIKIT GULA MERAH

1 SUDU KECIL KERISIK

1 BIJI CILI MERAH BESAR -BELAH DUA.

2 SUDU MAKAN SERBUK KARI IKAN@AYAM

SEDIKIT MINYAK TUK MENUMIS
SEDIKIT AIR ASAM@TOMATO SEGAR.
CARA;

PIJARKAN MINYAK,TUMISKAN BAHAN SEPERTI BAWANG MERAH,PUTIH,HALIA YG DI TUMBUK HALUS SAMPAI WANGI..BERSAMA HALBA CAMPUR.

MASUKKAN PULA BANCUHAN SERBUK KARI TADI TUMIS BERSAMA SAMPAI TERBIT MINYAK.



MASUKKAN SANTAN SERTA YOGURT TADI,GAUL SEBENTAR,MASA NI MASUKKAN PULA,KERISIK,SERBUK PERASA DAN GARAM..LETAKKAN GULA MERAH TADI.




RASALAH KUAHNYA,MASA NI MASUKKAN TELOR TADI.TUNGGU SAMPAI KUAH MENDIDIH DAN KUAH PEKAT MASUK LADA MERAH YG DI BELAH TADI.ANGKAT DAN HIDANGKAN BERSAMA NASI.






PESAN NIKEE;

TAK NAK GORENG TELOR PUN TAKPER CUKUPLAH SEKADAR MEREBUSNYA.








KALAU  TAKDA YOGURT BOLEHLAH DI BUATKAN SUSU MASAM  SAHAJA...TAK DA TAK PER CUKULAH SEKADAR MEMASUKKAN SANTAN SAHAJA OK.






    






                                            SELAMAT MEMASAK OK










SAMBAL BILIS KERING




                                             SALAM SEMUA!


   JOM KITA MASAK SAMBAL.....CERITA PASAL MAKAN NI ENTAHLAH RASANYA KETAT PERUT SEMENJAK 2 MENJAK NI AL MAKLUMLAH KITA NI SEMUA LEPAS JE SAMBUT HARI RAYA KORBAN.



     KALI NI NIKEE TIDAK PULANG KE KAMPUNG..DAH HAMPUR 3 TAHUN SUDAH TAK MENJALANI IBADAH KORBAN.KATA MAMA,SUSAH NAK DAPAT LEMBU YG BERDEKATAN DI SANA.


  KALAU DI KELANTAN SERONOK TAU..LEPAS KORBAN TERUS DI MASAK DAGINGNYA TUK DI JAMU PADA ORANG YG BERGOTONG ROYONG SERTA YG MELAKUKAN IBADAH KORBAN NI..MACAM-MACAM YG DI MASAK,ADA DAGING GORENG,NYILAH PERUT,REBUS PERUT MUDA BERSAMA AIR ASAM,HATI GORENG,SINGGANG DAGING  DAN SUP GEARBOX SERTA TULANG ...PSSST MELETOP TAU....

  DAH SUDAH-SUDAH CERITA HAL DAGING JOM MASAK SAMBAL BILIS NI.


SAMBAL BILIS KERING;

RESEPI;WAE

    

1 CAWAN IKAN BILIS HALUS BERKEPALA-BASUHDAN GORENG GARING

2 ULAS BAWANG PUTIH

5 ULAS BAWANG MERAH

2 CM BELACAN

4 CM SERAI-MAYANG TUMBUK HALUS

4 SUDU MAKAN CILI BOH

1 BIJI BAWANG BESAR KUNING-MAYANG HALUS

GARAM,GULA,SERBUK PERASA.

MINYAK TUK MENUMIS.

SEKEPING KECIL ASAM KEPING.

.
CARA;

TUMBUK BELACAN ,BAWANG PUTIH,BAWANG MERAH SERTA SERAI....JIKA TAK SUKA SERAI DI CAMPUR SEKALI MEMADAILAH DENGAN HANYA MENGETUKNYA SAJA.


APABILA DAH LUMAT,PIJARKAN MINYAK,TUMISKAN SEMUA BAHAN SAMPAI WANGI.KEMUDIAN MASUK CILI BOH GORENG SAMAPI TERBIT MINYAK,INGAT JGN BANYAK MINYAK SEMASA MENUMIS CUKUPLAH SEKADAR NAK MEMENUHI SYARAT.NAMANYA PUN TUMIS KERING...MASUKKAN ASAM KEPING


DAH WANGI MASUKKAN GULA SERTA PERASA,HAL GARAM NASUK KEMUDIAN OK SEBAB IKAN BILIS DAN MASIN,JADI GARAM KEMUDIAN LETAKNYA.


LAST SEKALI MASUKKAN BILIS GORENG TADI DAN MASUKKAN PULA,BAWANG BESAR TADI GAULKAN SEKALI SAMPAI RATA OK...  DAH MASAK RASALAH GARAMNYA OK KALAU KURANG ASIN TAMBAHLAH..KALAU DAH OK...TAK YAH LETAK.BOLEHLAH DI NIKMATI DENGAN NASI LEMAK. 










NASI LEMAK RENDANG PEDAS &SAMBAL BILIS KERING


                                            SALAM SEMUA!


      HARI INI KITA MULAKAN HARI INI MINGGU NI DENGAN HIDANGAN NASI LEMAK.SEPERTI BIASALAH,NASI LEMAK NI ADALAH KEGEMARAN RAMAI.


    BAGI KAMI KELANTANESE,AGAK PELIK BILA MENJAMAH NASI LEMAK DI WAKTU PAGI.TAHU TAK DI KELANTAN NI,MASAKAN NASI LEMAK NI AMAT KURANG DI MINATI DI SANA,KALAU ADA PUN NASI LEMAK 50 SEN YG DI PUNJUT KECIL BERSAMA SAMBAL BILIS ALA-ALA SANALAH.




     HARI NI TIADA YG SPESIAL,CUMA NAK TUNJUKKAN SAMBAL BILIS KERING ALA WAN MASAK SAHAJA..BAPA SAYA NI SUKA MEMASAK SAMBAL BILIS CILI PADI BELACAN DAN SAMBAL BILIS KERING NI.



    KALAU IKUTKAN CARA WAE MEMASAK BILIS NI KENALAH YG BLILIS MASIH BERKEPALA,KATANYA ENAK SEDIKIT..PAHIT-PAHIT BILA DI KUNYAH.







         UNTUK NASI LEMAK KALI INI PULA NIKEE SERTAKAN BERSAMA DENGAN KACANG TANAH GORENG BERCAMPUR DENGAN TEMPE GORENG GARING SEDAP TAU.


    LAUK SAMPINGAN LAIN PULAK RENDANG DAGING PEDAS MASAKAN MUMMY...BAGI NAK LAYAN MATA..LAYANLAH MATA OK...NAK RESEPI BILIS KERING TUNGGU N3 SELEPAS NI.



BYE!








Friday 9 November 2012

TEMBIKAI INCHI MERAH


SALAM SEMUA!

   HARI HUJAN TIADA ALASAN UNTUK KITA TIDAK MINUM.SEKARANG NI MUSIM TEMBIKAIKAN...


 N3 ,TERTUNGGAK NI NIKEE NAK SHARE SIKIT AIR TEMBIKAI YG SEJUK NI.ENAK KALAU DI SEDIAKAN SEMASA MUSIM PANAS.


TUK MENIKMATI AIR SILALAH INTAI RESEPI MUDAH NI...JOMMM LAYAN.

TEMBIKAI INCHI MERAH
RESEPI;NIKEE

1/2 BIJI TEMBIKAI-JIKA ADA BIJI ASINGKAN BIJINYA.

2 SUDU BESAR INCHI MERAH ROSE

2 CAWAN AIR MASAK

1/4 CWN GULA PASIR-KURANGKAN KALAU TAK SUKA.

1 BIJI LIMAU NIPIS-PERAH AIRNYA.



CARA;



MESINKAN SEMUA BAHAN YG TERSEDIA TADI..APABILA DAN HANCUR NIKMATILAH JUS TEMBIKAI NI DENGAN CARA DI SEJUKKAN DI DALAM PETI AIS ATAUPUN DI MASUKKAN AIS UNUTUK DI MINUM SEJUK.


SELAMAT MENCUBA!



MEET THE KALIMUTHUS --PART 3....MISS U PATI



SALAM SEMUA!

      BERTEMANKAN SUASANA PAGI YG MENDUNG DAN BEGITULAH JUGA RASA KEHILANGAN PATI MULA DIRASAI.

    TAN CHENG HONG@ TAN LILAWATHY YG DI KENALI DENGAN PANGGILAN PATI SUDAH PUN PERGI MENINGGALKAN KAMI SEMUA PADA BULAN OCTOBER LEPAS .

    PATI PERGI DALAM TIDUR DENGAN BEGITU TENANG SEKALI SELEPAS MENIKMATI PERJALANAN HIDUP SELAMA 97 TAHUN LAMANYA.TINGGALLAH SEGALA KENANGAN PAHIT SERTA MANIS UNTUK KAMI ANAK BERANAK.

    MRS.KALIMUTHU MEMANG ISTIMEWA DI MATA KAMI,MEMPUNYAI RAMAI ANAK DAN MAMPU HIDUP SEPANJANG HAYAT.KAMI YG HIDUP NI PUN TAKAN MAMPU HIDUP SEBEGINI LAMA AGAKNYA.

   PATI AMAT BANGGA BILA BERCERITA TENTANG ASAL -USUL DIRINYA YG SEMEMANG DARI KELUARGA NYONYA DAN BABA.ANAK SAUDARA KEPADA TUN TAN CHENG LOCK.BERCERITA JUGA TENTANG SEMUA SAUDARANYA YG BERKAHWIN DENGAN SUAMI-SUAMI YG BERBANGSA INDIA KECUALI ADIK PEREMPUANNYA YG DI PERAK MENGAHWINI PEMUDA CINA..DAN HANYA ADIKNYA SEORANGLAH YG TIDAK DI BUANG KELUARGA OLEH AYAHNYA.



     SETELAH 4 DARI 9 BERADIK ANAK-ANAKNYA MENYUSUL PERGI,MAKA TIBALAH GILIRAN DIA MENYUSUL....PATI SENDIRI SENTIASA MENGADU PADA NIKEE KENAPALAH DI PANJATKAN USIA EMAS SELAM BEGINI KERANA DIA DAH TAK SANGGUP HIDUP LAGI.KUASA TUHAN TIADA SIAPA MAMPU MENLAGKAUINYA.


 DI BAWAH KITA JENGUK SEKEJAP SEPANJANG MAJLIS PENGKEBUMIAN NENEK NIKEE INI  KERANA NILAH KALI PERTAMA NIKEE MELIHAT RITUAL @ ADAT MASYARAKAT INDIA YG NIKEE BELUM PERNAH SAKSIKAN.PADA NIKEE NILAH 1 MALAYSIA DAN KELAINAN YG PERLU DI KONGSI PADA SEMUA.

   






















    INILAH WASIAT YG DI TULIS OLEH PATI BEBERAPA TAHUN ANDAI KATA BELIAU MENINGGAL SATU HARI NANTI.WASIAT NI JUGAKLAH YG DI BACA DAN DIIKUTI OLEH KESEMUA ANAK-ANAKNYA YG MASIH HIDUP.PATI MENULIS WASIAT NI DALAM MENGHITUNG HARI DEMI HARI BILAKAN SAMPAI WAKTU UNTUKNYA PERGI.....BAYANGKAN TULIS WASIAT SENDIRI TU..LAMAKAN?








  GUI YUAN CREMATORUIM DI SSS2,PETALING JAYA MENYAKSIKAN PERJALANAN TERAKHIR TAN LILAWATHY......








UNCLE CHELLY@ SELVARAJ  MENYEMPURNAKAN UPACARA TERAKHIR UNTUK PATI SEBELUM  DI BAKAR...





INI PULA SI UNCLE VELLU JUGA MENGIKUTI ADIKNYA CHELLAY JUGA MENYEMPURNAKAN UPACARA TERAKHIR INI MENGIKUT ADAT ISTIADAT KAUM HINDU BERSAMA SEORANG SAMI YG DIJEMPUTKAN KHAS DARI KUIL.










  

PENGHORMATAN TERAKHIR UNTUK PATI OLEH ANAK-ANAKNYA,CUCU SERTA CICITNYA YG JAUH DAN DEKAT...

   UPACARA NI JUGA DI MULAKAN OLEH SUAMI SAYA AZREEN SEBAGAI CUCU LELAKI PERTAMA DAN DI SUDAHI OLEH CUCU TERTUA KEDUA SI KENNY KANNAPATHY DAN DI IKUTI OLEH YG LAIN.












   
INILAH THE KALIMUTHU'S YG BERLIMA.....SELVARAJ,VELLU,AUNTIE YATIE,UNCLE ERICK LINGAM DAN BAPA MERTUA NIKEE ENCIK AZMAN@ ARJUNAN ....









 INILAH KENDERAAN TERAKHIR YG MEMBAWA PATI MENGELILINGI GUI YUAN TADI BUAT KALI TERAKHIR SEBELUM DILAKUKAN UPACARA PEMBAKARAN DAN ABU MAYATNYA DIAMBIL KEESOKKAN HARI UNTUK DI SEMADIKAN DI LAUT BERHAMPIRAN PELABUHAN KELANG.

     SEPANJANG 14 TAHUN BERSAMA AZREEN DAN KELUARGA PATI,NIKEE INGIN BERKONGSI RASA..TAKKAN SEMUA DI  LUAR SANA DAPAT MERASAI NIKMATNYA BERADA DI KALANGAN KAMI YG BERLAINAN BANGSA MAMPU HIDUP AMAN DAMAI.

    KAMI JUGA HARAP  DAPAT MENGEKALKAN HUBUNGAN AKRAB NI SAMPAI BILA-BILA.HARAPAN NIKEE SEMOGA KAMI THE KALIMUTHUS YG BARU MAMPU BERTEMU,BERKUMPUL DAN SENTIASA GEMBIRA...TIDAK ADA SESAAT PUN LUPAKAN KELUARGA BESAR INI.

     TAN LILAWATHY..MAY U ALWAYS HAPPY AND JOIN ALL UP THERE...LATE UNCLE MANIAM,LATE UNCLE KK,AND UNCLE SHAN....HOPE YOUR WISHES COME THRU TO MEET TATA DAN YOUR SMALL NO 3 SON...MAY GOD BLESS U..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...