Wednesday 21 May 2014

PECAN BANANA CAKE



SALAM SEMUA!


SEMAKIN HARI SEMAKIN PERLAHAN RASANYA TIDAK MENULIS MAHUPUN MEMASUKKAN RESEPI-RESEPI YANG SUDAH PUN DI CUBA...SEBENARNYA NIKEE MASIH LAGI SIBUK ....MALAS PUN ADA....



UNTUK HARI INI ...KEK PISANG INI ADALAH SALAH SATU YANG PALING SEDAP NIKEE SEDIAKAN...APA PUN BERKAITAN DENGAN PISANG PASTI MENJADIKAN HIDANGAN ITU BERLAINAN SEKALI.....


JOM SEMAK RESEPI:






 







2 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU BESAR BAKING SODA



1/2 CAWAN BUTTER-SUHU BILIK
1 CAWAN GULA KASTER
3/4 CAWAN DARK BROWN SUGAR@LIGHT BROWN SUGAR
2 BIJI TELOR AYAM GRED A
1/2 CAWAN BUTTERMILK@160ML
1/2 KACANG PECAN,WALNUT ATAU COKLAT CHIPS
4 BIJI PISANG MOTEL-LECEK HALUS




CARA:


PANASKAN OVEN PADA SUHU 175C-180C DAN GRISKAN 2 BEKAS TIN SANDWICH NON STICK.....KETEPIKAN...

PUTARKAN GULA BERSAMA BUTTER SAMPAI KEMBANG....

LETAKKAN TELOR SATU PERSATU......APABILA DAH GEBU MASUKKAN PULA....PISANG YG TELAH DILECEK.
LAST SEKALI SELANG SELI TEPUNG BERSAMA BUTTERMILK.


LAST MASUKKAN KACANG PECAN...



BAKAR SELAMA 30 MINIT SEHINGGA MASAK.





CREAM CHEESE:



1/2 CAWAN BUTTER TANPA GARAM
250 G CREAM CHEESE- SUHU BILIK
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
1 SUDU KECIL PARUTAN KULIT LEMON
3 1/2 CAWAN GULA ICING@ KURANGKAN DLM 1/2 CAWAN SAHAJA.
1 SUDU BESAR JUICE LEMON



CARA;


KIRIMKAN CREAM CHEESE BERSAMA DENGAN BUTTER SAMPAI GEBU....
MASUKKAN  VANILA,PARUTAN KULIT LIMAU SERTA JUICE LEMON

BESARKAN KELAJUAN DAN PUTAR SAMPAI BETUL BETUL- BETUL SEBATI.

SEJUKKAN DI DALAM PETI AIS SELMA 1 JAM SEBELUM DI SAPUKAN KE ATAS KEK....
 




Thursday 8 May 2014

BISKUT SAGO CHEESE






                                    SALAM SEMUA!


HAMPIR SEBULAN MENINGGALKAN BUKAN KERANA TERPAKSA ATAU SUDAH JEMU TETAPI ALASANNYA AMAT MUDAH SEKALI.KESIBUKKAN MELANDA DI TAMBAH PULA ISU AIR YANG MELANDA NEGERI SELANGOR SERTA WILAYAH....




SEMPENA HARI AIDIL FITRI YANG BAKAL TIBA NIKEE NAK KONGSIKAN BISKUT SAGO YANG SEMEMANG NYA SEDAP....UNTUK RESEPI DARI BLOG KAK NOOR SECUBIT GARAM INI...NIKEE MEMANG TABIK SPRING SEDAP.MUDAH SERTA MURAH..





JOM INTAI RESEPI;






       








BANGKIT SAGOO CHEESE
BY: KAK NOOR SECUBIT GARAM






250 G MENTEGA
180 G GULA AISING
2 BIJI KUNING TELOR


BAHAN KERING:


250 G TEPUNG UBI -DI SANGRAI SELAMA 10 MINIT SEJUKKAN
225 G TEPUNG JAGUNG- NIKEE LETAK 250 G
1/4 SUDU TEH GARAM HALUS
1/2 SUDU TEH BAKING POWDER
70 G PARUTAN HALUS CHEDDAR BLOK - KRAFT @BEGA


HIASAN:

PARUTAN KEJU CHEDDAR
SAPUAN KUNING TELOR




CARA:





PUKUL MENTEGA TADI BERSAMA GUAL SAMPAI KEMBANG DAN MASUKKAN TELOR..PUTAR SEBENTAR SAMPAI RATA.


MASUKKAN BAHAN KERING TADI.....BERSAMA PARUTAN KEJU..BIARKAN ADUNAN BERSATU RATA.


TERAP DENGAN ACUAN YANG DI SUKAI DAN SAPUKAN KUNING TELOR DAN TABUR PARUTAN KEJU..


BAKAR PADA SUHU 150-160 C SELAMA 15 MINIT...ANGKAT SEJUKKAN DAN SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA...



TIPS;

SEBENARNYA BISKUT RAYA MEMANG LAGI SEDAP DI BUAT DENGAN MENGGUNAKAN BUTTER..BERGANTUNG ATAS RESEPI ITU SENDIRI..

BUTTERCUP,ADELA,DAISY,PLANTA DAN BAKELS ADALAH ANTARA MARJERIN YANG SEDAP DI GUNAKAN DALAM PEMBIKINAN KUKIS RAYA....

















STRAWBERRIES CREAM CHEESE TARTLET








                                         SALAM SEMUA!





BILA BERCERITA TENTANG PASTRI PASTI RAMAI YANG MENYUKAINYA..HMM! BERMULA DARI CHOUX PASTRY,MIELLE FEULLE,STRUTSEL,TARTLET,EGG TARTS, MACAM -MACAM LAGIKAN....





UNTUK BERKONGSI DALAM RESEPI MUDAH DALAM LAMAN DAPUR HELEN......YANG ISIMEWANYA INTI FILLING INI YANG MENJADI KEGEMARAN NIKEE...





JOM SEMAK RESEPI:












    STRAWBERRIES CREAM CHEESE TARTLETS:



KULIT TAT MINI-READY MADE ATAU DI BUAT SENDIRI.






BAHAN INTI:




250 G CREAM CHEESE- SUHU BILIK
1 CAWAN  NON DAIRY WHIPPING CREAM- PUKUL BERTANDUK-RICH,VIVO TOPPING PRIDE
1 CAWAN SOUR CREAM- JIKA TIADA BOLEH SKIP
1 CAWAN SUSU PEKAT MANIS ATAU 1/2 CAWAN
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
1 SUDU KECIL JUS LEMON




CARA;


PUKUL CREAM CHEESE DAN SUSU SAMPAI LEMBUT,DAN MASUKKAN ESEN VANILA,SERTA SOUR CREAM......JUS LEMON

APABILA BERGAUL RATA MASUKKAN  NON DAIRY WHIPPING CREAM YANG SUDAH DI PUKUL BERTANDUK..

SEJUKKAN DI DALAM PETI SEHINGGA SEDIA UNTUK DI GUNAKAN..

UNTUK MEMAIP INTI,MASUKKAN DALAM PIPING BAG,DAN PAIPKAN SECUKUP KE DALAM PASTRI CUP YANG SUDAH SEDIAKAN...

HIASLAH DENGAN BUAH-BUAHAN YANG DI SUKAI...UNTUK RESEPI INI BUAH STRAWBERI ADALAH YANG TERBAIK.                






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...