Tuesday 22 July 2014

ONDE-ONDE KELEDEK KUNING







SALAM SEMUA!


ONDE- ONDE INI MASA KECIK SELALU DI SEDIAKAN OLEH MOKCIK ESOH SENG...SEDARA SEBELAH ARWAH NENEK..YANG KAMI PANGGIL MOK ABE.


MEMANG SEDAPA TERUTAMANYA,JIKA ADA MUSIM UBI KELEDEK ATAU DI KENALI SEBAGAI UBI SETELO.


UBI KELEDEK INI PULA BANYAK DI GUNAKAN DALAM KUIH CHE MEK MOLEK,KERIA  ATAU PUN  KELEDEK SIRA DENGAN GULA MANISAN MEMANG SEDAP.


UNTUK MENGIMBAU KEMBALI ONDE-ONDE INI JOM KITA TENGOK RESEPI ..........MANALAH TAHU ADA YANG TERLEBIH RAJIN UNTUK MENYEDIAKANNYA SEWAKTU RUMAH TERBUKA...


SELAMAT MENCUBA

PESAN NIKEE- UNTUK MENDAPAT ADUNAN LEBIH BANYAK SILA BUAT DUA ADUNAN. 





I BIJI KELEDEK KUNING SEDERHANA BESAR- KUKUS /REBUS- LECEK HALUS

30 G TEPUNG UBI
30 G TEPUNG GANDUM
1-2 SUDU BESAR AIR PANDAN SEGAR@ PASTA PANDAN HIJAU@ SEDIKIT PERISA PANDAN.
DAUN PANDAN.


INTI;

1/4 KEPING GULA MELAKA- DI POTONG KUIB KECIL
1/2 SUDU GULA PASIR


HIASAN;

KELAPA PARUT PUTIH
SEDIKIT GARAM

CARA;


SEDIAKAN PERIUK REBUS AIR BERSAMA DAUN PANDAN.

BIARKAN AIR MENDIDIH.

SATUKAN KESEMUA BAHAN DI DALAM BEKAS....ULI BERSAMA AIR PANDAN SEHINGGA DOH DAPAT DI BENTUK DAN LEMBUT.


SEDIAKAN INTI..

BULAT- BULATKAN DOH DAN LETAK INTI DI DALAMNYA,BENTUKKAN BULAT-BULAT.LAKUKAN SAMPAI HABIS.


APABILA AIR BENAR- BENAR MENDIDIH, MASUKKAN BEBOLA TADI DAN.REBUS SAMPAI BEBOLA TERAPUNG...

SEJATKAN GOLEKKAN DI ATAS KELAPA PARUT YANG TELAH BERCAMPUR GARAM...

SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN.




 

COCONUT PECAN BLONDIES




SALAM SEMUA!



BLONDIES AKA CONGO BAR AMAT DI GEMARI SEKARANG INI....APA PUN BROWNIES ATAU BAR SEBEGINI AMAT SEDAP DI MAKAN BERSAMA SEGELAS SUSU SEJUK JUGA DI NIKMATI BERSAMA KOPI DAN TEH.

BLONDIES INI AMAT SESUAI UNTUK DI HIDANGKAN UNTUK RUMAH TERBUKA SEBAGAI PEMANIS TEKAK...YELAH SETELAH MAKAN PELBAGAI JENIS HIDANGAN BERLEMAK RENDANG,KUAH SATE SERTA LONTONG DAN BEBERAPA LAGI HIDANGAN LAIN.

UNTUK HIDANGAN PEMANIS MULUT INI JOM KITA INTAI RESEPI MUDAH YANG BOLEH DI SIAPKAN    SEKEJAP SAHAJA...









 









1 BIJI TELOR AYAM
3/4 CAWAN GULA MERAH
1/2 CAWAN BUTTER- DI CAIRKAN
1- 1/2 SUDU TEH ESEN VANILA
3/4 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 SUDU TEH BAKING SODA
1/8 SUDU TEH GARAM- SKIP JIKA GUNA MENTEGA MASIN
3/4 CAWAN KACANG PECAN- CINCANG KASAR DAN BAKAR
2/3 CAWAN HAWAIAN SWEET COCONUT FLAKES
4 OZ WHITE CHOCOLATE CHIPS@ COCO CHIPS


CARA;



DI DALAM MANGKUK BESAR..MASUKKAN TELOR DAN GULA..PUKUL DALAM 3 MINIT HINGGA KEMBANG.


MASUKKAN BUTTER CAIR DAN ESEN VANILA.

SATUKAN BAHAN-BAHAN KERING KE DALAM SATU BEKAS LAIN...

GAULKAN BAHAN KERING KE DALAM ADUNAN TELOR TADI,MASUKKAN KELAPA,COCO CHIPS..RATAKAN

MASUKKAN ADUNAN DALAM ACUAN SIZE 8 INCI YANG TELAH DI LETAKKAN  KERTAS MINYAK.

BAKAR SELAMA 30-40 MINIT PADA SUHU 325F...

APABILA MASAK..TUNGGU SEBENTAR DAN POTONG MENJADI BAR 4 SEGI.
 


Monday 14 July 2014

STEW NENAS BERSODA











SALAM SEMUA!




STEW NENAS ADALAH SALAH SATU CARA NIKEE MENIKMATI NENAS.AMAT SUKAR UNTUK MENIKMATI BUAH NENAS KERANA IANYA CUKUP MASAM ....KALAU ADA NENAS YG MASAK RANUM..SAYALAH YANG PALING HANTU..

STEW NENAS INI SELALU DI SEDIAKAN OLEH MAMA NIKEE..MALAHAN STEW NENAS AMAT SEDAP DI NIKMATI BERSAMA PUDDING ENAK SERTA DI LETAKKAN KE DALAM ICE CREAM YANG DI GEMARI....

JOM KITA CUBA MINUMAN INI.....







 










1 BIJI NENAS MASAK RANUM- POTONG KUIB
1/2 CAWAN GULA PUTIH
2-3 KUNTUM CENGKIH- JIKA SUKA
2 CAWAN AIR
SEDIKIT PEWARNA KUNING- JIKA SUKA
1 BOTOL AIR BERKABONAT  SPRITE



CARA;


MASUKKAN KE SEMUA BAHAN KE DALAM PERIUK,MASAK DALAM 20 MINIT...REBUS SAMPAI AIR SEDIKIT DAN SEJUKKAN...

UNTUK MENYEDIAKAN MINUMAN INI LETAK STEW NENAS DAN TUANGKAN MINUMAN BERSODA  SERTA KETULAN AIS..

SELAMAT BERBUKA DAN BERPUASA.




PESANAN;


JIKA INGIN DI BUAT STEW NENAS UNTUK DI MAKAN BERSAMA ICE CREAM,PUDDING SERTA  YOGURT...
ANDA  LIKATKAN LAGI ATAU MASAK LEBIH LAMA SEDIKIT...
CARA APABILA SEJUK TUANGKAN KE DALAM  MAKANAN YANG DI NYATAKAN TADI...

HONEYDEW PUDDING BERKUAH GULA MELAKA









SALAM  SEMUA!



SEPANJANG RAMADAN KUIH-KUIH MANIS,BUBUR SERTA AGAR-AGAR JUGA PUDDING MENJADI HIDANGAN WAJIB UNTUK BERBUKA MAHUPUN  SELEPAS BERSEMBAHYANG TARAWIH..



KALI INI PUDDING ADALAH DARI RESEPI OLAHAN SAYA SENDIRI..YANG MANA NIKEE RASA MAT SEDAP UNTUK DI NIKMATI SEJUK-SEJUK DARI PETI AIS.



JOM KITA CUBA SEMUA......






 












1 KOTAK PUDING NONA BERPERISA HONEYDEW

ACUAN CUPCAKES
SUSU CAIR
WHIPPING CREAM- UTK HIASAN
CERI MERAH- HIASAN
1 KEPING GULA MELAKA- CAIRKAN & SEJUKKAN




CARA;


MASAKKAN PUDDING NONA MENGIKUT ARAHAN YANG DI SEDIAKAN DI KOTAK..
APABILA MENDIDIH..ANGKAT DAN LETAKKAN KE DALAM ACUAN YANG DI GEMARI..

SEJUKKAN PUDDING UTK 1 JAM....

APABILA SUDAH SEJUKKAN SEDIAKAN MANGKUK YANG SESUAI..MASUKKAN GULA MELAKA,PUDDING DAN CURAHKAN SUSU CAIR...HIASKAN CERI DAN WHIPP CREAM...SEJUKKAN.

SEDAP DI MAKAN SEJUK!



PESAN NIKEE: UTK 1 KOTAK PUDDING NONA DENGAN MENGGUNAKAN ACUAN SEPERTI DALAM FOTO INI MENGHASILKAN 6 PUDDING..


SELAMAT BERBUKA DAN BERPUASA!




 


SIRA PISANG BERPERISA PANDAN

 
 









SALAM  SEMUA!







KALAU BULAN PUASA,ORANG PANTAI TIMUR SUKA MENYEDIAKAN MANISAN SIRA PISANG.PADA NIKEE LA,SIRA PISANG RAJA SERTA PISANG NANGKA ADALAH YANG PALING SEDAP SEKALI...


KALI INI..RESEPI MUDAH YANG NIKEE OLAH SEDIA SIFAT KEJADIAAN MENJADI KEHIJAUAN......SIRA PISANG INI AMAT SESUAI DI MAKAN SEJUK DARI PETI AIS SERTA DI MAKAN BERSAMA AIS KRIM VANILA..




RASA NIKEE RAMAI YANG MENGGEMARI MANISAN INI..JOM KITA MASAK BERSAMA....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5-6 BIJI PISANG NANGKA,RAJA,ABU-BELAH 2
1/2 CWN GULA PUTIH
1 HELAI DAUN PANDAN- SIMPUL
2-3 KUNTUM BUNGA CENGKEH
SEDIKIT AIR- CUKUP HANYA UTK MELITUPI PERMUKAAN ATAS PISANG.
1 SUDU KECIL PERISA PANDAN@
1 SUDU KECIL PASTA PANDAN
SEDIKIT PEWARNA HIJAU EPAL





CARA;




AMBIL SEBIJI PERIUK......LETAKKAN PISANG YANG DI BELAH .....LETAKKAN AIR DAN MASUKKAN PASTA PANDAN ..MASUKKAN PERISA PANDAN..MASUKKAN DAUN PANDAN,GULA,CENGKIH.

HIDUPKAN API...MASAK DENGAN API SEDERHANA SELAMA 15 MINIT ATAU SAMPAI PISANG EMPUK DAN KUAH SEDIKIT LIKAT....

SEDIA UNTUK DI NIKMATI...


PESAN NIKEE;

JIKA ANDA MENGGUNAKAN PASTA PANDAN...SKIP PWEARNA HIJAU EPAL SEBAB PASTA PANDAN MEMANG BERWARNA HIJAU...

JIKA MELETAKKAN PERISA PANDAN..LETAKKAN WARNA HIJAU TADI...

SELAMAT MENCUBA!






 

Thursday 10 July 2014

BEBOLA DAGING BERKUAH

 
 
 
 
 
SALAM  SEMUA!
 
 
 
BEBOLA DAGING MULA DINIKMATI SEMENJAK DUA MENJAK INI,BILA MAKIN BANYAK MASAKAN INDONESIA DIBUKA DI MALAYSIA TERUTAMANYA DI KUALA LUMPUR.
KALAU DULU NAK MEMAKAN BEBOLA DAGING HANYA DAPAT DI NIKMATI DI RESTORAN MAKANAN ITALI..RESTORAN PIZZA HUT JUGA MASAKAN BAKSO,ATAUPUN BEEF NOODLES TAIWAN SERTA BEEF SOUP NOODLES DARI VIETNAM.....
 
UNTUK RESEPI INI SAYA  MENYEDIAKANNYA SEDIKIT BERKUAH DAN DAPAT DI NIKMATI BERSAMA...SEKEPING ROTI BAWANG PUTIH,ROTI BENGGALI ATAU ROTI PUTIH BIASA....
 
JOM KITA INTAI;
 
 
 
 
 
 
1 PAKET BEBOLA DAGING MARINA
1 BIJI BAWANG BESAR KUNING
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA MUDA
1 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT- JIKA SUKA
1 SUDU BESAR CILI GILING
PERAHAN ASAM LIMAU
GARAM
GULA
PERASA- JIKA SUKA
SEDIKIT SANTAN KELAPA
SEDIKIT MINYAK - UNTUK MENUMIS
 
HIASAN; HIRISAN DAUN SUP
 
MAKANAN SAMPINGAN;
 
NAAN
ROTI CANAI
NASI TOMATO
NASI MINYAK
ROTI BAWANG PUTH
ROTI BAGUETTE
CAPATI
 
 
CARA;
 
 
PANASKAN MINYAK,GORENG KESEMUA BEBOLA TADI SAMPAI GARING..ANGKATKAN TOSKAN.
 
BAWANG PUTIH,HALIA,BAWANG BESAR DI MESIN SAMPAI HANCUR...
 
AMBIK KUALI ..DENGAN LEBIHAN MINYAK YANG ADA..TUMISKAN BAHAN KISAR TADI..LETAKKAN SERBUK KUNYIT.....TUMIS SAMPAI WANGI..MASUKKAN CILI GILING..GORENG SAMPAI PECAH MINYAK...
MASUKKAN GULA,GARAM,PERASA..SERTA SANTAN KELAPA...MASUKKAN BEBOLA TADI....MASUKKAN PERAHAN ASAM LIMAU NIPIS..
 
JIKA KUAH TERLALU PEKAT MASUKKAN SEDIKIT AIR...MASAK DALAM 10 MINIT SEDIA UNTUK DI ANGKAT
 
BOLEH DINIKMATI BERSAMA ROTI NAAN,CANAI,CAPATI,ROTI BWG PUTIH,ROTI BIASA DAN JUGA NASI MINYAK ATAU TOMATO
 
PESAN NIKEE;
 
 
BOLEH DI GANTIKAN SANTAN KEPADA SUSU CAIR,SUSU SEGAR,CREAM MASAKAN,YOGURT MENGIKUT KESESUAIAN RASA ANDA..
 
SELAMAT MENCUBA DAN BERBUKA.
 
 
 
 



Monday 7 July 2014

RED VELVET DC CUPCAKES

 
 
 
 
 
 
 
 
SALAM    SEMUA!
 
 
 
KALAU KITA BERCAKAP TENTANG KEK BALDU MERAH INI PASTI TERLINTAS ATAS KECANTIKAN WARNA SEKSI MERAH TERANGNYA..PADA NIKEE WORDS CAN'T DESCRIBED THIS CAKE....TOO PRETTY AND CUTE...
 
 
PERTAMA KALI MENCUBA RESEPI DC CUPCAKES...MEMANG NIKEE AMAT PUAS HATI DENGAN RESEPI YANG DIKONGSI INI..BAGI YANG NAK MENCUBA..JOM LAYAN:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RV CUPPIES BY DC CUPCAKES;
 
 
 
12 TBSP UNSALTED BUTTER
1 3/4 CUPS OF  CASTER SUGAR
2 LARGE EGGS
2 1/2 TBSP COCO POWDER
4 TBSP RED FOOD COLORING
1 TSP VANILLA ESSENCE
1 TSP OF SALT
1 1/2 CUPS OF MILK
3 1/4 CUPS OF FLOUR
1/2 TSP BAKING SODA 1 1/2 TSP APPLE CIDER VINEGAR
 
 
BAKE; 170-180C
18-20 MINUTES
 
 
METHOD;
 
 
CREAM SUGAR& BUTTER UNTIL PALE AND FLUFFY..BEAT AROUND 2-3 MINUTES.ADD IN EGGS 1 BY 1...ADD IN  VANILLA ESSENCE.
 
 
COMBINE COCO,RED FOOD COLORING....PUT INTO THE EGGS MIXTURE.......WELL COMBINE FOR 3 MINUTES.
 
 
AT THE SAME TIME....MILK& SALT..MIX WELL AND PUT IT ASIDE.
 
COMBINE ALL THE DRY....
 
 
ALTERNATE THE MILK AND FLOUR INTO EGGS MIXTURE UNTIL WELL COMBINE..
 
TAKE A SMALL BOWL COMBINE APPLE CIDER VINEGAR & BAKING SODA...IMMEDIATELY..POUR INTO THE MIXTURE....MIX ALL WELL BY HAND..
 
TAKE A MEDIUM SIZE OF  ICE CREAM SCOOP.....AND SCOOP INTO A MUFFIN TIN THAT HAS BEEN LINE UP WITH PAPERCUPS..
 
SCOOP 3/4 FULL AND BAKE..170-180C FOR ABOUT 18-20 MINS..
 
FOR FROSTING..U MAY USE YOUR FAVOURITE FROSTING SUCH AS  CREAM CHEESE,FRESH CREAM,BUTTER SWISS MERINGUE,BUTTERCREAM....
 
HAPPY BAKING

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...