Thursday 11 September 2014

BUTIR NANGKA ASLI KELANTAN




SALAM SEMUA!





BUBUR INI AMAT TERKENAL DI KELANTAN,BOLE DI NIKMATI DI SETIAP PETANG SEPANJANG BULAN PUASA.

BUBUR MUDAH INI AMAT MUDAH SERTA SENANG UNTUK DI SEDIAKAN.




JOM KITA   CUBA MEMBUAT PUDING INI SEKALI LAGI,WALAUPUN NIKEE TAHU RAMAI YANG SUDAH TAHU AKAN BUBUR INI..





JOM SEMAK RESEPI:
 






1 PAKET KECIL TEPUNG BERAS PULUT
1 SUDU KECIL AIR KAPUR MAKAN
1 CAWAN KECIL AIR PANDAN
BEBERAPA WARNA DI SUKAI
1 HELAI DAUN PANDAN


CARA MEMBUAT BUTIR NANGKA:




PANASKAN PERIUK,ISIKAN AIR SERTA DAUN PANDAN RENEH SAMPAI MENDIDIH..

AMBIL MANGKUK SATU SEMUA BAHAN HINGGA MENJADI BEBOLA DOH YANG BOLEH DI ULI...REHATKAN 10 MINIT.


BAGIKAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN DAN WARNAKAN.


APABILA AIR MENDIDIH..BENTUKKAN ADUNAN MENJADI SEPERTI BIJI NANGKA DAN REBUSKAN SAMPAI BUTIR NANGKA TERAPUNG,ANGKAT DAN TOSKAN KE DALAM BEKAS YG BERISI AIR.

LAKUKAN SAMPAI HABIS....




CARA MEMBUAT KUAH:


1 CAWAN SANTAN PEKAT
SEDIKIT AIR
1/3 CAWAN GULA PASIR
DAUN PANDAN
HALBA
SECUBIT GARAM
HALIA MUDA - DI HIRIS HALUS
SEDIKIT TEPUNG BERAS -UTK MEMEKATKAN KUAH.




CARA:


PANASKAN KE SEMUA BAHAN DI ATAS SAMPAI SEDIKIT PANAS SERTA MENDIDIH TAPI JANGAN PECAH MINYAK PULAK,
JIKA KUAH TERLAU CAIR KACAU SEDIKIT TEPUNG KE DALAM KUAH,JIKA TIDAK BOLEH DI KECUALIKAN..
LEPAS TU MASUKKAN   BUTIR NANGKA YANG TELAH DI MASAK TADI...
BOLEH DI ANGKAT DAN HIDANGKAN.


 

Tuesday 9 September 2014

PASSIONFRUITS F&N COCKTAILS






SALAM  SEMUA!






MINUMAN PENYAMAN TEKAK ADALAH WAJIB BAGI MEREKA YANG SUKAKAN MINUMAN YANG MANIS-MANIS.N3 HARI INI ADALAH N3 TERTUNGGAK.

MINUMAN NI NIKEE SEDIAKAN BEBERAPA KALI SEPANJANG RAMADAN LALU..NIKEE MEMANG AMAT MENGGEMARI MINUMAN PELIK SERTA MANIS SEWAKTU BERBUKA,MUNGKIN INFLUENCED DARI WAE YANG MEMANG MENGGEMARI MINUMAN ENAK SEPANJANG RAMADAN.


UNTUK MINUMAN KALI INI AMAT SESUAI JIKA ANDA MENJEMPUT BEBERAPA FAMILI UNTUK DATANG KE MAJLIS KECIL-KECILAN YANG DISEDIAKAN ...




JOM KITA CUBA!




 














 





1 BOTOL MINUMAN PASSIONFRUITS F&N
1 TIN BUAH PIC @ COCKTAIL DI DALAM TIN- SEJATKAN AIR DAN BEKUKAN BUAH PIC.
3 SUDU BESAR GULA-JADIKAN SIRAP.
BEBERAPA KETUL AIS




CARA:


AMBILKAN PENGISAR MAKANAN..LETAKKAN BUAH PIC ATAU COCKTAIL BEKU..LETAKKAN GULA,AIR COCKTAIL SERTA SEDIKIT AIR PASSIONFRUITS..


PUTAR SAMPAI SEMUANYA HANCUR.


AMBIL SATU JUG BESAR..SATUKAN AIS SERTA LEBIHAN AIR F&N TADI DAN   SEDIAKAN UNTUK DI NIKMATI...............


Monday 8 September 2014

PEGEDIL AYAM MUDAH









SALAM SEMUA!






PEDEGIL AYAM MUDAH INI ADALAH MAKANAN PELENGKAP JIKA ANDA SUDAH BUNTU UNTUK MENYEDIAKAN APA JUA MASAKAN MUDAH UNTUK ANAK-ANAK INI ADALAH ALTERNATIF TERBAIK.

JIKA ANDA MEMPUNYAI SAKI BAKI ISI AYAM YANG KURANG DI GEMARI SEPERTI DADA AYAM MAKA MASAKAN INI AMAT SESUAI SEKALI...



JOM KITA CUBA RESEPI INI:

















3-4 BIJI KENTANG RUSSET- KUPAS KULIT &GORENG
1 BATANG DAUN BAWANG- MAYANG HALUS
1 BATANG DAUN SADERI- MAYANG HALUS
2 SUDU BESAR BAWANG PUTIH GORENG
1 BIJI BAWANG HOLLAND- MAYANG HALUS
1 SUDU KECIL SERBUK SECUKUP RASA MAGGI
SEDIKIT PERISA- JIKA SUKA
GARAM
1 SUDU KECIL LADA HITAM@ SULAH
200 G DAGING AYAM KISAR
5 SUDU BESAR SERBUK ROTI PUTIH
1 BIJI TELOR- UNTUK MENCELUP PEGEDIL
MINYAK 2 CAWAN - UNTUK MENGGORENG PEGEDIL



CARA:




CAMPURKAN KE SEMUA BAHAN YAG DI HANYAKAN DI ATAS...SILA SESUAIKAN RASA.....

AMBIL TELOR DAN KEPUK SAMPAI RATA..KETEPIKAN.

PANASKAN MINYAK UNTUK MENGGORENG.

KEPALKAN PEGEDIL SEPERTI JEJARI SEPERTI DI DALAM FOTO DI ATAS DAN CELUPKAN TELOR GORENG PADA API YANG SEDERHANA SEHINGGA MASAK....PASTIKAN PEGEDIL GARING BARULAH DI ANGKAT DAN TOSKAN MINYAKNYA.

BOLEH DI HIDANGKAN BERSAMA MEE SUP.SOTO AYAM SERTA DI MAKAN BERSAM CILI SOS.



 

Sunday 7 September 2014

SIMPLE APPLE MINI PIES





SALAM SEMUA!




SEBENARNYA RESEPI KALI INI AMAT SESUAI UNTUK   MEREKA YANG DALAM KEADAAN TERGESA-GESA DAN DISEDIAKAN LAST MINUTE@ DI SAAT AKHIR.



RESEPI KALI INI HANYA MENGGUNAKAN PUFF PASRTY YANG SUDAH ADA DI PASAR-PASARAYA BESAR SEPERTI GIANT,TESCO SERTA JAYA GROCER.


JOM KITA CUBA THIS SIMPLE RECIPE!





 








SIMPLE APPLE MINI PIES:
BY:NIKEE



KULIT:

PUFF PASTRY



INTI:

3 BIJI GRANNY SMITH APPLE-.KOPEK KULIT & KUIBKAN
1/3 CAWAN GULA MERAH
1 SUDU BESAR GULA BIASA
1 SUDU KECIL SERBUK KAYU MANIS
3 SUDU BESAR MENTEGA
2 SUDU BESAR BLACK CURRANT- CINCANG HALUS
2 SUDU BESAR SERBUK ROTI PUTIH
2 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG
3 SUDU BESAR PERAHAN JUS LEMON
1 SUDU KECIL PARUTAN KULIT LEMON




CARA:


PANASKAN KUALI,LETAKKAN MENTEGA....MASUKKAN APPLE YANG DI KUIBKAN TADI....MASUKKAN SERBUK KAYU MANIS,GULA BIASA DAN MERAH.MASAK SAMPAI APPLE LEMBUT SEDIKIT.

MASUKKAN SERBUK ROTI,TEPUNG JAGUNG,PERAHAN LEMON,SERTA PARUTAN KULIT LEMON.APABILA PEKAT ANGKAT DAN SEJUKKAN.


MEMBUAT PIES:


SEDIAKAN TIN MUFIN YANG NON STICK BERSAIZ CUPCAKES SEDERHANA.


TEKAPKAN BULAT -BULAT PUFF PASTRY..DAN MASUKKAN KE DALAM ACUAN MUFFIN,MASUKKAN INTI DAN TUTUP DI BAHAGIAN ATAS PIE DENGAN PUFF PASTRY.....BUATKAN LUBANG UDARA.

LAKUKAN SAMPAI HABIS...BAKAR PIE PADA SUHU 170-180C SELAMA 25-30 MINIT ATAU SAMPAI PUFF GARING .

SEBELUM BAKAR.SAPUKAN KUNING TELUR UNTUK MENGILATKAN PUFF PASRTY.

SELAMAT MEMASAK.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...