Monday 26 January 2015

TEMPAHAN CUPCAKES REDVELVET




                                     SALAM SEMUA!



TEMPAHAN TETAP ADA CUMA KESUNTUKAN MASA MENYEBABKAN NIKEE TIDAK DAPAT MEMASUKKAN SEMUA FOTO KE DALAM BLOG...



INI ANTARA TEMPAHAN RED VELVET UNTUK DI BAWA KE SINGAPURA OLEH PUAN JAMALIAH...


RED VELVET MINI CUPPIES BERFROSTING VANILA BUTTERCREAM.














SIMPLE APPLE CRUMBLES







                                  SALAM SEMUA!



SALAH SATU SIMPLE DESSERT DARI BARAT YANG PALING MUDAH UNTUK DI SEDIAKAN ADALAH MENGGUNAKAN BUAH EPAL SEGAR...APA LAGI KALAU BUKAN APPLE CRUMBLES..


PENCUCI MULUT APPLE CRUMBLES ADALAH SALAH SATU DESSERT YANG SEDAP.SERTA MUDAH DI SEDIAKAN SELAIN DARI APPLE STRUDELS,APPLE PIE,ATAUPUN APPLE TURN OVER....


UNTUK RESEPI INI JOM SEMAK:





      












3 BIJI EPAL HIJAU - KUPASKAN KULIT DAN KUIBKAN
1 SUDU BESAR SERBUK KAYU MANIS
2 SUDU BESAR PERAHAN LIMAU LEMON
3 SUDU BESAR GULA MERAH..
1 SUDU KECIL PARUTAN KULIT LEMON

6 BIJI BEKAS REMIKEN MEDIUM


UNTUK CRUMBLES:




 3 SUDU BESAR BUTTER SEJUK
1/4 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/3 MAKAN ALMOND NIBS
SEDIKIT OAT SEGERA @BISKUT OAT
1 SUDU KECIL GULA


CARA:

SATUKAN HINGGA MENJADI CRUMBS ATAU BERDERAI...SEDIA UNTUK DI GUNAKAN.


CARA MNEYEDIAKANNYA;



SATUKAN EPAL,KAYU MANIS SERBUK SERTA GULA MERAH LEMON JUS,SERTA PARUTAN KULIT LEMON.


KETEPIKAN...



SEDIAKAN BEKAS REMIKIEN..SUDUKAN 1 - 2 SUDU BESAR KE DALAM SETIAP BEKAS DENGAN ISI EPAL....

MASUKKAN CRUMBLES YANG DI SEDIAKAN TADI....

LAKUKAN SAMPAI HABIS DAN BAKAR PADA SUHU 180 C SELAMA 15-20 MINIT..ATAU HINGGA GARING..

APABILA MASAK HIDANGKAN SEGERA DAN.....LAGI LAZAT DI MAKAN BERSAMA AIS KRIM VANILA.

 


CEKODOK PISANG BERKELAPA







                        SALAM SEMUA!



CEKODOK ADALAH MAKANAN MUDAH YANG SENANG DI SEDIAKAN PADA WAKTU PAGI MAHUPUN UNTUK MINUM PETANG...

UNTUK PERKONGSIAN INI...NIKEE SEDIA CEKODOK BERKELAPA SANTAN YANG TERNYATA ENAK SERTA LEMAK-LEMAK MANIS.....

JOM KITA.....



















5 BIJI PISANG MASAK- LECEK
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT
1 KOTAK SANTAN KARA KECIL
3 SUDU MAKAN GULA
SECUBIT GARAM HALUS
1/2 CAWAN KELAPA PARUT PUTIH
SEDIKIT AIR PANAS
MINYAK - MENGGORENG




CARANYA;



SATUKAN SEMUA BAHAN DI DALAM SATU BEKAS YANG BESAR...RATAKAN SEMUANYA....SEHINGGA BERSATU...

BIARKAN BAHAN INI SEBENTAR DALAM 15-20 MINIT...

PANASKAN KUALI DAN PIJARKAN MINYAK YANG BANYAK UNTUK MENGGORENG CEKODOK.


SUDUKAN CEKODOK KE DALAM MINYAK PANAS DAN GORENG SAMPAI KUNING KEEMASAN..SEJATKAN MINYAK DAN HIDANGKAN SEGERA.


 

Wednesday 21 January 2015

PENGAT SUKUN BEBOLA PULUT HITAM









 
 
 
 
SALAM SEMUA!
 
 
SUKUN JUGA DI KENALI SEBAGAI BREAD FRUIT DI SESETENGAH TEMPAT.....APA PUN BUAH HIJAU YANG BERBENTUK SEAKAN BUAH NANGKA INI AMAT DIGEMARI RAMAI.
 
 
SUKUN AMAT ENAK DI MAKAN WALAUPUN BUAHNYA SEDIKIT BERGETAH...APABILA DI BUANGKAN KULITNYA.BUAH SUKUN BOLEH DI REBUS EMPUK DAN DI BUAT PENGAT,GULAI LEMAK PUTIH SERTA MASAK CILI PADI,DI BUAT SIRA SUKUN..MANAKALA JIKA BUAH SUKUN TERLALU MASAK BOLEH DI GUNAKAN UNTUK MEMBUAT CEKODOK...
 
 
JOM KITA INTAI RESEPI MUDAH YANG NIKEE SEDIAKAN INI...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 







1 KOTAK KECIL SANTAN@ 1 CAWAN SANTAN SEGAR
2/1 BIJI BUAH SUKUN- DIREBUS EMPUK DEGAN DAUN PANDAN
1/2 CAWAN AIR
2 KEPING GULA MANISAN @ GULA MELAKA - IKUT SELERA
1 HELAI DAUN PANDAN- SIMPUL SECUBIT GARAM



BAHAN UNTUK BEBOLA PULUT HITAM:



1 CAWAN TEPUNG BERAS PULUT
2 SUDU BESAR TEPUNG BERAS PULUT HITAM
AIR UTK MENGULI TEPUNG
SEDIKIT AIR KAPOR
AIR- MEREBUS BEBOLA
1 HELAI DAUN PANDAN

CARA:

SATUKAN SEMUA BAHAN DI ATAS ULI HINGGA MENJADI DOH YANG TIDAK LEKAT DI TANGAN....
BUAT BULAT-BULAT SEPERTI BOLA SEBESAR SYILING 20 SEN..


PANASKAN AIR BERSAMA DAUN PANDAN..APABILA MENDIDIH ..MASUKKANBEBOLA TADI TUNGGU SAMPAI TIMBUL DI PERMUKAAN AIR DAN ANGKAT .LETAKKAN BEBOLA DI DALAM AIR BERSIH SEMENTARA MENUNGGU KUAH SIAP....
LAKUKAN SAMPAI HABIS.


UNTUK KUAH..:



SATUKAN SEMUA BAHAN DI ATAS..,MASAK SAMPAI SANTAN SEDIKIT MENDIDIH DAN MASUKKAN SANTAN .
MASUKKAN SEMUA SUKUN TADI BERSAMA BEBOLA PULUT HITAM DAN...BIARKAN SEBENTAR SEBELUM DI MATIKAN API.
SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN.












 


Add caption


Sunday 4 January 2015

SIMPLE AUSSIE BEEF PIES







                                          SALAM SEMUA!




DALAM MENYEDIAKAN PIE DAGING AUSSIE SEBENARNYA AMAT MUDAH...ANDA BOLEH MENGGUNAKAN DAGING BATANG PINANG YANG POTONG NIPIS ATAU MENGGUNAKAN DAGING KISAR RAMLY ,KALAU NAK LAGI BAIK GUNAKKAN DAGING KISAR DARI PREMIUM CUT..



JOM SESAMA BELAJAR BUAT PIE MUDAH INI....





AUSSIE BEEF PIES
BY; TASTE.COM



BAHAN:




1 SUDU BESAR MINYAK ZAITUN@ BUTTER
1 BIJI BAWANG BESAR KUNING- MAYANG HALUS
500 G DAGING BATANG PINANG @ 500 G DAGING KISAR RAMLY-
1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG
3/4 CAWAN STOK DAGING
3/4 CAWAN SOS TOMATO 
2 SUDU BESAR SOS WORCESTERSHIRE SAUCE- SKIP KLU TAK ADA
1 SUDU BESAR SOS BBQ
GARAM
LADA SULAH
1 TSP VEGEMITE- SKIP KLU TAKDA
2 BUNGKUS SHORT CRUST PASTRY- DI SUHU BILIK
2 BUNGKUS PUFF PASRTY BEKU- DI SUHU BILIK
1 BIJI TELOR- UNTUK SAPUAN ATAS PIES



CARA;







MULA-MULA PANASKAN MINYAK...TUMISKAN BAWANG TADI SAMPAI WANGI MASUKKAN DAGING GORENG HINGGA EMPUK..MASUKKAN SOS TOMATO,BBQ SO,SERTA VEGGIE MATE...

MASUKKAN STOK DAGING..TUNGGU SAMPAI DAGING EMPUK ..LETAKKAN GARAM SERTA LADA SULAH DAN TEPUNG JAGUNG UNTUK MEMEKAT INTI PIE INI.
RASA INTI PIE DAN SEJUKKAN APABILA SUDAH MASAK...

CARA MENYEDIAKAN PIES..

GUNAKAN ACUAN MUFFIN....TEKAPKAN SHORTCRUST PASTRY DALAM BENTUK BULAT LETAKKAN KE DALAM ACUAN MUFFIN..

ISIKAN INTI TADI..DAN TUTUP PERMUKAAN ATAS DENGAN PUFF PASRTY YG DI TEKAP ACUAN BULAT.
LETAKKAN SEDIKIT TELUR DI TEPI PASTRY UNTUK MENGELAKAN PIE PECAH.

LAKUKAN SAMPAI HABIS DAN SAPUKAN KULIT PIES DENGAN EGG WASH..@ TELOR..
BAKAR PADA 180 DALAM 25 MINIT HINGGA MASAK.
BAKAR SAMPAI KULIT PIE KEEMASAN...







 

MOIST RAINBOW CAKE BY RAHEL WITH BUTTERCREAM






                         SALAM SEMUA!


SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU DAN SEMOGA ANDA DIBERKATI..PADA NIKEE 2015 PERMULAANYA AGAK HAMBAR,MANAKAN TIDAK KELANTAN DAN NEGERI LAIN DI LANDA MUSIBAH...AMAT BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL....


SEMPENA 2015,NIKEE MASIH LAGI SEPI TANPA JUADAH YANG NAK DI HIDANGKAN..MAKAN SAJA TERASA UMPAMA MENGIGIT KAYU REPUT YANG HANYUT...



INSYAALLAH PERASAAN BERAT HATI AKAN BERKURANGAN..BAB KATA ORANG TIMES WILL HEAL ALL....



JOM MASAK!


NIKEE NAK BERKONGSI RESEPI BUTTER KEK RAINBOW YANG DISEDIAKAN OLEH RAHEL BLOGSPOT.COM..MEMANG SEDAP KEK INI.....WALAUPAUN DALAM BENTUK 7 WARNA.


JOM...




 
 
 
 
RAINBOW CAKE RAHEL
BY: CHEF NORAINI
 
 
 
BAHAN:
 
250 G MENTEGA- SUHU BILIK
220 G TEPUNG CAKE
1 SUDU TEH SERBUK PENAIK- DI AYAK BERSAMA TEPUNG
200 G GULA KASTOR
4 BIJI TELOR GRED A
5 SUDU MAKAN AIR SUSU
1 SUDU TEH VANILA ESEN
 
PEWARNA 7 JENIS- PANDAI-PANDAILAH NAK LETAKKAN WARNA PELANGI
 
 
CARA;
 
 
GRISKAN LOAYANG KEK BULAT SIZE 6@7 DENGAN KERTAS MINYAK.
 
PUKUL MENTEGA & GULA SAMPAI KEMBANG.
 
PERLAHANKAN KELAJUAN LETAK TELOR SATU PERSATU...PUKUL HINGGA BETUL-BETUL SEBATI
MASUKKAN BAHAN A SEDIKIT-SEDIKIT SAMBIL DI KACAU BERSAMA AIR SUSU DAN ESEN.
 
BAHAGI KEPADA 7 BAHAGIAN DAN WARNA.
BAKARKAN SETIAP LAPISAN KEK IN PADA SUHU 170C SELAMA 20 MINIT.
 
SETELAH MASAK,SEJUKKAN DAN HIASLAH BERSAM KRIM MENTEGA@CHEESE@ FRESH CREAM RICH.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
UNTUK KEK DI FOTO..NIKEE MENGGUNAKAN LOYANG SIZE 8' DAN AGAK NIPIS TAPI SEDAP....
 
UNTUK RESEPI BUTTER CREAM SILA RUJUK DI DALAM RESEPI YG TERSEDIA DALAM BLOG NIKEE.
 
SECARA PERIBADI KEK RAHEL MEMANG SEDAP,LEMBAP KENA DENGAN JOLOKAN PELANGI...SELAMAT MENCUBA!
 
 
 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...