Wednesday 16 September 2015

KINRARA RESORT BK 6 PUCHONG SELANGOR...SHORT OVERNITE!














SALAM  SEMUA!



BERCUTI,SHORT STAY ADALAH SALAH SATU CARA UNTUK MENGHILANGKAN STRESS....SUKA BERCUTI TETAPI UNTUK MENGEMASKAN KAIN BAJU MASUK KE DALAM BEG PAKAIAN ITU ADALAH SATU KEMALASAN YANG BERGANDA...

UNTUK SHORT STAY YANG KAMI KUNJUNGI BEBERAPA BULAN YANG LALU MEMANG TERBAIK ANDAI KATA ANDA SEMUA TERLALU STRESS UNTUK BERADA DI DALAM RUMAH SEWAKTU HUJUNG MINGGU....

JOM KITA KE KINRARA GOLF CLUB RESORT YANG BERADA DI BANDAR KINRARA 6 BERSEBELAHAN BANDAR PUCHONG JAYA....AMAT SESUAI UNTUK SHORT STAY!KAWASAN INI MASIH BARU..AMAT SESUAI UNTUK REUNION SEKOLAH,BADAN KERAJAAN,MAIN GOLF SERTA BERENANG....


INTAI FOTO:











 













 







 






 











DI SINI NIKEE INGIN MEMINTA MAAF KERANA TIDAK MENGAMBIL FOTO DI BAHAGIAN LUAR RESORT SERTA FRONT DESK NYA..
NIKEE JUGA TIDAK MENYERTAKAN FOTO BILIK TIDUR KERANA AGAK BERSEPAH PETANG ITU...

ANDA BOLEH MELIHAT KESELURUHAN DETAIL TENTANG RESORT INI DI INTERNET...KALAU TAK SILAP RANKING SEKITAR 3 BINTANG...90 BIJI BILIK.......
SUPERIOR
SUPERIOR DOUBLE ROOM
SUPERIOR TRIPLE ROOM
SUPERIOR HOT DEAL


FREE WIFI....



SELAMAT BERCUTI YANG PASTI KOLAM RENANGNYA MASIH BARU!.....



 

WHITE CUPPIES BERSAMA BUTTERSCOTCH FROSTING!













SALAM SEMUA!


BILA BERPELUANG MENGINTAI  BLOG LAMAN DAPUR HELEN INI TERASA AMAT KETINGGALAN SEKALI DARI BLOGGER YG LAIN....MEREKA SEMUA RAKUS MENCUBA PELBAGAI RESEPI DARI ROTI SARANG LEBAH,APAM SUSU,KUE LUMPUR DAN BERMACAM LAGI....NIKEE MASIH TERHEGEH-HEGEH NAK  MEMUAT TURUN RESEPI YANG TERKANDAS DARI SEBELUM RAYA.
TAPI TAK MENGAPA YANG PASTI LAMAN DAPUR HELEN TIDAK RAKUS MENIRU ORANG LAIN..MASIH LAGI SIMPLE...PERLAHAN-LAHAN MENGORAK LANGKAH TIDAK PERLU LAJU-LAJU...STEADY BABY! STEADY BABY!



KEK CAWAN  DI DALAM FOTO ANTARA KEK CAWAN YANG SENANG ....MUDAH UNTUK DI SEDIAKAN...TIADA STRESS SEMUA BAHAN ADA DI DALAM RUMAH KITA..RESEPI MARTHA STEWART INI HARUS DI CUBA KERANA AMAT RINGKAS....


WHITE CUPPIES CAKES INI SESUAI DI SEDIAKAN UNTUK MAJLIS HARI RAYA,OPEN HOUSE,PARTI HARI JADI SERTA MAJLIS RINGKAS DI OFIS...
MANAKLA FROSTINGNYA AMAT SESUAI  DI SEDIAKAN DALAM BEBERAPA PERISA:





LEMON
BLUEBERRY
CHOCOLATE
STRAWBERRY
VANILA
OREN
CREAM CHEESE
BUTTERSCOTCH







 






                        


                     
























2 1/4 TEPUNG  CAKE@SUPERFINE
1 TBSP BAKING POWDER
1/4 TSP GARAM
4 BIJI PUTIH TELOR A
1 1/4 CAWAN SUSU
1 1/2 CAWAN GULA KASTER
1 TBSP LEMON ZEST@PARUTAN KULIT LEMON
113-115 G MENTEGA TANPA GARAM
1 TBSP JUS LEMON




CARA:



PUTARKAN MENTEGA BERSAMA GULA SAMPAI GEBU....AYAKKAN TEPUNG BERSAMA GARAM SERTA BAKING POWDER.KETEPIKAN
MASUKKAN TELOR SATU PERSATU...GAULKAN SAMPAI SEBATI.

MASUKKAN LEMON ZEST..SELANG SELI SUSU SERTA TEPUNG ..LAKUKAN SAMPAI HABIS..LAST SEKALI MASUKKAM JUS LEMON ..GAUL BALIK SAMPAI SEBATI.
MASUKKAN KE DALAM ACUAN CUPCAKES...ISIKAN HAMPIR PENUH DAN BAKAR PADA SUHU 170 C SELAMA 15-20 MINIT.

SEJUKKAN CUPPIES YG SUDAH SIAP BAKAR SEHINGGA 20 MINIT ATAU BIARKAN BETUL-BETUL SEJUK BARU DI KELUARKAN DARI DULANG PEMBAKAR....




BUTTERSCOTCH FROSTING:

1 CAWAN BUTTERSCOTCH FROSTING -DI BELI SIAP DI KEDAI BAKERI@HOME MADE.
1 50 G MENTEGA TAWAR
80 G KRIM WELL
200- 300 G GULA ICING - AYAK BEBERAPA KALI
2 SUDU BESAR HEAVY CREAM,SUSU @ AIR- UTK MERINGANKAN ADUNAN FROSTING...





SATUKAN KRIMWELL SERTA BUTTER...PUKUL SAMPAI GEBU..MASUKKAN BUTTERSCOTCH ...PUKUL LAGI SAMPAI BERGAUL MESRA.
MASUKKAN PULA GULA ICING SEDIKIT - SEDIKIT SAMPAI HABIS....JIKA ADUAN TERLALU KAKU ATAU LIKAT LETAK SEDIKIT HEAVY CREAM,KRIM BIASA,SUSU ATAUPUN AIR BIASA...UTK MERINGANKAN ADUNAN TADI.....

KEK INI JUGA ENAK BERSAMA FROSTIN KRIM CHEESE MAHU PUN LEMON BUTTER FROSTING TERSERAH!

HIASILAH CUPCAKES ANDA MENGIKUTI VARIASI YG ANDA GEMARI....



RESEPI BUTTERSCOTCH HOMEMADE;


3 TIN SUSU PEKAT MANIS
1 PERIUK BERISI AIR-


PANASKAN SEPERIUK BESAR AIR DAN REBUSKAN BEBERAPA TIN SUSU PEKAT MANIS..BUANGKAN PEMBALUT KERTAS PADA TIN...
REBUSKAN DALAM 3-4 JAM...ANGKAT DAN SEJUKKAN...
DULCHE DE LECHE..NI SEDAP UNTUK KEK.....




CARAMEL SOS:


I CAWAN GULA PUTIH @ GULA MERAH
1 CAWAN KRIM TENUSU ANCHOR,EMBORG DLL
SECUBIT GARAM KASAR@ HALUS



CARA;


GORENGKAN GULA SAMPAI MENJADI GULA HANGUS @ KAREMEL...
ANGKAT DARI API,MASUKKAN KRIM KACAU SAMPAI SEBATI..
LETAKKAN KEMBALI KE API..MASAK SAMPAI LIKAT SEDIKIT....PADAMKAN API TABURKAN SECUBIT GARAM..GAULKAN DAN SEJUKKAN....

SOS INI BOLEH DI CAMPURKAN KE DALAM FROSTING!




 













Wednesday 9 September 2015

TAT NENAS SEDAP...MUDAH SERTA ENAK SANGAT!
















SALAM   SEMUA!







BANYAK RESEPI TAT NENAS YG TELAH NIKEE CUBA SEBENARNYA..IANYA DATANG DALAM PELBAGAI RASA....TIADA BANYAK BEZA...

UNTUK RESEPI YANG DI FOTO EHSAN TEMAN SEWAKTU DALAM AIRLINES KATANYA RESEPI IBU MERTUA!TELAH PUN MENCUBAI RESEPI PUAN LAILY NI AMAT SEDAP DAN ENAK SEKALI...

JOM KITA INTAI!





















JEM NENAS- BULATKAN DALAM 10G ....

1 KG TEPUNG GANDUM

2 SUDU BESAR GULA ICING

3 BUKU BUTTER MASIN

3 BIJI KUNING TELOR

SEDIKIT AIR BATU- JIKA PERLU...




CARA;


GENTELKAN SEMUAA INTI NENAS...LUMURKAN JEJARI DENGAN MINYAK MASAK DAN GENTELKAN  PERLAHAN-LAHAN DALAM 10 G....


KRIMKAN BUTTER DAN GULA SAMPAI SA BERKRIM LETAK TELOR DAN SATUKAN TEPUNG GANDUM....GAULKAN MESRA..MASUKKAN AIR AIS JIKA PERLU...
ANDAIKAN KATA ADUNAN TIDAK LEMBUT ULI LAGI DENGAN BUTTER SEHINGGA ADUNAN BENAR-BENAR LEMBUT...\REHATKAN DLAM 20 MINIT..

CANAI DAN TERAP DENGAN ACUAN TAT NYONYA...
LETAKKAN INTI NENAS DAN RATA KAN SEDIKIT....
BAKAR SELAMA 15 MINIT PADA API 160 C....









 


PEANUTS CHOCOLATE COOKIES












SALAM  SEMUA!







MASIH LAGI MEMUAT TURUN RESEPI-RESEPI KUKIS YANG DI BUAT SEKITAR RAMADHAN LALU.....PERKONGSIAN INI AMAT BERMAKNA KERANA SEMUA RESEPI KUKIS AKAN MENJADI KEEPER RECIPES UTK SALINAN BUAT SEMUA PENGGEMAR KUKIS HARI RAYA...
INI ADALAH SALAH SATU RESEPI KUKIS YANG AMAT GURIH.SEDAP SERTA AMAT RINGAN..MUDAH DI SEDIAKAN....




JOM SEMAK RESEPI....








65 G BUTTER
1 CUP SEMI SWEET CHOCOLAT MORSELS @ DARK BAKING CHOCOLATE
1 1/4 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 1/4 SUDU TEH BAKING POWDER
1 CAWAN GULA KASTER
1/3 CAWAN    KACANG PANGGANG MASIN- HIRIS KASAR
2 BIJI TELOR BESAR
1/4 CAWAN SEMI SWEET CHOCOLATE CHIPS





CARA;








PANASKAN OVEN PADA SUHU 180 C....


MASUKKAN BUTTER DAN JUGA BAKING CHOC DALAM SATU MANGKUK DAN PANASKAN DI BAWAH AIR YG MENDIDIH...LAKUKAN SAMPAI COKLAT AIR...GAUL MESRA.


AYAKKAN TEPUNG BERSAMA BAKING POWDER.MASUKKAN KACANG DAN CHIP COKLAT SEKALI.BUATKAN SATU LUBANG DI DALAM MANGKUK TEPUNGMASUKKAN YANG DI PUKUL SEDIKIT..MASUKKAN BANCUHAN COKLAT TADI..GAULKAN RATA-RATA.

BULAT BULATKAN ADUNAN DALAM SATU SUDU TEH...LETAKKAN DLM DULANG PEMBAKAR DAN PASTIKAN JARAKKAN SETIAP ADUNAN KUKIS TADI.

BAKAR PADA 12 MINIT ATAU HINGGA MASAK....




SELAMAT MENGUKIS!






 


Monday 7 September 2015

OMBAK RINDU










SALAM  SEMUA!



KALI INI NIKEE MASIH LAGI TERHENJUT-HENJUT HENDAK MEMUATKAN ENRY BLOG INI......MAAF !KESIBUKKAN YANG MELAMPAU MENYEBABKAN BANYAK URUSAN TAK DAPAT DI ELAKKAN.....


BISKUT YANG DI PAPARKAN DI SINI ADALAH ANTARA YANG DI TEMPAH OLEH RAKAN SAHABAT DI FACEBOOK...WALAUPUN NIKEE TIDAK MENJALANI BISNESS MEMBUAT KEK SECARA SERIUS..TAPI NIKEE MASIH MEMENUHI PERMINTAAN JIKA PERLU....

AIDIL FITRI BARU- BARU INI PENUH DENGAN SUPRISED!BANYAK KUKIS TERJUAL DAN SEMUANYA PREMIUM DAN MEMENUHI CITARASA KEBANYAKKAN PARA PEMBELI......

BAGI YANG BELUM MENCUBA KUKIS MEWAH INI JOM SALIN DAN SIMPAN RESEPI ENAK INI.









BY: AZLITA MASAM MANIS






 250 G BUTTER
70 G GULA HALUS
90 G GULA PERANG
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
1 SUDU KECIL BUTTER FLAVOUR
1 SUDU TEH PERISA MOCCA
5 G NESCAFE-}CAMPURKAN AIR JADIKAN PES
5 G AIR PANAS-}CAMPUR NESCAFE
1 BIJI TELOR
330 G TEPUNG GANDUM
30 G SUSU TEPUNG
8 G SERBUK KOKO
3 G SODA
200 G RICE CHOC
60 G CORNFLAKES- KISAR @TUMBUK KASAR
80 G ALMOND NIBS- PANGGANG SEBENTAR



HIASAN:

COKLAT PUTIH CAIRKAN
BADAM BIJI- PANGGANG HINGGA RANGGUP


CARA;

SATUKAN SEMUA BAHAN KERING......AYAK SEELOKNYA.
PUTARKAN MENTEGABERSAMA GULA SERTA SEMUA PERISA.NESCAFR HINGGA MENJADI PES LEMBUT

MASUKKAN TELOR...GAULKAN RATA.MASUKKAN BAHAN KERING...
AKHIR SEKALI MASUKKAN CHOC RICE,ALMOND NIBS SERTA CORNFLAKES DAN GAUL RATA...

BAKAR PADA SUHU 170 DAN BAKAR DALAM TEMPOH 20-25 MINIT.


APABILA SUDAH SEJUK....PAIPKAN COKLAT PUTIH DAN HIASI DENGAN ALMOND....TUNNGU COKLAT SEDIKIT KERAS...SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA....



SELAMAT MENCUBA
 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...