Tuesday, 5 June 2012

SAMBAL TONGKOL







SALAM..


IKAN TONGKOL..


IKAN INI AMAT POPULAR DI NEGERI KELANTANDAN JUGA SEBELAH TERENGGANU...SEBAB ENAK DI BUAT GULAI KARI DI JAMAH BERSAMA NASI DAGANG..
DI KELANTAN IKAN INI DI MASAK DENGAN MASAKAN YG CUKUP SINONIM...MASAKAN GULAI NASI BERLAUK DI PANGGIL GULAI KUNING KUNYIT-LENGKUAS..SEDAP .


BAGI YG KURANG ARIF DENGAN TONGKOL..MASAK CILI  MACAM NI DAH CUKUP GAH TUK MENIKMATI TONGKOL SEADANYA.


JOM LAYAN RESEPI MUDAH;


3 EKOR IKAN TONGKOL KECIL@ MACKAREL
1 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT
1 SUDU KECIL GARAM.
- PERAPKAN SEMUA BAHAN DI ATAS BUAT SEKETIKA.
MINYAK TUK MENGGORENG IKAN.


BAHAN MENUMIS;


2 BIJI BAWANG MERAH BESAR.
2 BIJI BAWANG PUTIH
4 SUDU BESAR CILI GILING
2 SUDU TEH SERBUK BELACAN
1 SUDU KECIL GULA.
1 SUDU KECIL AIR ASAM JAWA@ 1 KPG ASAM KEPING.
SEDIKIT GARAM
SEDIKIT AIR
MINYAK TUK MENUMIS
1 BIJI BWG KUNING BESAR-POTONG BULAT
1 BIJI CILI MERAH -DI POTONG SERONG.
CARA ;


1-PANASKAN KUALI..GOREGKAN IKAN TADI YG DI PERAP SAMPAI GARING.
ANGKAT DAN DI KETEPIKAN


2- PANASKAN SEDIKIT MINYAK..MASUKKAN BAHNA-BAHAN YG DI TUMBUK HALUS TADI ..GORENG SAMPAI NAIK BAU.


3- APABILA DAH GARING..PASTIKAN CILI PULA DI  MASUKKAN BERSAMA DENGAN..SEDIKIT GULA SERTA SERBUK BELACAN...GAULKAN RATA.


4- APABILA DAH NAIK MINYAK MASUKKAN SEDIKIT AIR ASAM JAWA,GAUL SEKEJAP...


5- MASUKKAN IKAN KE DALAM ADUNAN CILI TADI..GAULKAN RATA,RASA GARAMNYA..KALAU DAH OK..TAK YAH MASUK GARAM LAGI...TUK MENAMBAH SERI 
SUKKAN CILI MERAH BERSAMA BWG KUNING YG DI POTONG BULAT .





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...