Thursday, 26 July 2012

SANTAN CENDOL@ CENDOL SANTAN KUIH


CUACA PANAS...HMM PASTILAH AGAR-AGARLAH ATAU PUDING SEJUK MENJADI KEGEMARAN KITA UNTUK DISEDIAKAN TATKALA BERBUKA PUASA KAN.




CENDOL SANTAN KUIH NI MASAKAN PERIBADI DARI PATSIE CHEONG DARI BUKA MASAKAN DIA - MALAYSIAN DELICACIES-THE BEST BY PATSIE CHEONG


PATSIE BANYAK MENYEDIAKAN MASAKAN PERANAKAN DI DALAM BUKU NI..DAN BUKU-BUKUNYA LAIN PULA DIA MENYEDIAKAN SIMPLE CHINESE FOOD YG BOLEH DI SEDIAKAN SERTA DI ADAPTASI MENGIKUT KESESUAIAN KITA .




JADI BAGI YG DAH SELALU MAKAN AGAR- AGAR NI DI LUAR ..HMM MASAK LAH HUJUNG MINGGU NI UNTUK FAMILI.






RESEPI SANTAN CENDOL;
















LAPISAN BAWAH (A);
224 ML SANTAN PEKAT
250 G CENDOL

(B)

560 ML  SANTAN KE 2


(C)


200G GULA
4 SUDU KECIL SERBUK AGAR-AGAR




BAHAGIAN ATAS(A)
224 ML SANTAN


(B)  420 ML SANTAN KE 2
1/2 SUDU KECIL GARAM
1 KEPING GULA MELAKA
3 HELAI DAUN PANDAN


(C) 


50 G GULA
3 SUDUKECIL SERBUK AGAR-AGAR














CARANYA;


1- MASUKKAN BAHAGIAN (B) -BAHAGIAN BAWAH KE DALAM PERIUK HANGATKAN PADA SUHU YG RENDAH.
MASUKKAN PULA (C).. MASAK SAMPAI GULA HANCUR.


KELUARKAN DARI PERIUK TADI,MASUKKAN KE DALAM TRAY DAN MASUKKAN (A)..KACAU SEBATI..BIARKAN SEKETIKA SUPA AGAR-AGAR BEKU SENDIRI.






2- PANASKAN BAHAGIAN ATAS AGAR-AGAR (B).. DALAM PERIUK SAMPAI SEMUA HANCUR DAN SEBATI... MASUKKAN (C)..TAPIS DAN TUANGKAN BERSAMA (A)..KACAU SEBATI....TUANGKAN KE ATAS LAPISAN BAWAH TADI.PERLAHAN-LAHAN


3- BIARLAH AGAR-AGAR MENGERAS..SIMPAN DI DALAM PETI AIS SAMPAI SEJUK 
4- POTONG MENGIKUT CITARASA DAN HIDANGKAN.


RESEPI;BY PATSIE CHEONG
(MALAYSIAN DELICACIES-THE BEST OF BY PATSIE CHEONG)





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...