Tuesday, 7 August 2012

BISKUT RED DAISY

 SALAM SEMUA .....


JOM BUAT KUKIS..HMMM SEBENAR KEINGINAN MEMBAKING KUKIS NI DAH LAMA TERBANTUT RASANYA...TAPI SEMALAM NIKEE TERUSKAN JUGAK WALAUPUN KUKIS NI BUKANNLAH SERUMIT MANA..

NAMA BISKUT NI DAISY KUKIS...NIKEE TUKAR WARNA KE WARNA KEMERAHAN GARANG..SEBAB INGINKAN KELAINAN..SUSAH NAK JUMPA KUKIS NI KAN..ENTAHLAH KENAPA JARANG BENAR ORANG NAK MEMBUATNYA..PALING FAMOUS TAT NENAS..ENTAHLAH KENAPE YER???.......

PERTAMA KALI MENJAMAH KUKIS NI DAH LAMA DAH SEBAB..KAK IBAH YG MEMBELINYA DARI SEORANG TEMAN CIKGUNYA..BIASALAH...KUKIS TUNJUK-TUNJUK..KUKIS NI JUGA MENJADI FEVERETE AZREEN DAN NIKEE..JIMAT SANGAT TANPA MEMBANCUH SEBIJI TELOR PUN SESUAILAH PADA YG VEGETARIAN.

NAK DI JADIKAN CERITA...KUKIS NI KALAU DAH NGAPP KE MULUT SUSAH NAK BERHENTILAH PULAK MUNGKIN SEBAB RUPANYA YG CUTE NI..

JADI SEMPENA AIDIL FITRI NI......JOMLAH MENCUBA KUKIS NI...









RESEPI BISKUT  RED DAISY:
SUMBER; CAT-KOLEKSI BISKUT & KUIH RAYA

BAHAN TOPPING MERAH:

160 G MENTEGA@ MARJERIN
160 G TEPUNG GANDUM
60 G GULA ICING
60 G TEPUNG JAGUNG
2 SUDU KECIL STRAWBERY PASTE @STRAWBERRY ESEN
2 SUDU KECIL PEWARNA MERAH TERANG.

* KALAU SUDAH MENGGUNAKKAN PASTA STRAWBERRY TAKYAH BUBUH PEWARNA DAH..SO KUKIS JADI PINK...MCM NIKEE TUKAR MERAH TERANG.

@HIASAN;COCO CHIPS

BOTTOM LAYER/ LAPISAN BAWAH;

250 G MENTEGA @ MARJERIN
60 GULA ICING
220G TEPUNG GANDUM
240 G TEPUNG JAGUNG
1 SUDU KECIL VANILLA ESSENCE.


CARA MEMBUAT TOP LAYER;
PUKUL MENTEGA DAN GULA SAMPAI BERKERIM..AYAKKAN TEPUNG GANDUM BERSAMA JAGUNG BEBERAPA KALI.
MASUKKAN PASTE STRAWBERRY @ ESEN STRAWBERRY. MASUKKAN JUGA PEWARNA MERAH...MASUKKAN TEPUNG TADI..GAUL RATA DAN ULI SAMPAI JADI DOH LEMBUT.
MASUKKAN DALAM PIPING BEG @ PAIP JER MENGUNNAKKAN NOZZLE BERBENTUK BINTANG..



CARA MEMBUAT BOTTOM LAYER;


PUKUL MENTEGA DAN GULA SAMPAI KEMBANG.
PASTIKAN TEPUNG GANDUM & JAGUNG DI AYAKKAN 
MASUKKAN VANILA ESEN KE DALAM BANCUHAN MENTEGA TADI..MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG DAN GAUL SEBATI...ULILAH ADUAN SAMPAI MENJADI DOH YG LEMBUT..CANAI DAN TERAP DENGAN ACUAN BERBENTUK BUNGA KESUKAAN ANDA.

ATURKAN BOTTOM LAYER..KE DALAM DULANG PEMBAKARDAN PAIPKAN TOP LAYER..SECANTIK YG MUNGKIN...HIASLAH DENGAN COC CHIPS YG PALING KECIL

BAKAR PADA SUHU 160C PADA MASA 20 MINIT....ANGKAT DAN SEJUKKAN..









CUTE DAN ....SEDAP..SEKALI NGAPP PASTI NAK LAGI....





SELAMAT MENCUBA OK.....SALAM RAMADAN

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...