Monday, 3 September 2012

TWIST TART@SWISS TART




 SALAM SEMUA!

HARI INI BERSIARAN KEMBALI..APA LAGI MASIH LAGI MENGGILA MEMBUAT KUKIS...

LEBARAN LALU MEMANG TAK BERKESEMPATAN DAN MALAS NK MEMBUAT KUKIS UTK  FAMILI SENDIRI..MUJUR PERASAAN M DATANG KALAU TAK NAMPAKNYA MEMBAZIRLAH KUKIS-KUKIS DI DAPUR TAK KEHABISAN GITU...

TWIST TART@ SWISS TART NI DATANG DALAM PELBAGAI RESEPI DAN RUPA..MEMBUATNYA PUN BUKAN PAYAH SANGAT....

UNTUK  RESEPI SEPERTI FOTO DI ATAS NIKEE MEMCUBA RESEPI KAK 1..SEBAB KAK WAN MEMANG TERROR BAB KUKIS NI..MACAM KAMUS KALAU KITA SINGGAH KE BLOGNYA..


TWIST TART;
BY; KAK 1-CITARASAWAN

250G BUTTER
110G GULA ICING
1/2 SUDU TEH ESEN VANILA
200G TEPUNG RED ROSE(TEPUNG BISKUT)
100G CORNFLAKES-KISAR HALUS
4 TBSP SUSU ISIAN SEJAT IDEAL-OPTIONAL

BAKAR;180C-25-30 MINIT

HIASAN; PAPERCUP,JEM STRAWBERRY



CARA;





1- BEAT BUTTER&GULA SAMPAI BERKRIM..MASUKKAN ESEN VANILA
2- MASUKKAN TEPUNG RED ROSE YG SIAP DI GAUL BERSAMA CORNFLAKES KISAR
3- SEKIRANYA ANDA MENGGUNAKAN SUSU SEJAT...MASUKKAN SUSU BERSELANG-SELI DENGAN TEPUNG SAMPAI HABIS...
4- GAULKAN RATA ADUNAN TADI BERSAMA SPATULA..MASUKKAN DALAM PIPING BEG DISPOSABLE..BERSAMA ACUAN PIPING BERBENTUK BINTANG.
5-REHATKAN DOH 1/2 JAM..KERANA DOH LEMBUT SEDIKIT SEBAB DI MASUKKAN SUSU
6- JIKA TAK DIMASUKKAN SUSU..REHATKAN DOH SELAMA 15 MINIT SAHAJA.
7- PAIP ADUNAN TADI SEPERTI BINTANG TERUS KE DALAM  PAPERCUP..BUATKAN LUBANG MENGUNAKKAN BATANG CHOPSTICK..
8- MASUKKAN INITI JEM STRAWBERRY DALAM PIPING BEG..PAIPKAN JEM KE DALAM LUBANG YG DI BUAT DI ATAS KUKIS YG DI PAIP TADI.
9- BAKAR SAMPAI MASAK...









No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...