Friday 23 November 2012

CHA GHIO AYAM.....ALA VIETNAM

SALAM SEMUA!

         MASAK APALAH AGAKNYA HARI NI?.....JOMLAH KITA LAYAN RESEPI MUDAH NIKEE NI.NIKEE SEDIAKAN UNTUK MINUM PETANG DUA MINGGU LEPAS.

  HARI NI KITA BUAH CHA GHIO BIASA SAJA TAPI ALA-ALA VIETNAM GITU.

KALAU NAK BUAT CHA GHIO ALA ORIGINAL VIETNAM KITA PERLULAH SEDIAKAN MACAM TAUGEH,ISI AYAM KISAR,KELADI CINA YG DI SAGAT HALUS SERTA SENG KUANG YG DI SAGAT HALUS....DICAMPURKAN SEMUA DALAM SATU BEKAS DAN DI GAUL BERSAMA LADA SULAH,BAWANG PUITIH TUMBUK SERTA SEDIKIT GARAM @SOS IKAN SAHAJA..

  KITA PERLUKAN KULIT RICE PAPER ASLI LAH PULAH YG BOLEH DI BELI DI JAYA GROCER ATAUPUN DI DAILY FRESH MARKET DI SETIA MALL ATAU PUN DI COLD STROGE GITU..KALAU TAK JUMPA GUNA AJALAH KULIT POPIA BIASA TU..










    BAGI CHA GIO ALA  DI ATAS NI  HARAP ADA YG SUDI MENCUBA SEBAB MUDAH SERTA MURAH...JOM SEMAK RESEPI;


CHA GHIO AYAM;
RESEPI; NIKEE



1/2 BUNGKUS ISI AYAM KISAR RAMLY

1/2 BATANG LOBAK MERAH- SAGAT HALUS

1 BATANG KCG PANJANG-MAYANG HALUS

1 CAWAN KUBIS- DI MAYANG HALUS

SEULAS BAWANG PUTIH-CINCANG HALUS..

SEDIKIT PERASA

SOS IKAN

LADA SULAH

 KULIT POPIA

MINYAK  MENGGORENG.


CARA;

AMBIL MANGKUK YG BESAR...CAMPURKAN KESEMUA BAHAN DI ATAS TADI GAULKAN SAMPAI SEMUA BERCAMPUR RATA.KETEPIKAN.


AMBIL KULIT POPIA GULUNGLAH SEKETAT YG MUNGKIN DAN GAMKAN DENGAN SEDIKIT BANCUHANAIR @ TEPUNG SUPAYA GULUNGAN TADI TIDAK TERBUKA APABILA DI GORENG.


PANASKAN MINYAK YG DALAM DI DALAM KUALI DAN GORENGLAH CHA GHIO TADI SAMPAI GARING DAN MASAK ..INGAT PERLAHAN-LAHAN OK.SEBAB ISINYA MENGANDUNGI ISI AYAM SEGAR...



DAH SIAP NIKMATILAH BERSAMA SOS CILI THAI YG DI CAMPURKAN DENGAN SEDIKIT POTONGAN CILI PADI SEGAR DAN POTONGAN BAWANGMERAH...





PESAN NIKEE;

KALAU SUKA BANYAK BOLEHLAH  LETAKKAN DAGING AYAM LEBIH...

POPIA NI PADAT INTINYA DAN KEMAS BUATANNYA APABILE SIAP DI GORENG.







No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...