Friday, 22 March 2013
NASI GORENG SARDIN
SALAM SEMUA!
HARI INI QUICK N3....SEMALAM ADA LEBIHAN IKAN SARDIN YANG DI MASAK UNTUK MAKAN MALAM..BIASALAH TIN SARDIN YG PALING KECIK PUN SUSAH NAK ABISKAN IKAN SARDIN INI.
PAGI TADI NIKEE SEGERA MASAKKAN NASI GORENG SIMPLE DI MAKAN BERSAMA SAMBAL BELCAN SERTA TIMUN DAN KEREPOK.
JOM KITA INTAI SEKEJAP RESEPI NASI GORENG INI.
NASI GORENG SARDIN;
SEMANGKUK SEDERHANA NASI
2 ULAS BAWANG PUTIH
5 ULAS BAWANG MERAH
2 SUDU KECIL CILI KISAR
1 SUDU KECIL LADA HITAM KISAR
SERBUK PERASA
2 SUDU KICAP PEKAT
2 KEPING IKAN SARDIN
1 KEPING FISH CAKE-DADU HALUS
4 BIJI FISH BALLS - BELAH 4
SOS IKAN
KUBIS,DAUN SOP,DAUN BAWANG,KCG PANJANG
SEDIKIT MINYAK
CARA;
PANASKAN MINYAK..PASTIKAN BAWANG PUTIH DAN MERAH DI TUMBUK HALUS.TUMISKKAN SAMPAI WANGI,MASUKKAN CILI KISAR.GORENG SAMPAI WANGI.
MASUKKAN IKAN SARDIN YANG TELAH DI HANCURKAN..MASUKKAN SERBUK PERASA,SOS IKAN DAN LADA HITAM KISAR...SEDKIT KICAP PEKAT SEBAGAI PEWARNA PADA NASI..
LAST SEKALI MASUKKAN SAYURAN TADI..GAUL BERSAMA NASI SAMPAI LAYU DAN SEBATI..DAN MASAK SECUKUP RASA BOLEHLAH DI ANGKAT DAN HIDANGKAN.
BOLEH DIMAKAN BERSAMA LAUK KEGEMARAN ANDA JIKA SUKA..PERAHKAN SAM LIMAU NIPIS....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Aduh kalau namanya sardin, pasto menjadi kesukaan kami. Insya Allah nanti boleh buat
ReplyDeletennt bole cuba nie nikee...hehehe...look maveles...
ReplyDeletekak zie! mmg hebat rasanya..tapi jgn terlebih sardin tu..basuh dulu ikan tu jika suka.
ReplyDeletemori..tak tak cuba stok asrdin mesti byk tu
ReplyDelete