Wednesday, 19 March 2014
SIMPLE CHOCOLATE CAKE
SALAM SEMUA!
KEK KEK CAWAN YANG DI SEDIAKAN KALI INI ADALAH ATAS PERMINTAAN YAYA UNTUK JUALAN DI SEKOLAH
SEBENARNYA NIKEE AGAK LIAT BILA NAK MEMBAKAR KEK YANG BERASASKAN COKLAT..SEBAB TIADA YANG SUKA MENJAMAHNYA.
UNTUK RESEPI KEK MUDAH INI ..HARAP DAPAT MEMBANTU MEREKA YANG MEMANG MENCARI RESEPI COKLAT KEK CAWAN YANG MUDAH DISEDIAKAN.
JOM INTAI RESEPI;
100 G DARK COOKING CHOCOLATE-CAIRKAN DI MIKRO WAVE SELAMA 1 MINIT..SEJUKKAN
1 CWN @ 250 ML AIR
125 G BUTTER- SUHU BILIK
1 1/4 CWN @ 225G GULA PERANG
3 BIJI TELOR AYAM GRED A
1 1/2 CWN @ 225 G TEPUNG NAIK SENDIRI
1/2 CWN @75 G TEPUNG GANDUM BIASA
1/4 CWN@ 30 G SERBUK KOKO
CARA;
PUTAR MENTEGA BERSAMA GULA SAMPAI KEMBANG..MASUKKAN PULA TELOR AYAM SATU PERSATU.
AYAKKAN TEPUNG GANDUM DAN TEPUNG NAIK SENDIRI.AYAK BERSAMA SERBUK KOKO...
MASA INI SATUKAN BERSAMA COKLAT YANG DI CAIRKAN BERSAMA TEPUNG TADI DAN AIR.
SATUKAN ENGAN ADUNAN TELOR..GAUL RATA..
SEDIA UNTUK DI SEKUP KE DALAM BEKAS MUFFIN DAN SEDIA UNTUK DI BAKAR.
BAKAR SELAMA 20 MINIT SUHU 170C...
HIASLAH DENGAN KRIM KEGEMARAN....
SOUR CREAM GANACHE FROSTING;
300 G DARK COOKING CHOCOLATE
300 G SOUR CREAM
CARA;
CAIRKAN COKLAT DAN CAMPURKAN SOUR CREAM.....BOLEH DI HIAS DI ATAS KEK..
JIKA INGINKAN GANACHE LEBIH SENANG DI PAIP BIARKAN DI PETI AIS SEBENTAR SEBELUM DI PAIPKAN DI ATAS KEK...
SELAMAT MENCUBA!
PESAN NIKEE;
UNTUK KEK YANG DI DALAM FOTO,NIKEE HIASKAN DENGAN FRESH WHIPPING CREAM SAHAJA..
MANAKALA YANG FROSTING BERWARNA BIRU ADALAH WHIPPING KRIM PUTIH YANG DI LETAKKAN PEWRANA BIRU SEBAGAI PENYERI..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment