Thursday, 11 September 2014

BUTIR NANGKA ASLI KELANTAN




SALAM SEMUA!





BUBUR INI AMAT TERKENAL DI KELANTAN,BOLE DI NIKMATI DI SETIAP PETANG SEPANJANG BULAN PUASA.

BUBUR MUDAH INI AMAT MUDAH SERTA SENANG UNTUK DI SEDIAKAN.




JOM KITA   CUBA MEMBUAT PUDING INI SEKALI LAGI,WALAUPUN NIKEE TAHU RAMAI YANG SUDAH TAHU AKAN BUBUR INI..





JOM SEMAK RESEPI:
 






1 PAKET KECIL TEPUNG BERAS PULUT
1 SUDU KECIL AIR KAPUR MAKAN
1 CAWAN KECIL AIR PANDAN
BEBERAPA WARNA DI SUKAI
1 HELAI DAUN PANDAN


CARA MEMBUAT BUTIR NANGKA:




PANASKAN PERIUK,ISIKAN AIR SERTA DAUN PANDAN RENEH SAMPAI MENDIDIH..

AMBIL MANGKUK SATU SEMUA BAHAN HINGGA MENJADI BEBOLA DOH YANG BOLEH DI ULI...REHATKAN 10 MINIT.


BAGIKAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN DAN WARNAKAN.


APABILA AIR MENDIDIH..BENTUKKAN ADUNAN MENJADI SEPERTI BIJI NANGKA DAN REBUSKAN SAMPAI BUTIR NANGKA TERAPUNG,ANGKAT DAN TOSKAN KE DALAM BEKAS YG BERISI AIR.

LAKUKAN SAMPAI HABIS....




CARA MEMBUAT KUAH:


1 CAWAN SANTAN PEKAT
SEDIKIT AIR
1/3 CAWAN GULA PASIR
DAUN PANDAN
HALBA
SECUBIT GARAM
HALIA MUDA - DI HIRIS HALUS
SEDIKIT TEPUNG BERAS -UTK MEMEKATKAN KUAH.




CARA:


PANASKAN KE SEMUA BAHAN DI ATAS SAMPAI SEDIKIT PANAS SERTA MENDIDIH TAPI JANGAN PECAH MINYAK PULAK,
JIKA KUAH TERLAU CAIR KACAU SEDIKIT TEPUNG KE DALAM KUAH,JIKA TIDAK BOLEH DI KECUALIKAN..
LEPAS TU MASUKKAN   BUTIR NANGKA YANG TELAH DI MASAK TADI...
BOLEH DI ANGKAT DAN HIDANGKAN.


 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...