Friday, 14 November 2014

AYAM UNGKEP DAUN JERUK BERSANTAN












SALAM SEMUA!



ALHAMDULILLAH HARI KL INI  SEDIKIT CERAH....ADA NAMPAK CAHAYA MATAHARI MENYELIT-NYELIT DI SEBALIK POKOK-POKOK...APA AGENDA HARI INI?NIKEE MACAM BIASALAH..MASIH TERPERAP DI RUANGAN DAPUR NI..BERTEMAN LAPPY NI..UPDATE BLOG...BANYAK BETUL YANG TAK DIMASUKKAN RESEPI-RESEPI NI.


RESEPI KALI INI DARI INDONESIA...RASANYA DAH RAMAI BLOGGER YANG SHARE RESEPI UNGKEP NI BAIK YANG SEDIKIT KERING MAHUPUN YANG BERKUAH SANTAN.

AYAM UNGKEP INI PADA NI TAK UBAH MACAM MASAKAN BIASA KELANTAN IAITU GULAI DARAT AYAM JUGA KARI KAPITAN NYONYA...BETUL  TAK?


JADI KITA CUBA DULU RESEPI MASAKAN SAJIAN SEDAP DARI INDONESIA NI YER!







BY: SAJIAN SEDAP INDONESIA

BAHAN:

1 EKOR AYAM- POTONG BAHAGI 10 BAHAGIAN
2 HELAI DAUN SALAM
2 CM LENGKUAS- KETUK
10 HELAI DAUN LIMAU PURUT- BUANG TULANG DAUN
2 1/2 SUDU TEH GARAM
1 SUDU BESAR GULA MELAKA@KABUNG,MERAH@MANISAN
500 ML SANTAN KOTAK@ SEGAR


BAHAN HALUS:


5 BUTIR BAWANG MERAH
3 BIJI BAWANG PUTIH
3 BIJI KEMIRI@ BUAH KERAS- SANGRAI
1 CM KUNYIT HIDUP- DI BAKAR@ 1 SUDU TEH SERBUK KUNYIT
1/2 SUDU TEH KETUMBAR BIJI

# SEMUA BAHAN DI ATAS INI DI MESIN HALUS


CARA MEMASAK:


TUANGKAN SEMUA BUMBU HALUS KE DALAM PERIUK DAN ADUK RATA.MASAK PADA API YANG SEDERHANA SAMPAI MATANG @ MASAK..

# UNTUK  CARA INI..NIKEE MENUMIS SEDIKIT DENGAN MINYAK AGAR BUMBU GARING..BARULAH DI MASUKKAN AYAM DAN SANTAN.

PERAHKAN SEDIKIT ASAM LIMAU BAGI MENGELAKKAN GULAI BASI..
GULAI SEDIA UNTUK DI MAKAN BERSAMA NASI PANAS


PESAN NIKEE:

SILA BASUHKAN AYAM ANDA DENGAN SEDIKIT TEPUNG ATAU AIR LIMAU NIPIS..NIKEE MEMBASUH AYAM DENGAN CUKA PUTIH UNTUK MENGHILANGKAN BAU HANYIR AYAM.

UNGKEP AMAT ENAK DI JAMAH BERSAMA LEMANG,NASI IMPIT SERTA PULUT KUNING.




 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...