BY: SAJIAN SEDAP INDONESIA BAHAN: 1 EKOR AYAM- POTONG BAHAGI 10 BAHAGIAN 2 HELAI DAUN SALAM 2 CM LENGKUAS- KETUK 10 HELAI DAUN LIMAU PURUT- BUANG TULANG DAUN 2 1/2 SUDU TEH GARAM 1 SUDU BESAR GULA MELAKA@KABUNG,MERAH@MANISAN 500 ML SANTAN KOTAK@ SEGAR BAHAN HALUS: 5 BUTIR BAWANG MERAH 3 BIJI BAWANG PUTIH 3 BIJI KEMIRI@ BUAH KERAS- SANGRAI 1 CM KUNYIT HIDUP- DI BAKAR@ 1 SUDU TEH SERBUK KUNYIT 1/2 SUDU TEH KETUMBAR BIJI # SEMUA BAHAN DI ATAS INI DI MESIN HALUS CARA MEMASAK: TUANGKAN SEMUA BUMBU HALUS KE DALAM PERIUK DAN ADUK RATA.MASAK PADA API YANG SEDERHANA SAMPAI MATANG @ MASAK.. # UNTUK CARA INI..NIKEE MENUMIS SEDIKIT DENGAN MINYAK AGAR BUMBU GARING..BARULAH DI MASUKKAN AYAM DAN SANTAN. PERAHKAN SEDIKIT ASAM LIMAU BAGI MENGELAKKAN GULAI BASI.. GULAI SEDIA UNTUK DI MAKAN BERSAMA NASI PANAS PESAN NIKEE: SILA BASUHKAN AYAM ANDA DENGAN SEDIKIT TEPUNG ATAU AIR LIMAU NIPIS..NIKEE MEMBASUH AYAM DENGAN CUKA PUTIH UNTUK MENGHILANGKAN BAU HANYIR AYAM. UNGKEP AMAT ENAK DI JAMAH BERSAMA LEMANG,NASI IMPIT SERTA PULUT KUNING. |
Friday, 14 November 2014
AYAM UNGKEP DAUN JERUK BERSANTAN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment