Monday, 17 November 2014

KEK KEJU MINI BAKAR









SALAM SEMUA!



KEJU!KEJU!...MEMANG SATU-SATUNYA MAKANAN YANG DI REKA OLEH ORANG PUTIH YANG DI GEMARI RAMAI..APATAH LAGI BILA CREAM CHEESE,KEK KEJU,CHEESE DIPPING SAUCE....

NIKEE MENGEMARI HAMPIR KE SEMUA CHEESE TERMASUK  BLUE CHEESE,CAMMEMBERT.DAN BANYAK..NAK TAHU MANA NIKEE BELAJAR SEMUA INI TENTULAH...DARI PENGALAMAN MENJADI ANAK KAPAL MAS YANG MANA KAMI WAJIB MENGINGATI SEMUA CHEESE...









 








UNTUK KEK KEJU MINI YANG COMEL INI...JOM KITA CUBA.KEK INI VERSI BAKAR DAN NIKEE MENGGUNAKAN SILICONE CUP MOULD UNTUK MEBAKAR KEK.ANDA JUGA BOLEH MENGGUNAKAN ACUAN  SOUFFLE UNTUK MEMBAKAR MUFFIN.


JOM INTAI:




UNTUK BASE:

6 KEPING ARNOTTS DIGESTIVE BISKUT
50-70 G BUTTER- CAIRKAN


#HANCURKAN BISKUT DAN SATUKAN BERSAMA BUTTER CAIR.


TEKAN ADUNAN INI KE DALAM ACUAN YANG DISEDIAKAN BAKAR PADA SUHU 180 C SELAMA 10MINIT ATAU SEJUKKAN DALAM PETI AIS TANPA MEMBAKARNYA...




UNTUK KEK KEJU:


250 G CREAM CHEESE PILIHAN
1/2 CAWAN CASTER SUGAR
1/2 TSP ESEN VANILA
1 TBSP PERAHAN AIR LEMON SEGAR
2 BIJI TELOR AYAM



CARA;


PUTARKAN KE SEMUA BAHAN DI ATAS SAMPAI BER GAUL RATA DAN SEBATI...

TUANG KE ATAS  BASE BISKUT TADI DAN ISIKAN SAMPAI 3/4 PENUH DAN BAKAR PADA SUHU 180 C SELAMA 20 MINIT...

SEJUKKAN 10 MINIT...DAN SEJUKKAN 1 JAM ATAU SEMALAMAN.

HIASLAH KEK KEJU INI BERSAMA CREAM FRESH DAN BUAHAN BERRY JIKA SUKA ATAU JEM PILIHAN.





SELAMAT MEMASAK!


















 

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...