Sunday, 21 December 2014
SAMBAL IKAN MANIS
SALAM SEMUA!
LAMA JUGA MENGHILANGKAN DIRI HAMPIR SEBULAN.AGAK SIBUK SEPANJANG CUTI INI MALAHAN PULA MUSIM CUTI INI RAMAI YANG BERKUNJUNG SERTA KAMI MEMBAWA ANAK-ANAK PERGI BERCUTI.
KALAU BAB BERCUTI SAYALAH ORANG YANG PALING TAK BERUNTUNG SEBENARNYA,LAMA TAK BERCUTI DI LUAR NEGARA KALI TERAKHIR KAMI KE SINGAPURA PADA TAHUN 2008.
CUKUP-CUKUP YANG PASTI HIDUP TIDAK BERWARNA- WARNI MCM ORANG LAIN....KALI INI JOM MASAK SAMBAL MUDAH INI...SAMBAL INI AMAT SENANG DISEDIAKAN HANYA MENGGUNAKAN SAMBAL IKAN FLOSS ,AYAM FLOSS SERTA DAGING FLOSS YANG BANYAK DI JUAL DI KEDAI BAKERI...
JOM KITA;
1 CWN CILI GILING
1 BIJI BAWANG BESAR MERAH
2 BIJI BAWANG PUTIH
2 INCI BELACAN- JIKA SUKA
1/2 CAWAN SAMBAL IKAN SEGERA
GARAM
GULA
PERASA- JIKA SUKA
MINYAK UTK MENUMIS
BEBERAPA HIRISAN BAWANG BESAR
1 SUDU KECIL AIR ASAM JAWA- TAK LETAK PUN TAK APA.
CARA;
BAWANG MERAH DAN PUTIH DI TUMBUK HALUS.PANASKAN KUALI..TUMISKAN BAWANG TUMBUK HINGGA WANGI DAN MASUKKAN CILI GILING..GORENG SAMPAI PECAH MINYAK...LETAKKAN SEDIKIT GULA...MASUKKAN SAMBAL IKAN JIKA CILI GARING DAN MASUKKAN GARAM...RASA MASAKAN TADI..SESUAIKAN RASA.
MASUKKAN BAWANG BESAR HIRIS ..KACAU DAN ANGKAT...
PESAN NIKEE;
AMAT SESUAI UNTUK DI MAKAN BERSAMA PULUT ,LEMANG SERTA KETUPAT DAUN PALAS,LEMPENG SERTA ROTI..
BOLEH DI KECUALIKAN GULA JIKA TIDAK SUKA MANIS MEMANDANGKAN SAMBAL IKAN SUDAH PUN MANIS..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Mudah sangat resepinya. Memang kalau time malas boleh cuba ni..Buat banyak2 frozen saja. Cicah dengan roti canai pun sedap kan kak..hehe
ReplyDelete