Friday, 13 March 2015

POE TAEK@ TOM YAM MAKANAN LAUT ALA BANGKOK




















SALAM   SEMUA!



INI ADALAH SALAH SATU MAKANAN LAUT BERKUAH YANG PALING SIMPLE YANG DI SEDIAKAN OLEH RESTORAN BANGKOK HOUSE KL....

JADI...RASANYA TAK RUGI BERKONGSI RESEPI MASAKAN POE TAEK INI...YANG MANA AMAT MUDAH DISEDIAKAN.


JOM KITA CUBA MASAK-MASAK!












100 G UDANG
100 G SOTONG
100 G LALA- NIKEE TAKDER LALA
1/2 MANGKUK KECIL SERAI- DI HIRIS
1/2 MANGKUK KECIL LENGKUAS- HIRIS HALUS
5 HELAI DAUN LIMAU PURUT
5 HELAI DAUN BASIL @ KEMANGI THAI
5 BIJI CILI PADI THAI- DI GORENG GARING
1 SUDU BESAR JUS LIMAU NIPIS
1 SUDU BESAR NAM PLA@ SOS IKAN THAI
1 SUDU KECIL GULA
1 MANGKUK BESAR AIR REBUSAN AYAM

BAHAN TAMBAHAN:
1 TIN CENDAWAN STRAW - POTONG 4
DAUN KETUMBAR CINA- HIASAN

CARA;

PANASKAN PERIUK,DIDIKAN STOK AYAM TADI SAMPAI MENDIDIH....MASUKKAN SERAI,DAUN LIMAU SERTA LENGKUAS..APABILA MENDIDIH DALAM 10-15 MINIT MASUKKNA MAKANAN LAUT TADI...

MASUKKAN PULA GULA,AIR LIMAU,CILI PADI GORENG,NAM PLA..SESUAIKAN RASA.

SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN.


SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...