100 G UDANG
100 G SOTONG
100 G LALA- NIKEE TAKDER LALA
1/2 MANGKUK KECIL SERAI- DI HIRIS
1/2 MANGKUK KECIL LENGKUAS- HIRIS HALUS
5 HELAI DAUN LIMAU PURUT
5 HELAI DAUN BASIL @ KEMANGI THAI
5 BIJI CILI PADI THAI- DI GORENG GARING
1 SUDU BESAR JUS LIMAU NIPIS
1 SUDU BESAR NAM PLA@ SOS IKAN THAI
1 SUDU KECIL GULA
1 MANGKUK BESAR AIR REBUSAN AYAM
BAHAN TAMBAHAN:
1 TIN CENDAWAN STRAW - POTONG 4
DAUN KETUMBAR CINA- HIASAN
CARA;
PANASKAN PERIUK,DIDIKAN STOK AYAM TADI SAMPAI MENDIDIH....MASUKKAN SERAI,DAUN LIMAU SERTA LENGKUAS..APABILA MENDIDIH DALAM 10-15 MINIT MASUKKNA MAKANAN LAUT TADI...
MASUKKAN PULA GULA,AIR LIMAU,CILI PADI GORENG,NAM PLA..SESUAIKAN RASA.
SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN.
SELAMAT MENCUBA! |
No comments:
Post a Comment