SALAM SEMUA!
LAMA TAK BERSIARAN..KESIBUKAN MELANDA BEBERAPA MINGGU YANG LALU.....TAPI HARI INI,NIKEE FREE SO JOM TERUS KE RESEPI NIKEE SEDIAKAN....
KEK LEMON BERSAIZ 9 INCH @ 10 NI AMAT LEMBAP DAN SEDAP SEKALI DI NIKMATI...
TERUJAKAN......UNTUK YANG DI FOTO,NIKEE GUNAKAN SHEET PAN YG EMPAT SEGI PANJANG....
KEK TANGY MANIS-MANIS MASAM SEDAP SANGAT...KEK INI SESUAI DI JADIKAN KEK HARI JADI,KEK MAJLIS AKIKAH,MAKAN-MAKAN BERSAMA FAMILI.....
JOM SEMAK RESEPI.....
2 CAWAN TEPUNG GANDUM- AYAKKAN
1 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP BAKING SODA
1/2 TSP GARAM
1 1/2 CAWAN GULA KASTER
1/2 CAWAN MENTEGA TAWAR
3 BIJI TELOR GRED A
ZEST DARI 2 BIJI LEMON SEGAR
2 SUDU BESAR JUS LEMON
1 CAWAN BUTTERMILK
CARA;
PANASKAN OVEN PADA SUHU 170-180 C.....
SEDIAKAN TRAY PEMBAKAR BERSAIZ 9 @ 10 EMPAT SEGI....
SATUKAN BAHAN KERING DAN AYAKKAN BEBERAPA KALI,KETEPIKAN....
PUTARKAN MENETEGA BERSAMA GULA SELAMA 5 MINIT HINGGA GEBU.....
MASUKKAN TELOR SATU PER SATU.
MASUKKAN BAHAN KERING BERSELANG SELI BERSAMA BUTTERMILK..AKHIR SEKALI,MASUKAN JUS LEMON BERSAMA LEMON ZEST....
GAUL RATA..MASUKKAN KE ACUAN YANG DI SEDIAKAN BAKAR SEMA 30-32 MINIT ATAU HINGGA MASAK...
SEJUKKAN SEBELUM DI HIDANGKAN BERSAMA CREAM CHEESE FROSTING..
CREAM CHEESE FROSTING:
250 G KRIM CHEESE
1/2 TIN SUSU PEKAT MANIS
2 SUDU KECIL PERAHAN JUS LEMON SEGAR....
HIASAN;
2-3 BIJI BUAH MARKISA SEGAR- AMBIL ISI
1/2 BUKU CHEESE CHEDDAR BLOK- PARUTKAN HALUS
CARA;
PUKUL SEMUA SAMPAI GEBU.....
CARA MENYEDIAKAN KEK;
DI DULANG HIDANGAN..LETAKKAN KEK..SAPU FROSTING KE ATAS KEK...RATAKAN...LETAKAN 2 BIJI ISI BUAH MARKISA SEGAR..RATA-RATAKAN...SELEPAS ITU...SAGAT HALUS CHEESE CHEDDAR KE ATAS FROSTING....SEDIA UTK DI HIDANGKAN....
SELAMAT MENCUBA
|
Erm.. Looks delish! Must try!
ReplyDeleteErmmm tngok pun dah tau sdap
ReplyDeleteErmmm tngok pun dah tau sdap
ReplyDelete