PADA YANG INGINMENCUBA.....JOM SEMAK RESEPI..RASANYA INI ADALAH RESEPI KEDUA .............. |
1 KAMPIT KECIL TEPUNG UBI KAYU- AMBIK SEPARUH LETAKKAN DALAM PLASTIK ... 1 BIJI KECIL UBI SENGKUANG BIASA- DADU-DADUKAN HALUS SEDIKIT PEWARNA MERAH #SATUKAN UBI SENGKUANG DADU BERSAMA PEWARNA MERAH DAN BIARKAN -30 MINIT CARA; SATUKAN RED RUBY BERSAMA TEPUNG YANG DI DALAM PLASTIK TADI...KOCAKKAN PLASTIK SAMPAI TEPUNG MENYALUTI UBI TADI.... PANASKAN AIR DI DALAM PERIUK TUNGGU HINGGA MENDIDIH... APABILA MENDIDIH MASUKKAN RED RUBY ...KE DALAM AIR REBUSAN...TUNGGU SAMPAI RED RUBY TIMBUL KE ATAS DAN ANGKATKAN ..TERUS LETAKKAN KE DALAM MANGKUK YANG BERISI AIR MASAK BIASA..LAKUKAN SAMPAI HABIS. KUAH: 500ML SANTAN PEKAT 2 HELAI DAUN PANDAN SEDIKIT GARAM 1 /2 CAWAN GULA PASIR- JIKA KURANG MANIS TAMBAHKAN GULA SEDIKIT AIR BANCUHAN TEPUNG JAGUNG@ UBI- UNTUK LIKATKAN KUAH SEDIKIT. #MASAKKAN DI ATAS DAPUR SAMPAI LIKAT DAN KETEPIKAN BAHAN SAMPINGAN: NANGKA SAGOO MATA IKAN-JIKA SUKA SELASIH- JIKA SUKA AIS CERUK@PARUT SEDIKIT SUSU PEKAT MANIS- UTUK DI SIRAM DI ATAS CARA MENYEDIAKAN RED RUBY: LETAK RED RUBY& AIS...DI IKUTI BAHAN-BAHAN LAIN...LETAKKAN KUAH SANTAN.. NANGKA SERTA SIRAMAN SUSU PEKAT... SEDIA UNTUK DI NIKMATI... SELAMAT MENCUBA! |
No comments:
Post a Comment