Monday, 16 May 2016

UDANG PEDAS ALA SARAWAK..MENU TEPAT UNTUK BERBUKA PUASA.....







SALAM  SEMUA!


KALI INI NIKEE MUNCUL DENGAN RESEPI KOLEKSI RAMADHAN PERTAMA UNTUK TAHUN 2016...SARAWAK SPICY PRAWNS ATAU UDANG PEDAS ALA SARAWAK...
MASAKAN MUADAH OLEH CHEF PATSIE CHEONG INI ADALAH SALAH SATU RESEPI DARI BUKU KOLEKSI PERIBADI NIKEE..


SEDAP RASA UDANG NI WALAUPUN SEDIKIT MANIS.....TAPI JIKA ANDA INGIN EXTRA KICK BOLEHLAH DI MASUKKAN  LADA CILI PADI DI RACIK SEBELUM DI ANGKAT MAHUPUN DI TUMIS BERSAMA..


KALAU IKUT CITARASA NIKEE RASA UDANG INI AMAT SESUAI DI HIDANGKAN UNTUK MAJLIS-MAJLIS FAMILI ....

















 







JOM INTAI RESEPI INI......












 














600 G  UDANG BESAR
GARAM
LADA HITAM@ SULAH
1/3 SUDU BESAR PERENCAH KNORR
3 SUDU BESAR MINYAK MASAK


BAHAN KISAR;


{A}
6 BIJI BAWANG BESAR
2-3 PIPS BAWANG PUTIH
2 BATANG SERAI

#SEMUA INI DI KISAR


{B}
1 BATANG KULIT KAYU MANIS
DAUN KARI
1 SUDU BESAR SERBUK KETUMBAR
50 G SERBUK KARI IKAN
2 SUDU BESAR SOS CHILI BAWANG PUTIH LEE KUM KEE@SOS CILI THAI
1/2 CAWAN AIR





CARA;





PANASKAN MINYAK,TUMISKAN BAHAN A DAN B BERSAMA SAMPAI WANGI..


MASUKKAN UDANG,GARAM,.KNORR,GORENG SAMPAI MASAK..


ANGKAT DAN HIDANGKAN BERSAMA NASI PANAS....




SELAMAT MEMASAK!!!











 






 

1 comment:

  1. Assalamualaikum Nikee
    kaknoor jenjlan dan singgah sini sbb teruja tengok udang tu lah
    mesti sedap sangat, bagi kaknoor lebih pedas lebih best nii

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...