Monday, 16 July 2012
GULAI LEMAK DAGING SALAI
SALAM SEMUA..
HARI INI BUNTU SUNGGUH..HARI-HARI KENA MASAK..BAYANGKAN SAYALAH ORANG YG TAKUT NAK MAKAN NASI...
APABILA YAYA SEMAKIN MEMBESAR..SAYA TERPAKSA MEMUPUK MINAT SAYA DALAM BIDANG MASAKAN NI PERLAHAN-LAHAN..ALHAMDULILLAH SAYA MASAK MASAKAN YG DUGEMARI SAHAJA...ALMAKLUMLAH KAMI SEMUA BUKAN BIG EATER..
MINGGU LEPAS..NIKEE MEMASAK GULAI INI....KIRA RESEPI BASILAH...TAKPELAH BAGI PENGEMAR DAGING MASAKAN NI BUKANLAH BOLEH DI MAKAN SELALU..HIGH KOLESTROLKAN
PADA NIKEE GULAI YG BERLEMAK ATAU MAKANAN YG FANCY NI ADA BAIKNYA KITA MASAK WAKTU HUJUNG MINGGU LAGI BEST BAGI MENGELAKKAN KOLESTROL KAN..
JOM LAYAN MASAKAN NIE;
500G DAGING BATANG PINANG- DISALAI DIDALAM OVEN @ DI PANGGANG DI ATAS KUALI .
5-6 TANGKAI CILI PADI- DI TUMBUK HALUS
200 ML SANTAN PEKAT
3 CM KUNYIT HIDUP- TUMBUK HALUS
GARAM
SERBUK PERASA
1 BATANG SERAI- DI TITIK
2 KEPING ASAM KEPING
CARA MENYEDIAKAN;
1- PANASKAN KUALI NON STICK- SALAIKAN DAGING BATANG PINANG DENGAN MENLEMURKAN SEDIKIT GARAM...SALAIKAN SAMPAI KULIT LUAR KEPERANGAN.
2- APABILA SUDAH SIAP DAGING TADI HIRISLAH NIPIS-NIPIS IKUT KESESUAIAN ANDA.
3- PANASKAN PERIUK,MASUKKAN SANTAN,SERAI DI TITIK ,CILI PADI..KUNYIT TUMBUK .MASUKKAN PULA DAGING TADI....MASUKKAN JUGA ASAM KEPING TUNGGU SAMPAI KUAH MENDIDIH.
4- MASUKKAN GARAM DAN SERBUK PERASA MASAKLAH SAMPAI KUAH PEKAT DAN SESEDAP RASA...ANDAI KATA KUAH TERLAMPAU PEKAT MASUKKAN SEDIKIT AIR.
5- SELAMAT MEMASAK..
PESANAN NIKEE;
GULAI NI SEDAP JUGA KALAU DI OLEH DENGAN MELETAK SEDIKIT BAWANG MERAH DAN PUTIH
GULAI INI PUN ENAK DI MASUKKAN 2 SUDU MAKAN KERISIK KELAPA.
GULAI INI PUN ENAK DI MASUKKAN KENTANG,BELIMBING BULUH ATAUPUN MANGGA MUDA...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment