SALAM RAMADAN..
MAKAN APA TU....HARI INI NIKEE NAK KONGSI.. PENCUCI MULUT..ALAHAI SEDAP SUNGGUH DAPAT MENIKMATI PUDING SEJUK NI...
NIKEE SEBENARNYA BUNTU SUNGGUH SEPANJANG BULAN PUASA NI..DAH LA MALAS NAK MASAK...NAK MAKAN YG MACAM-MACAM PUN TERASA MALAS SESANGAT.
PUDING KLASIK NI DAH LAMA SAYA TAK SEDIAKAN...HMM KALAU ADA YG TERLIUR JOM MASAK NI DI HUJUNG MINGGU NI....
INTAI RESEPI NI;
1 CAWAN SAGU
2 CAWAN AIR
1 CAWAN SANTAN PEKAT
1 HELAI DAUN PANDAN
SECUBIT GARAM
2 KEPING MANISAN@ GULA MELAKA
1/2 CAWAN AIR
CARA;
MEREBUS SAGU
PANASKAN AIR..TUNGGU SAMPAI AIR MENDIDIH MASUKKAN SAGU TADI SENTIASA KACAU SUPAYA SAGU TAK BERGENTEL.
MASAK SAMPAI SAGU TADI MENJADI JERNIH..APABILA SUDAH JERNIH ANGKAT DAN BASUH DI LALUAN AIR PAIP SUPAYA KANJI HILANG DARI SAGU TADI..DAN TIDAK MELEKAT.TAPIS SAGU TADI DAN PASTIKAN SEMUA AIR TIADA LAGI.
MASUKKAN DALAM ACUAN YG ANDA SUKA..SEJUKKAN DI DALAM PETI AIS.
KUAH SANTAN;
MASAK SANTAN PEKAT BERSAMA DAUN PANDAN DAN SECUBIT GARAM..MASAK PERLAHAN-LAHAN SAMPAI PANAS BUKAN MENDIDIH..ANGKAT
KETEPIKAN HINGGA SEJUK..MASUKKAN DALAM PETI AIS..
KUAH GULA MELAKA;
MASUKKAN AIR DALAM PERIUK..HANGATKAN DI ATAS API YG SEDERHANA KECIL..HANGATKAN SAMPAI GULA MELAKA TADI HANCUR DAN LIKAT ANGKAT DAN SEJUKKAN.
CARA MENHIDANG PUDDING;
KELUARKAN SAGU DARI ACUAN..MASUKKAN DLM MANGKUK DESSERT YG SESUAI DAN LETAKKAN SANTAN BERSAMA GULA MELAKA..
SELAMAT BERBUKA PUASA..SEMUA.
No comments:
Post a Comment