Friday, 3 August 2012

AYAM GORENG PANDAN....ALA THAI



SALAM SEMUA..


N3 PENDEK SEBELUM KELUAR MENCARI JUADAH BERBUKA PUASA UTK PETANG NI...MALAS RASANYA NAK TURUN DAN BERPERANG DI DAPUR...MAKAN BUNGKUS AJA KALI NI UTK MENJIMATKAN MAKANAN DARI MEMBAZIR...


MAKAN SAHUR..KAMI BERDUA TIDAK BERSAHUR SEKADAR MENJAMAH AIR SAHAJA..SEMENTARA YAYA WAJIB SEPINGGAN NASI BERSAMA TELOR MATA


AYAM GORENG PANDAN NI WAJIB DI SEDIAKAN DI RESTORAN THAI YG BERTARAF MAHAL SEPERTI RAMA 5,SRI AYYUTHIA,BANGKOK JAM,DAN BANYAK LAGILAH..


CARA MUDAH MENYEDIAKAN AYAM GORENG NI NIKEE KONGSIKAN BERSAMA ANDA SEMUA..


LAYAN RESEPI MUDAH DI BAWAH;




2 KEPING ISI DADA AYAM- POTONG KECIL@ NIPIS
1 SUDU KECIL LADA HITAM
1 SUDU BESAR SOS TIRAM- JIKA SUKA
1 SUDU BESAR SOS PERING @IKAN
1 BIJI BAWANG PUTIH
2 ULAS BAWANG MERAH
1 SUDU KECIL GULA-JIKA SUKA
MINYAK UTK MENGGORENG
DAUN PANDAN YG AGAK BESAR - UTK MEMBUNGKUS AYAM




CARA;


1- PERAPAP KAN AYAM BERSAMA SOS TADI..
2- KISARKAN LADA HITAM BERSAMA BWG MERAH DAN PUTIH TADI SAMPAI HANCUR...GAULKAN BERSAMA AYAM YG DI CAMPURKAN SOS TADI.
3 - MASUKKAN GULA JIKA SUKA- PERAPKAN SEMUA DALAM 1 JAM
4- APABILA SUDAH 1 JAM DI PERAP..BOLEHLAH DI BUNGKUSKAN AYAM DI DALAM DAUN PANDAN YG BESAR SEPERTI MEMBUNGKUS KETUPAT DAUN PALAS...
5- PINKAN DAUN TADI DENGAN PENCUNGKIL GIGI...BUAT SAMPAI ABIS SEMUA DAN KETEPIKAN.
6- PANASKAN MINYAK GOREGKAN AYAM SELAM 5-8 MINIT SAHAJA DENGAN API YG SEDERHANA BESAR.
7- SIAP DAN BOLEH DI HIDANGKAN BERSAMA SOS CILI THAI.









No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...