Friday, 31 August 2012

KUPANG HIJAU BERLADA PETAI

 SALAM SEMUA!

ALHAMDULILLAH...WALAUPUN HIDUNG MASIH TERSUMBAT DAN BATUK-BATUK TERPAKSALAH DIGAGAHI JUGAK BODY NI ..KE MAJLIS MAKAN-MAKAN SEMPENA BULAN SYAWAL..WAH!NAMPAKNYA SAMBUTAN MASIH LAGI HEBAT WALAUPUN DALAM SAKIT-SAKIT NI..


HARI INI..NIKEE TAK BOLEH BERCELOTEH PANJANG LEBAR SEBABNYA..MASIH LAGI BANYAK KERJA RUMAH NK DIBERESKAN...

N3..PAGI INI  BERKAITAN DENGAN KUPANG HIJAU YG DI BELI OLEH KAKAK LINDA SEMASA BALIK BERAYA DI MUAR..
PENDEK KATA..KALAU KE MUAR MEMANG KAMI TAKKAN LUPA MEMBELI KUPANG UNTUK DI BAWA BALIK...

DI MUAR KUPANG DI JUAL SEPANJANG JALAN KE BANDAR MAHARANI U..MEMANG BERBALOI..KALAU YG MALAS NAK BELI YG FRESH..BOLEH JUGAK MEMBELI YG SIAP DI KOPEK KULIT DAN DI REBUS..SIAP BERPEK LAGI...


KUPANG DI MUAR DATANG DALAM 2 SAIZ..YG KECIL DAN BESAR..KALAU TAK SILAP YG KECIL DALAM 5 RM SEKILO DAN 6 RM BAGI YG BESAR..

SEDAPLAH DI MASAK MENGIKUT CITARASA ANDA...KUPANG NI SEDAP DI MASAK RENDANG,MASAK SAMBAL,GULAI KARI,GULAI LEMAK CILI PADI..

HARI NI INTAILAH RESEPI MUDAH DARI NIKEE PULA..








RESEPI KUPANG BERLADA PETAI;


20 KEPING KUPANG-BASUH DAN BERSIHKAN JANGGUT YG BERJUNTAI
1 BIJ BAWANG PUTIH
3 ULAS BAWANG MERAH
SEDIKIT HALIA - JIKA SUKA
1 INCI BELACAN @UDANG KERING YG DI TUMBUK HALUS
3 SUDU MAKAN CILI GILING
10 BIJI PETAI- DI HIRIS HALUS
3 SUDU MAKAN MINYAK TUK MENUMIS
GARAM,GULA DAN SERBUK PERASA.


CARA;

1- APABILA KUPANG SUDAH BERSIH.MASUKKAN KE DALAM MICROWAVE TUK DI REBUS SEKETIKA...KALAU TAK GORENG TERUS PUN TAKPE.

2- MAYANG HALUS @ TUMBUK BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH SERTA HALIA BERSAMA BELACAN @ UDANG KERING.

3- PANASKAN MINYAK TUMISKAN BAHAN-BAHAN YG DI TUMBUK TADI ..BERSAMA CILI SAMPAI  WANGI SERTA PECAH MINYAK..

4- MASUKKAN KUPANG TADI..MASAK SEKEJAP SAMPAI KUPANG TERBUKA KUITNYA DAN MASUKKAN SEDIKIT AIR....MASA NI TUTUP KEJAP DENGAN TUDUG PERIUK SUPAYA CEPAT MASAK.

5- LEPAS 1 MINIT MASUKKAN SEDIKIT GARAM DAN GULA SERTA PERASA JUGA PETAI..KACAU RATA...DAN ANGKATLAH HIDANG .






PESAN NIKEE;

KALAU MASUKKAN DALAM MICROWAVE KUPANG...MASAK SAMPAI KULIT TERBUKA DAN AIR KUPANG AKAN KELUAR DGN SENDIRINYA..MASA MEMASAK JUGA
DAPAT DI KURANGKAN...

JANGAN MASAK LAMA NANTI KUPANG ISINYA JADI KERAS.....


SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...