Monday, 30 September 2013

SURIMI AND FISHBALLS AGLIO PASTA....ASIA TWIST!




                                            SALAM  SEMUA!

DI RUMAH NIKEE PASTA ADA EXTRA PASTA YANG KERING DI SIMPAN DI DALAM PANTRY DAPUR...NIKEE MEMANG SUKA MEMASAK PASTA...DARI JENIS PENNE,SPAGGETI,ANGEL HAIR MAHU PUN MACARONI MEMANG SEDAP KALAU DI MASAK.





MASAKAN KALI INI MEMANG SUDAH MENJADI KEBIASAAN DI MASAK DI DAPUR BILA DAH KEHABISAAN LAUK DI RUMAH..BAYANGKAN ASYIK MASAK NASI BERLAUKKAN KARI ATAU GULAI LEMAK RASANYA KEMBANG JUGA TEKAK NI UNTUK MENELANNYA.


AGLIO OLIO PASTA ADALAH YANG PALING RINGKAS SERTA MUDAH UNTUK DISEDIAKAN.....ANDA CUMA PERLUKAN PASTA SERTA LADA HITAM SERTA JUGA BAWANG PUTIH DAN YANG PALING PENTING TENTULAH OLIVE OIL ATAU PUN MINYAK ZAITUN...JIKA ANDA RASA MEMBELI MINYAK ZAITUN MAHAL BOLEH JUGA DI PAKAI OLIVE SPREAD TANG DI JUAL DI RACK JUALAN BERSAMA BUTTER SERTA KEJU ....PASTIKAN ANDA MENCARINYA DI SANA..OLIVE SPREAD PUN SEDAP DI GUNAKAN SEBAB RASANYA YANG TAWAR..













BAGI YANG NAK MENCUBA..JOMLAH KITA BERSAMA MEMASAK DAN MENCUBANYA..DAN JANGAN LUPA BAGI KOMEN SEDIKIT..ATAS  MASAKAN ANDA TU DALAM LAMAN INI TAUPUN DI DALAM FB NIKEE OK!











1/2 DARI 500G SPAGETTI PASTA-CELUR DAN TOSKAN
3-4 BIJI BAWANG PUTIH- TUMBUK KASAR
1/2 BIJI BWG BESAR PUTIH- CINCANG DADU(JIKA SUKA)
2-3 SUDU BSR LADA HITAM KASAR- KASAR
3-4 BATANG SURIMI- POTONG SEPERTI DI ATAS.
4-5 BIJI FISHBALL YG DAH DI GORENG- BELAH 4
2-4 SUDU MINYAK ZAITUN
2-3 BATANG DAUN BAWANG- HIRIS HALUS
2-3 BATANG DAUN SADERI- POTONG HALUS
GARAM
SERBUK PERASA
SEDIKIT KEJU PARMESAN- UNTUK HIASAN




PANASKAN KUALI..MASUKKAN MINYAK ZAITUN....PASTIKAN API TIDAK TERLALU BESAR...MASUKKAN BAWANG PUTIH GORENG SEKEJAP JANGAN SAMPAI HANGUS PULAK...


MASUKKAN BAWANG BESAR PUTIH..DAN MASUKKAN LADA HITAM TUMBUK..GAUL SEKEJAP..

MASUKKAN PULA SURIMI DAN FISHBALLS TADI GAUL RATA,MASUKKAN PASTA YANG DI CELURKAN TADI.

MASA INI MASUKKAN GARAM SERTA PERASA...LAST SEKALI MASUKKAN DAUN BAWANG SERTA DAUN SUP...TAPI RASA DULU GARAMNYA SEBELUM DI ANGKAT.SEELOKNYA JANGANLAH TERLALU MASIN OK.


ANGKAT KE DALAM BEKAS..DAN TABURKAN SEDIKIT KEJU PARMESAN..SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN.





PESAN NIKEE;

KALAU NAKKAN PEDAS BOLEH JUGA DI LETAKKAN HIRISAN CILI PADI ATAUPUN SEDIKIT REMPAH LADA PAPRIKA..

SELAMAT MEMASAK!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...