SALAM SEMUA!
BILA MAKAN NASI PASTI TAK BOLEH KECUALIKAN SAMBAL,CAKAP PASAL SAMBAL ANTARA SAMBAL DARI NEGARA SEBERANG KEGEMARAN SAYA ADALAH SAMBAL HIJAU DAN SAMBAL TEMPE...
KALI INI NIKEE BAWA ANDA BERKENALAN DENGAN SAMBAL BAWANG..DAN INSYAALLAH NIKEE AKAN CUBA MENGENEGAHKAN JENIS SAMBAL DARI INDONESIA INI DARI JENIS YANG LAIN PULA..MACAM SAMBAL SERAI.SAMBAL TERASI INDON SERTA SAMBAL KECAP MANIS....DAN BEBERAPA LAGI.
SAMBAL BAWANG INDONESIA:
2O BIJI BAWANG KECIL-KUPAS DAN HIRIS HALUS
12 BIJI CILI MERAH BESAR- BUANG BIJI DAN HIRIS
8 ULAS BAWANG PUTIH-KUPAS DAN HIRIS
1 SUDU KECIL GARAM
1 SUDU BESAR BELACAN@ TERASI- BAKAR
1 SUDU KECIL PERAHAN JUS LIMAU NIPIS
1 CAWAN MINYAK
PANASKAN MINYAK PADA SUHU SEDERHANA.
GORENGKAN SEMUA BAHAN TADI KECUALI PERAHAN AIR LIMAU NIPIS....DALAM MASA 2-3 MINIT SAHAJA.
SEJUKKAN DAN TAMBAH AIR LIMAU NIPIS SEBELUM MENGHIDANGKANNYA.
NOTA: BOLEH DI SIMPAN SELAMA 1 MINGGU ATAU LEBIH JIKA DI MASUKKAN KE PETI AIS.
BOLEH DI TAMBAHKAN CILI PADI BEBERAPA BIJI JIKA INGINKAN SAMBAL LAGI PEDAS...
SELAMAT MEMASAK!
salam... sambal ni memang wajib ada :) ..
ReplyDeleteSedap dan enak lebih kurang buat sambal tempe...
DeleteSalam. My feveret. Sama ke dg sambal cili merah di restoran Minang?
ReplyDeleteKak zie yer..mcm kat minang tu...nikee nk buatkan yg hijau pulak..sedap...kan!
Delete