Thursday, 16 January 2014
CURRY KAPITAN ALA PATSIE CHEUNG
SALAM SEMUA!
BEEN BUSY LATELY,WELL WITH MY NEW DAILY JOB...GOT UP EARLY MORNING AROUND 5 AM....I ONLY BE FREE AFTER MY SUBUH PRAYER...KEJUTKAN YAYA DAN CALEB PULA BY 700 AM....
TODAY EVERYTHING DOESN'T WENT WELL AS I EXPECTED...CALEB HAS BEEN CRYING FOR ALMOST 3 DAYS..HE KEEP ON TELLING ME HE DON'T WANT TO GO TO SCHOOL....PENING DI BUATNYA..
TINGGAL SEBENTAR KISAH SEHARI-HARI ITU..MASAK MEMASAK MASIH LAGI SEPERTI BIASA DI RUMAH NIKEE....MACAM NIKEE NYATAKAN SELALU..BUKAN TAKSUB..NAK BERBLOGGER TAPI CUMER BERKONGSI DI SINI...
KALI INI MASAKAN MUDAH LAGI DARI CHEF PATSIE CHEUNG YANG DULU, SELALU JUGA MEWARNAI TV KITA UNTUK PROGRAM MASAKAN...KALI INI MASAKAN PATSIE NI..CURRY KAPITAN NYONYA ALA PATSIE..JOM..CUBA
CURRY KAPITAN ALA PATSIE CHEUNG:
OLEH: PATSIE CHEUNG
BAHAN:
10 KEPING AYAM
2 MANGKUK KECIL AIR
1 SUDU KECIL GARAM
2 SUDU BESAR GULA
5 SUDU BESAR MINYAK MASAK
BAHAN A;
300 G BAWANG MERAH KECIL
100 G BAWANG PUTIH
1 1/2 KEPING BELACAN
1 BATANG SERAI DI KETUK
3 SUDU BESAR CILI GILING@ BOH
3 BIJI BUAH KERAS
1 INCI KUNYIT HIDUP
KISAR HALUS SEMUA BAHAN A....KETEPIKAN
BAHAN B:
10 OZ SANTAN PEKAT- DARI 1 BIJI KELAPA.
CARA:
MASUKKAN BAHAN DI ATAS..AYAM,GARAM ,GULA,SERTA AIR DI DALAM PERIUK DAN DI REBUS SAMPAI MASAK...APABILA SUDAH MASAK KETEPIKAN
AMBIL MINYAK 5 SUDU MAKAN TADI DAN PIJARKAN KUALI,PASTIKAN..MINYAK PANAS DAN TUMIS BAHAN-BAHAN YANG DI KISAR TADI...SERTA SERAI KETUK.
PABILA WANGI MASUKKAN AYAM YANG TELAH DI REBUS..MASAK SAMPAI SEBATI DAN BERGAUL RATA.
MASUKKAN SANTAN PULA..BIAR SAMPAI MENDIDIH...APABILA KUAH PEKAT SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN..ANDAI KATA MASIH KURANG MASIN BOLEHLAH DI SESUAIKAN GARAMNYA...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam .. tak pernah buat lagi curry capitan ni... paste pun dah dengar macam2 kat pasaran ..hiiii... nampak sedap tuhhh
ReplyDelete