Tuesday, 7 January 2014
SARDIN MASAK KICAP BERUBI ITIK
SALAM SEMUA!
NAMPAKNYA NIKEE BENAR-BENAR SIBUK BAGI TAHUN 2014..TETAPI ALHAMDULILLAH SEGALANYA DI PERMUDAHKAN OLEH ALLAH..CALEB MULAI BELAJAR DI TADIKA BERDEKATAN DENGAN RUMAH DI SINI..MULA-MULA TU INGAT DIA BUAT ONAR TETAPI OKLAH SEMUANYA BERJALAN LANCAR.....
UNTUK QUICK N3 TERTUNGGAK INI JOM NIKEE KONGSIKAN MASAK KICAP MUDAH..MY VERSION LER....KALI INI MASUKKAN UBI ITIK REBUS YANG DI KIRIMKAN OLEH MAMA SEWAKTU PULANG KE KELANTAN DI PENGHUJUNG TAHUN BARU-BARU INI...
1 TIN BESAR IKAN SARDIN- ASINGKAN KUAHNYA
2 BIJI BAWANG MERAH*
2 BIJI BAWANG PUTIH*
2 INCI HALIA*
1 BIJI TOMATO- BELAH 4
2 SUDU CILI BOH
2 SUDU BESAR KICAP PEKAT
2 SUDU BESAR KICAP MANIS
GARAM
GULA MERAH
PERISA- JIKA SUKA
2 BIJI UBI ITIK REBUS-BELAH KECIL
3 SUDU BSR MINYAK- UTK MENUMIS
2 KPG ASAM KEPING_TAK LETAK TAKPA
CILI PADI KECIL@ CILI MERAH BELAH 2
1 BATANG SERAI- DI TITIK
*- DI ATAS TUMBUK SAMPAI LUMAT
CARA:
PIJARKAN MINYAK DAN TUMISKAN SEMUA BAHAN YANG DI TUMBUK SAMPAI WANGI.
APABILA WANGI MASUKKAN CILI DAN GORENG SAMPAI PECAH MINYAK,MASUKKAN SERAI TITIK..MASUKKAN KICAP DAN GARAM,PERASA SERTA TOMATO....
MASUKKAN UBI ITIK.....DAN AKHIR SEKALI LETAKKAN IKAN SARDIN...MASUKKAN CILI DAN SESUAIKAN RASA...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment