Monday, 30 December 2013

KEK MINYAK PANDAN





                 SALAM  SEMUA!



BESOK BERMULA HARI ORENTASI TADIKA SMART READER BAGI CALEB,ANAK LELAKI TUNGGAL NIKEE..RASA TERHARU SERTA BERSYUKUR SANGAT SEBAB DAPAT MEMBESAR CALEB WALAUPUN SEPANJANG JALAN KENANGAN BANYAK KEJADIAN YANG BERLAKU...SEMOGA PENGORBANAN YANG TAK MENGENAL ERTI JEMU INI MAMPUMENGUBATI SEMUANYA...




BERBALIK KEPADA KEK MINYAK PANDAN INI ADALAH ENTRI YANG TERTUNGGAK...JOM KITA INTAI RESEPI TRADISI DARI KAK BADARIAH DELIGHTS DARI PEKAN PAHANG...













KEK MINYAK PANDAN

OLEH- BADARIAH DELIGHTS







5 BIJI TELOR AYAM SEGAR
1 CAWAN GULA KASTOR@ PASIR
1 CAWAN TEPUNG GANDUM*
1 SUDU KECIL TEH BAKING POWDER*
-  AYAK BERSAMA*


1 SUD TEH OVALETTE- TAK LETAK TAKPE
1 CAWAN MINYAK JAGUNG@BIASA
1 SUDU TEH VANILA ESEN
PEWARNA KEGEMARAN 3 WARNA


MERAH
KUNING
HIJAU- PERISA PASTA PANDAN



CARA:



MULA- MULA PUTARKAN TELOR BERSAMA DENGAN GULA SAMPAI GEBU,LIKAT DAN BERKILAT...PASTIKAN GULA BENAR-BENAR HANCUR.PROSES INI HARUSLAH MELEBIHI 15-20 MINIT.

MASUKKAN PULA OVALETTE..PUTAR LAGI SAMPAI HANCUR SISA OVALETTE...BARULAH DI MASUKKAN TEPUNG GANDUM SELANG-SELI DENGAN MINYAK JAGUNG TADI SAMPAI HABIS....


AMBIL ADUNAN KEK WARNAKAN DI DALAM MANGKUK YANG SAMA BESAR....KEPADA 3 WARNA...JANGAN LUPA PASTA PANDAN YANG MENJADIKAN KEK INI BERPERISA PANDAN..


MASUKKAN ADUNAN DI DALAM ACUAN BULAT BERSAIZ 8 INCI DAN SELANG SELIKAN ADUNAN BERWARNA TADI SAMPAI HABIS..

BAKAR PADA SUHU 160-170C SELAMA 45 MINIT.....APABILA MASAK JANGAN DI KELUARKAN TERUS DARI OVEN BIARKAN SEKETIKA ....DI OVEN YANG SUDAH DI TUTUP SUISNYA...

SEDIA UTK DI HIDANGKAN.....






No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...