Tuesday, 11 February 2014

SAMBAL BAJAK




                               SALAM SEMUA!



SAMBAL BAJAK ADALAH SALAH SATU SAMBAL YANG DI MAKAN BERSAMA NASI DI INDONESIA....

SAMBAL BAJAK JUGA BOLEH DI JADIKAN BUMBU UNTUK MENGGORENG IKAN PEDAS MAHUPUN MEMBUAT IKAN BAKAR..JIKA SAMBAL INI TIDAK DAPAT DI HABISKAN..JOM KITA INTAI DAN MEN CUBANYA! 


 

             








8 BIJI CILI MERAH BESAR- BUANG BIJI & HIRIS HALUS
1 SUDU KECIL BELACAN BAKAR
1/4 SUDU KECIL HIRISAN BUAH PALA-JIKA ADA
3 BIJI BAWANG PUTIH- HIRIS HALUS
6 BIJI BAWANG MERAH KECIL- HIRIS HALUS
1 SUDU KECIL GARAM
1 1/2 SUDU KECIL GULA MELAKA
2 SUDU BESAR MINYAK
2 HELAI DAUN SALAM INDIA
2 BATANG SERAI -DI TITIK
1/2 INCI LENGKUAS - HIRIS SEKEPING-KEPING HALUS
4 SUDU BSR JUS ASAM JAWA



CARA;


MESIN 7 BAHAN UTAMA SAMPAI HALUS...CILI,BAWANG,PALA,GARAM,GULA.....


PANASKAN MINYAK 2 SUDU TADI DAN GORENG BAHAN KISAR BERSAMA DAUN SALAM SERTA SERAI..LENGKUAS.

GORENG SAMPAI WARNA BERTUKAR KEPERANGAN...LAST SEKALI LETAKKAN AIR ASAM JAWA..MATIKAN API...

ASINGKAN DAUN SALAM,SERAI SERTA LENGKUAS..


 



PESAN NIKEE;


NIKMATI BERSAMA ULAMAN,IKAN BAKAR,AYAM BAKAR.

BOLEH DI SIMPAN PETI SEJUK BERTAHAN 1 MINGGU

BOLEH DI GUNAKKAN SEBAGAI BUMBU UNTUK MASAKAN LAUK JIKA PERLU....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...