Thursday, 8 May 2014
BISKUT SAGO CHEESE
SALAM SEMUA!
HAMPIR SEBULAN MENINGGALKAN BUKAN KERANA TERPAKSA ATAU SUDAH JEMU TETAPI ALASANNYA AMAT MUDAH SEKALI.KESIBUKKAN MELANDA DI TAMBAH PULA ISU AIR YANG MELANDA NEGERI SELANGOR SERTA WILAYAH....
SEMPENA HARI AIDIL FITRI YANG BAKAL TIBA NIKEE NAK KONGSIKAN BISKUT SAGO YANG SEMEMANG NYA SEDAP....UNTUK RESEPI DARI BLOG KAK NOOR SECUBIT GARAM INI...NIKEE MEMANG TABIK SPRING SEDAP.MUDAH SERTA MURAH..
JOM INTAI RESEPI;
BANGKIT SAGOO CHEESE
BY: KAK NOOR SECUBIT GARAM
250 G MENTEGA
180 G GULA AISING
2 BIJI KUNING TELOR
BAHAN KERING:
250 G TEPUNG UBI -DI SANGRAI SELAMA 10 MINIT SEJUKKAN
225 G TEPUNG JAGUNG- NIKEE LETAK 250 G
1/4 SUDU TEH GARAM HALUS
1/2 SUDU TEH BAKING POWDER
70 G PARUTAN HALUS CHEDDAR BLOK - KRAFT @BEGA
HIASAN:
PARUTAN KEJU CHEDDAR
SAPUAN KUNING TELOR
CARA:
PUKUL MENTEGA TADI BERSAMA GUAL SAMPAI KEMBANG DAN MASUKKAN TELOR..PUTAR SEBENTAR SAMPAI RATA.
MASUKKAN BAHAN KERING TADI.....BERSAMA PARUTAN KEJU..BIARKAN ADUNAN BERSATU RATA.
TERAP DENGAN ACUAN YANG DI SUKAI DAN SAPUKAN KUNING TELOR DAN TABUR PARUTAN KEJU..
BAKAR PADA SUHU 150-160 C SELAMA 15 MINIT...ANGKAT SEJUKKAN DAN SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA...
TIPS;
SEBENARNYA BISKUT RAYA MEMANG LAGI SEDAP DI BUAT DENGAN MENGGUNAKAN BUTTER..BERGANTUNG ATAS RESEPI ITU SENDIRI..
BUTTERCUP,ADELA,DAISY,PLANTA DAN BAKELS ADALAH ANTARA MARJERIN YANG SEDAP DI GUNAKAN DALAM PEMBIKINAN KUKIS RAYA....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment