BAHAN-BAHAN:
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
3 SUDU BESAR TEPUNG BERAS
4 SUDU MAKAN MINYAK SAPI CAIR
1 SUDU KECIL GARAM HALUS
1 CAWAN BUTTERMILK/ SUSU/SANTAN/YOGURT
1/2 CAWAN AIR SUAM
2 SUDU KECIL GULA PASIR
1 SUDU KECIL BAKING SODA
1 CAWAN KELAPA PARUT PUTIH
1/3 CAWAN PARUTAN CHEDDAR CHEESE BLOK
MINYAK SAPI- UTK LESERAN DI PAN
ACUAN LEMPING- OMELETTE MAKER,EGG BANJO MAKER,SMALLEST NON STICK SAUCE PAN...BAULU BAKAR PAN.
CARA:
SATUKAN SEMUA BAHAN BASAH DI DALAM SATU MANGKUK BESAR...GAULKAN RATA
MASUKKAN BAHAN KERING DENGAN MENGGUNAKKAN WHISK GAUL SEBATI.
APABILA BERCAMPUR RATA,REHATKAN ADUNAN INI SELAMA 1/2 JAM,TUTUP DENGAN KAIN BASAH...KETEPIKAN.
PANASKAN PAN YG SESUAI DAN LETAKKAN 2 SUDU BESAR ADUNAN LEMPENG..PASTIKAN PAN DILESER MINYAK SAPI..TUTUP PERMUKAAN ATAS LEMPENG,MASAK SAMPAI GARING DAN ANGKAT!.
LAKUKAN SAMPAI HABIS DAN MAKAN BERSAMA SAMBAL ATAU GULAI KARI,DHALL KEGEMARAN ANDA.
SELAMAT MEMASAK!
|
Ada cheese..mesti tambah sedap lempeng tu
ReplyDelete