1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM@TEPUNG NAIK SENDIRI 1 TSP BAKING SODA 1 TSP BAKING POWDER 1/8 TSP GARAM HALUS@ 1/2 TSP PUN OK # KE SEMUA BAHAN KERING DI ATAS HENDAKLAH DI AYAKKAN BEBERAPA KALI..... 1/3 CAWAN MENTEGA CAIR TAWAR- DI CAIRKAN 3 BIJI PISANG MONTEL 1 BIJI TELOR AYAM GRED A 1 BIJI ESEN VANILA- JIKA SUKA 3/4 CAWAN GULA KASTER TOPPING: 1 SUDU BESAR MENTEGA 2 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM BIASA 1 SUDU TEH SERBUK KAYU MANIS 1 SUDU KECIL ALMOND FLAKES@NIBS 2 SUDU BESAR GULA MERAH # GAULKAN MENGGUNAKAN HUJUNG JEJARI ANDA SAMPAI MENJADI CRUMBS..KETEPIKAN UTK DI TABURKAN DI ATAS MUFFIN SEBELUM DI BAKAR. BAKAR: 18-20 MINIT OVEN: SUHU 180C CARA: PUTARKAN TELOR,GULA,ESEN DAN MENTEGA CAIR...PISANG HINGGA SEBATI DAN RATA.LAKUKAN DLM 10 MINIT DENGAN MIXER. APABILA BAHAN BASAH SEBATI,MASUKKAN PULA BAHAN KERING MENGGUNAKAN SENDUK KAYU.. KAUP BALIK SEKADAR BERCAMPUR SAHAJA.. SIMPAN SEBENTAR DLM 20 MINIT...UNTUK MUFFIN NAIK DAN SEBATI. SEDIAKAN ACUAN MUFFIN ATAU SOUFFLE CUPS DAN SENDUKKAN ADUNAN DENGAN SKOP AIS CREAM SAMPAI PENUH... TABURKAN TOPPING TADI DAN BAKAR PADA SUHU YG DI TETAPKAN.. SELAMAT MEMASAK! TIPS UTK MUFFIN: TERBAIK UTK MELEMBAPKAN MUFFIN CAMPURAN BUTTERMILK,YOGURT,SERTA SOUR CREAM ISIKAN ACUAN MUFFIN KE TAHAP PENUH ATAU 3/4 PENUH UTK MUFFIN MEREKAH CANTIK UNTUK PISANG ANDA BOLEH GANTIKAN ESEN PISANG ATAU ALMOND..TAPI SAYA LEBIH GEMARKAN VANILA PISANG LEMAK MANIS DAN EMAS PALING SEDAP UTK KEK PISANG...SERTA MUFFIN. |
Thursday, 13 November 2014
BANANA CRUMBLES MUFFINS
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nampak sedap, boleh cuba untuk minum petang esok :)
ReplyDeletesilakan......
ReplyDelete