1 BUAH BETIK MUDA- SAGAT HALUS
1 BIJI BAWANG BESAR PUTIH- MAYANG HALUS
1 BIJI KAROT BESAR- SAGAT HALUS
3 BIJI BAWANG PUTIH
5 BIJI CILI PADI KAMPUNG
CERI TOMATO @ 1 BIJI BESAR TOMATO BESAR- POTONG DADU
UDANG GERAGAU MERAH@ UDANG KERING
2-3 SUDU BESAR GULA KABUNG
1 SUDU KECIL CILI SERBUK THAI- JIKA SUKA
2 SUDU BESAR AIR LIMAU NIPIS
3 SUDU BESAR NAM PLA@ SOS IKAN
BAHAN HIASAN;
KANGKUNG SEGAR- POTONG PENDEK
KACANG GORENG
KACANG PANJANG SEGAR- POTONG PENDEK
CARA MEMBUAT KERABU:
MULA-MULA..TUMBUK BAWANG PUTIH SAMPAI HANCUR BERSAMA DENGAN UDANG GERAGAU SERTA SEDIKIT CILI PADI..GULA KABUNG,NAMPLA...SEDIKIT SERBUK CILI
APABILA HANCUR SEBATI LETAKKAN TOMATO,BETIK SAGAT SERTA BAWANG BESAR JUGA KAROT SAGAT...GAUL MESRA.
LEPAS ITU MASUKKAN KACANG TANAH GORENG...SERTA KACANG PANJANG...GAULKAN SEKALI KANGKUNG..ATAU KANGKUNG DI LETAKKAN DI TEPI SAHAJA.
KERABU SIAP..SESUAIKAN RASA DAN SEDIA UNTUK DI NIKMATI....
SELAMAT MEMASAK!
PESAN NIKEE:
NAM PLA@ SOS IKAN WAJIB DALAM MENYEDIAKAN KERABU THAI
GULA KABUNG JUGA WAJIB.....ANDA BOLEH MEMBELI GULA KABUNG YG DI JUAL YG BERBALUT DAUN KABUNG DI MASAK DI DALAM AIR DAN MASUKKAN KE JAR@ BOTOL KECIK DAN SIMPAN DI PETI AIS..DI GUNA JIKA PERLU..
UDANG GERAGAU BIASA ATAU MERAH DARI SIAM MEMANG WAJIB DI GUNAKKAN DALAM KERABU SOM TAM....
|
Erm..terliur pula tengok..wana suka mkn salad dan papaya.. :)
ReplyDeleteBBWANA ADIENIA....SEDAP BANGAT NIIIIIIII
ReplyDelete