Wednesday 21 January 2015

PENGAT SUKUN BEBOLA PULUT HITAM









 
 
 
 
SALAM SEMUA!
 
 
SUKUN JUGA DI KENALI SEBAGAI BREAD FRUIT DI SESETENGAH TEMPAT.....APA PUN BUAH HIJAU YANG BERBENTUK SEAKAN BUAH NANGKA INI AMAT DIGEMARI RAMAI.
 
 
SUKUN AMAT ENAK DI MAKAN WALAUPUN BUAHNYA SEDIKIT BERGETAH...APABILA DI BUANGKAN KULITNYA.BUAH SUKUN BOLEH DI REBUS EMPUK DAN DI BUAT PENGAT,GULAI LEMAK PUTIH SERTA MASAK CILI PADI,DI BUAT SIRA SUKUN..MANAKALA JIKA BUAH SUKUN TERLALU MASAK BOLEH DI GUNAKAN UNTUK MEMBUAT CEKODOK...
 
 
JOM KITA INTAI RESEPI MUDAH YANG NIKEE SEDIAKAN INI...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 







1 KOTAK KECIL SANTAN@ 1 CAWAN SANTAN SEGAR
2/1 BIJI BUAH SUKUN- DIREBUS EMPUK DEGAN DAUN PANDAN
1/2 CAWAN AIR
2 KEPING GULA MANISAN @ GULA MELAKA - IKUT SELERA
1 HELAI DAUN PANDAN- SIMPUL SECUBIT GARAM



BAHAN UNTUK BEBOLA PULUT HITAM:



1 CAWAN TEPUNG BERAS PULUT
2 SUDU BESAR TEPUNG BERAS PULUT HITAM
AIR UTK MENGULI TEPUNG
SEDIKIT AIR KAPOR
AIR- MEREBUS BEBOLA
1 HELAI DAUN PANDAN

CARA:

SATUKAN SEMUA BAHAN DI ATAS ULI HINGGA MENJADI DOH YANG TIDAK LEKAT DI TANGAN....
BUAT BULAT-BULAT SEPERTI BOLA SEBESAR SYILING 20 SEN..


PANASKAN AIR BERSAMA DAUN PANDAN..APABILA MENDIDIH ..MASUKKANBEBOLA TADI TUNGGU SAMPAI TIMBUL DI PERMUKAAN AIR DAN ANGKAT .LETAKKAN BEBOLA DI DALAM AIR BERSIH SEMENTARA MENUNGGU KUAH SIAP....
LAKUKAN SAMPAI HABIS.


UNTUK KUAH..:



SATUKAN SEMUA BAHAN DI ATAS..,MASAK SAMPAI SANTAN SEDIKIT MENDIDIH DAN MASUKKAN SANTAN .
MASUKKAN SEMUA SUKUN TADI BERSAMA BEBOLA PULUT HITAM DAN...BIARKAN SEBENTAR SEBELUM DI MATIKAN API.
SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN.












 


Add caption


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...