Sunday, 4 January 2015

SIMPLE AUSSIE BEEF PIES







                                          SALAM SEMUA!




DALAM MENYEDIAKAN PIE DAGING AUSSIE SEBENARNYA AMAT MUDAH...ANDA BOLEH MENGGUNAKAN DAGING BATANG PINANG YANG POTONG NIPIS ATAU MENGGUNAKAN DAGING KISAR RAMLY ,KALAU NAK LAGI BAIK GUNAKKAN DAGING KISAR DARI PREMIUM CUT..



JOM SESAMA BELAJAR BUAT PIE MUDAH INI....





AUSSIE BEEF PIES
BY; TASTE.COM



BAHAN:




1 SUDU BESAR MINYAK ZAITUN@ BUTTER
1 BIJI BAWANG BESAR KUNING- MAYANG HALUS
500 G DAGING BATANG PINANG @ 500 G DAGING KISAR RAMLY-
1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG
3/4 CAWAN STOK DAGING
3/4 CAWAN SOS TOMATO 
2 SUDU BESAR SOS WORCESTERSHIRE SAUCE- SKIP KLU TAK ADA
1 SUDU BESAR SOS BBQ
GARAM
LADA SULAH
1 TSP VEGEMITE- SKIP KLU TAKDA
2 BUNGKUS SHORT CRUST PASTRY- DI SUHU BILIK
2 BUNGKUS PUFF PASRTY BEKU- DI SUHU BILIK
1 BIJI TELOR- UNTUK SAPUAN ATAS PIES



CARA;







MULA-MULA PANASKAN MINYAK...TUMISKAN BAWANG TADI SAMPAI WANGI MASUKKAN DAGING GORENG HINGGA EMPUK..MASUKKAN SOS TOMATO,BBQ SO,SERTA VEGGIE MATE...

MASUKKAN STOK DAGING..TUNGGU SAMPAI DAGING EMPUK ..LETAKKAN GARAM SERTA LADA SULAH DAN TEPUNG JAGUNG UNTUK MEMEKAT INTI PIE INI.
RASA INTI PIE DAN SEJUKKAN APABILA SUDAH MASAK...

CARA MENYEDIAKAN PIES..

GUNAKAN ACUAN MUFFIN....TEKAPKAN SHORTCRUST PASTRY DALAM BENTUK BULAT LETAKKAN KE DALAM ACUAN MUFFIN..

ISIKAN INTI TADI..DAN TUTUP PERMUKAAN ATAS DENGAN PUFF PASRTY YG DI TEKAP ACUAN BULAT.
LETAKKAN SEDIKIT TELUR DI TEPI PASTRY UNTUK MENGELAKAN PIE PECAH.

LAKUKAN SAMPAI HABIS DAN SAPUKAN KULIT PIES DENGAN EGG WASH..@ TELOR..
BAKAR PADA 180 DALAM 25 MINIT HINGGA MASAK.
BAKAR SAMPAI KULIT PIE KEEMASAN...







 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...