Friday, 13 March 2015

PINEAPPLE DIMPLE














SALAM   SEMUA!



BICARA BISKUT RAYA..RASA NIKEE TENTULAH..BISKUT TAT NENAS PILIHAN NO SATU BUKAN?

HARI INI..PINEAPPLE DIMPLE ADALAH CARA PALING MUDAH MENYEDIAKAN TAT NENAS TANPA MENGGULUNG MAHUPUN MENGGUNAKAN ACUAN TAT..CUMA ANDA PERLU TERAPKAN BULAT..TEKAN SEDIKIT DI TENGAH..LETAKKAN INTI YANG SUDAH DI BULATKAN..


UNTUK RESEPI INI JOM KITA CUBA!








500 G TEPUNG GANDUM BIASA- DI AYAK
359 G MENTEGA TANPA GARAM
40 G GULA AISING
5 G GARAM
5 G SERBUK PENAIK
JEM NENAS- DI BULAT-BULATKAN KECIL




CARA;

MASUKKAN TEPUNG YANG DI AYAK KE DALAM MANGKUK BESAR BERSAMA SERBUK PENAIK SERTA GARAM.GAULKAN RATA.

PUKUL MENTEGA DAN GULA AISING SAMPAI MERATA DAN GEBU.

MASUKKAN TEPUNG TADI......ULI SAMPAI MERATA.


CANAI DAN TERAPKAN DENGAN ACUAN BULAT DAN LETAKKAN INTI DI ATAS.....

BAKAR PADA SUHU 160 C SELAMA 10-15 MINIT.


UNTUK RESEPI INI NIKEE GUNAKAN KELOPAK BUNGA LIMA...

APA PUN BISKUT INI TAMPIL HEBAT DENGAN RUPANYA TERSENDIRI.

TIP;

ANDAIKATA ADUNAN TEPUNGNYA AGAK KERING AMBIL MENTEGA SAPUKAN DI TAPAK TANGAN ULI ADUAN BERSAMA HINGGA ADUNAN SEDIKIT BASAH..DAN TERAPKAN SEPERTI BIASA!



SELAMAT MENCUBA!






 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...