Monday, 16 March 2015

LIME& GARLIC STEAM FISH @ PLA NEUNG MANAO













                                                SALAM   SEMUA!



MASAKAN BEREBUS SERTA MASAKAN BERSTIM AMAT SESUAI DI HIDANGKAN DALAM MENU HARIAN.

KALI INI STIM IKAN AMAT DI GEMARI OLEH SEMUA DI LUAR SANA....MENU YANG DI KONGSI KALI INI STIM LIMAU ADALAH MAKANAN YG PALING DIGEMARI..INI ADALAH STIM LIMAU ALA THAI..


JOM KITA CUBA;











1 EKOR IKAN SIAKAP SEDERHANA BESAR- BERSIH@CUCI DENGAN CUKA DAN KERINGKAN


3 SUDU BESAR BAWANG PUTIH- CINCANG HALUS
3 SUDU BESAR CILI PADI- HIRIS KASAR
3 SUDU BESAR PERAHAN AIR LIMAU NIPIS
2 SUDU NESAR GULA KABUNG
3 SUDU BESAR NAM PLA@ SOS IKAN

- GAULKAN SEMUA SOS DI ATAS SAMPAI SEBATI DAN KETEPIKAN.




UNTUK HIASAN;

DAUN BAWANG -HIRIS KASAR
SEDIKIT DAUN KETUMBAR CINA- HIRIS KASAR
HIRISAN LIMAU NIPIS
SEDIKIT BAWANG PUTIH JERUK- JIKA SUKA

CARA:


STIMKAN IKAN DI ATAS PINGGAN BUJUR....DALAM 15-20 MINIT..
APABILA MASAK ANGKAT DAN TUANGKAN  SOS TADI KE ATAS IKAN.
HIASI DENGAN DAUN BAWANG DAN KETUMBAR SERTA HIRISAN LIMAU.

SEDIA UTK DI HIDANGKAN


 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...