Tuesday, 10 March 2015

SIAKAP MASAM MANIS ALA SIAM














SALAM SEMUA!



NIKEE INGIN MEMINTA MAAF ATAS KELEWATAN MENULIS DI RUANGAN BLOG....KERANA MASIH SIBUK DENGAN URUSAN ANAK-ANAK DI SEKOLAH..

BAGI MEREKA YANG MENGIKUTI LAMAN DAPUR HELEN DI FACEBOOK,DI SANA MUNGKIN LAGI CEPAT,KERANA DI SITU NIKEE TERUS MEMUAT TURUN SEMUA RESEPI UNTUK RUJUKAN....

JOM MASAK..IKAN SIAKAP DI ATAS....








1 EKOR IKAN SIAKAP@ KERAPU

BAHAN PERAPAN IKAN:GARAM.LADA SULAH.2-3 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM,UBI @ BERAS.



BAHAN SOS:


SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
2 ULAS BAWANG PUTIH- CINCANG HALUS
2 CM HALIA- HIRIS HALUS
1/2 BIJI TOMATO SEDANG- BELAH KECIL
2 SUDU BESAR SOS TOMATO
2 SUDU BESAR SOS CILI
2 SUDU BESAR GULA
2 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG
1/2 SUDU TEH GARAM@ SOS IKAN
1/4 SUDU TEH LADA SULAH


*CAMPURKAN SEMUA BAHAN KE DALAM MANGKUK KECUALI BAWANG PUTIH DAN HALIA....




CARA MEMASAK:


PIJARKAN MINYAK YG BANYAK DALAM KUALI DAN GORENG IKAN TADI SAMPAI GARING..ANGKAT DAN KETEPIKAN.
UNTUK MENDAPATKAN IKAN YANG AMAT GARINGKAN KELAR-KELARKAN IKAN SUPAYA SEDAP SERTA SENANG UTUK MASAK.


UNTUK SOS PULA:

PIJARKAN SEDIKIT MINYAK.TUMISKAM SEMUA BAHAN TADI HALIA DAN BAWANG PUTIH....

APABILA SUDAH WANGI,MASUKKAN SEMUA BAHAN YG DI CAMPURKAN KEDALAM MANGKUK TADI TUMIS SAMPAI MENDIDIH DAN ANGKAT...
SESUAIKAN RASA...SIRAM KE ATAS IKAN YG SUDAH DI GORENGKAN TADI...


JIKA SUKA:


MASUKKAN TIMUN,CARROT,LADA JEPUN,NENAS ,LADA JEPUN,EPAL HIJAU.DI POTONG DADU...MASUKKAN KE DALAM KUAH TADI..MASAK SEBENTAR..

HIASLAH DENGAN SEDIKIT DAUN SUP SERTA DAUN BAWANG DAN.....WALLLAH!



SELAMAT MENCUBA!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...