Tuesday, 10 March 2015

PISANG GORENG ALA SIAM@KLUAY TOD








SALAM SEMUA!




GORENG PISANG CHEESE MELETOP AMAT POPULAR DI MALAYSIA SAAT INI,PALING MENGGELIKAN HATI DI SETIAP HENTIAN TEPI JALAN MEREKA MENIAGA HAMPIR MENU YG SAMA,TINGGAL LAGI ANDA HANYA MAMPU MEMILIH.


HARI INI TIDAK MENGENAI GORENG PISANG CHEESE TETAPI GORENG ALA- ALA THAI ATAU DI PANGGIL KLUAY TOD..


JOM MASAK SERTA SAMA-SAMA INTAI RESEPI...








 
















1 CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM
1/3 CAWAN TEPUNG JAGUNG
 2 SUDU BESAR TEPUNG UBI KAYU
3 SUDU  BESAR GULA KASTER HALUS
2 SUDU BESAR BIJAN PUTIH
2 SUDU BESAR KELAPA PARUT SEGAR
1 CAWAN AIR
1 SUDU KECIL PEWARNA KUNING TELOR@SEDIKIT SERBUK KUNYIT
1 SUDU KECIL GARAM HALUS
MINYAK UNTUK MENGGORENG

PISANG:


PISANG ABU
PISANG RAJA
PISANG TANDUK
PISANG NANGKA


#SEMUA PISANG DI BELAH 3,MANAKALA PISANG TANDUK DI HIRISKAN SEDIKIT MENYERONG SERTA NIPIS...


CARA:

SATUKAN SEMUA BAHAN KERING UNTUK BAHAN CELUPAN PISANG GORENG,
KACAUKAN BERSAMA AIR SAMPAI BANCUHAN BENAR-BENAR SEBATI.

SILA GUNAKAN MINYAK YG DALAM SERTA BANYAK UNTUK MENGGORENG PISANG INI.
PISANG DI GORENG DAN DI CELUP KE DALAN BAHAN CELUPAN TADI.
PASTIKAN DI GORENG SAMPAI GARING.HIDANGKAN PANAS-PANAS UNTUK JUADAH MINUM PETANG.




1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...