KUAH PECAL: 250 G KACANG TANAH-GORENG SERTA TUMBUK HALUS 5 BIJI CILI MERAH BESAR. 5 BIJI CILI PADI@CABAI RAWIT 2 RUAS KENCUR- TAKDER BOLEH SKIP 5 BIJI BAWANG PUTIH.... KULIT LIMAU PURUT- HIRIS HALUS 250 G GULA MERAH- HANCURKAN SEDIKIT ASAM JAWA SEDIKIT AIR SUAM GARAM-SECUKUP RASA MINYAK UTK MENGGORENG CARA: GORENG SEMUA BAHAN BAWANG,CILI,KENCUR SERTA KULIT LIMAU PURUT... ANGKAT SEJATKAN MINYAK...HALUSKAN DENGAN SEDIKIT GARAM. MASUKKAN GULA MERAH,CAMPURKAN DENGAN KACANG TANAH YANG TELAH DI TUMBUK HALUS,TAMBAHKAN AIR ASAM SERTA SESUAIKAN RASA. # JIKA TIADA KULIT LIMAU PURUT,MEMADAIKAN DENGAN HIRISAN DAUN LIMAU PURUT YG DI GORENG DAN DI POTONG HALUS. BAHAN SAYURAN: KANGKUNG CELUR SENGKUANG TAUGEH CELUR HIRISAN TIMUN KACANG PANJANG CELUR TEMPE GORENG DAUN UBI KAYU CELUR TAUHU GORENG KUBIS CELUR SEDIKIT KEROPOK SAYUR @IKAN.... CARA MENIKMATI PECAL: SATUKAN SEMUA SAYURAN DI PINGGAN .....LETAKAN KEROPOK DAN SIRAMKAN KUAH DAN NIKMATI SEPERTI SALAD......TERNYATA AMAT SIHAT DAN SIMPLE.... SELAMAT MEMASAK! |
Tuesday, 10 March 2015
PECAL JAWA ASLI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment