Tuesday, 10 March 2015

PECAL JAWA ASLI












SALAM SEMUA!




KALAU ADA DARAH JAWA,MUSTAHIL TIDAK TAHU MENJAMAH JUADAH YG DI PANGGIL PECAL,GADO-GADO MAHUPUN KERODOK YANG MENGGUNAKAN HAMPIR KUAH KACANG YANG SAMA.

NIKEE MENGEMARI KESEMUANYA...UNTUK JUADAH KUAH PECAL ASLI INI,NIKEE MENGADAPTASIKAN RESEPI DARI LAMAN INTERNET DI SEBERANG...



JOM SEMAK RESEPI DARI DAPURRESEP.COM;






 









KUAH PECAL:



250 G KACANG TANAH-GORENG SERTA TUMBUK HALUS
5 BIJI CILI MERAH BESAR.
5 BIJI CILI PADI@CABAI RAWIT
2 RUAS KENCUR- TAKDER BOLEH SKIP
5 BIJI BAWANG PUTIH....
KULIT  LIMAU PURUT- HIRIS HALUS
250 G GULA MERAH- HANCURKAN
SEDIKIT ASAM JAWA
SEDIKIT AIR SUAM
GARAM-SECUKUP RASA
MINYAK UTK MENGGORENG


CARA:




GORENG SEMUA BAHAN BAWANG,CILI,KENCUR SERTA KULIT LIMAU PURUT...
ANGKAT SEJATKAN MINYAK...HALUSKAN DENGAN SEDIKIT GARAM.
MASUKKAN GULA MERAH,CAMPURKAN DENGAN KACANG TANAH YANG TELAH DI TUMBUK HALUS,TAMBAHKAN AIR ASAM SERTA SESUAIKAN RASA.



# JIKA TIADA KULIT LIMAU PURUT,MEMADAIKAN DENGAN HIRISAN DAUN LIMAU PURUT YG DI GORENG DAN DI POTONG HALUS.




BAHAN SAYURAN:



KANGKUNG CELUR
SENGKUANG
TAUGEH CELUR
HIRISAN TIMUN
KACANG PANJANG CELUR
TEMPE GORENG
DAUN UBI KAYU CELUR
TAUHU GORENG
KUBIS CELUR
SEDIKIT KEROPOK SAYUR @IKAN....



CARA MENIKMATI PECAL:


SATUKAN SEMUA SAYURAN DI PINGGAN .....LETAKAN KEROPOK DAN SIRAMKAN KUAH DAN NIKMATI SEPERTI SALAD......TERNYATA AMAT SIHAT DAN SIMPLE....



SELAMAT MEMASAK!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...