Tuesday 10 March 2015

UDANG GORENG MUTIARA




 
 
 
 
 
 
 
SALAM SEMUA!
 
 
 
 
UDANG ADALAH MAKANAN LAUT YANG AMAT POPULAR PADA SEMUA ORANG....KATA ORANG PELENGKAP DALAM HIDANGAN.
MASAKAN UDANG AMAT WAJIB DI RESTORAN SEPERTI....RESTORAN MAKANAN LAUT TERKENAL DI SEMUA TEMPAT.....
 
 
UDANG DI MASAK DALAM PELBAGAI CARA..YANG PALING POPULAR ADALAH BUTTER PRAWNS,SWEET AND SOUR,PRAWNS WITH CEREAL NESTUM SERTA STIM...
 
 
 
HARI INI,NIKEE KONGSIKAN MASAKAN UDANG DARI RESTORAN NELAYAN KL,YANG MENJADI SALAH SATU KOLEKSI PERIBADI NIKEE...RASANYA AMAT SEDAP SERTA MURAH....MENYERUPAI MASAKAN HARLOCK ALA CINA..
 
 
 
JOM SEMAK:
 
 
 
 
 
 














2 BIJI BAWANG HOLLAND
5 ULAS BAWANG MERAH KECIL
4 ULAS BAWANG PUTIH
5 CM HALIA MUDA

#- SEMUA BAHAN INI DI MESIN SAMPAI HALUS


SOS:


2 SUDU BESAR SOS TOMATO
3 SUDU BESAR SOS CILI
2 SUDU BESAR SOS CILI THAI
2 SUDU BESAR KICAP PEKAT @MANIS
2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG@ UBI- UTK MEMEKATKAN KUAH
SEDIKIT AIR- UTK MEMBANCUH TEPUNG
GARAM
MINYAK UTK MENUMIS




CARA:




PIJARKAN MINYAK......
    GORENGKAN UDANG SEPARUH MASAK....ANGKAT DAN TOSKAN.


AMBIL LEBIHAN MINYAK TUMISKAN BAHAN KISAR TADI...GORENGKAN SAMPAI GARING DAN MASUKKAN BANCUHAN SOS TADI...SESUAIKAN RASANYA...MASUKKAN UDANG TADI...GAULKAN SAMPAI MESRA.

ANGKAT SERTA HIDANGKAN!


SELAMAT MEMASAK!





 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...