2 KEPING IKAN MERAH@ UDANG- HIRISKAN KUIB BAGI IKAN
2 SUDU BESAR REMPAH KARI IKAN
1 SUDU KECIL CILI GILING
BAHAN TUMBUK:
5 ULAS BAWANG KECIL
3 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT HALIA
1 SUDU KECIL HALBA CAMPUR
2 TANGKAI DAUN KARI
10 ULAS BAWANG KECIL MERAH
10 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT KAROT- KUIBKAN
SEDIKIT CILI HIJAU
SEDIKIT BENDI
CERI TOMATO
250 ML SANTAN
GARAM
PERISA
AIR ASAM JAWA
MINYAK UNTUK MENUMIS
CARANYA:
PIJARKAN PERIUK,LETAKKAN MINYAK ,MASUKKAN BAHAN PENUMIS DAN....MASUKKAN HALBA CAMPUR SERTA DAUN KARI...TUMIS SAMPAI GARING.
APABILA SUDAH GARINGKAN LETAKAN SERBUK KARI SERTA CILI GILING.....TUMISKAN LAGI SAMPAI PECAH MINYAK.
MASUKKAN SANTAN..SERTA AIR ASAM JAWA.....MASUKKAN GARAM DAN PERISA..LETAKKAN KAROT,BIRAJKAN SEBENTAR...
MASUKKAN IKAN SERTA YANG LAIN..TUNGGU HINGGA MASAK,
SESUAIKAN RASA DAN ANGKAT BOLEH DI HIDANGKAN BERSAMA NASI PANAS.
TIP;
JIKA INGIN KARI INDIA YG PURE....JANGAN MELETAKKAN SANTAN TADI AMBAIKAN MENCUKUPI AIR ASAM JAWA SERTA SEDIKIT AIR LAIN UNTUK MENCAIRKAN KUAH...
SELAMAT MEMASAK!
|
No comments:
Post a Comment