Wednesday, 15 April 2015

RED RUBIES @ TAB TIM GROB......IN COCONUT MILK.....




                                                                   




                                               SALAM  SEMUA!

RESEPI RED RUBIES INI NIKEE AMBIL DARI BLOG RACHEL COOKS THAI.....YANG BESTNYA...HIDANGAN PENCUCI MULUT INI AMAT EKONOMI SERTA AMAT MUDAH UNTUK DISEDIAKAN WALAUPUN SEDIKIT CEREWET DALAM MENYEDIAKANNYA.




BAGI PENGGEMAR PENCUCI MULUT THAI.....RED RUBIES ADALAH PILIHAN BIJAK BOLEH DISEDIAKAN AWAL..AMAT SESUAI UNTUK HIDANGAN DI BULAN PUASA...




JOM SEMAK RESEPI....


                                           










1 CAWAN SENGKUANG CINA@ SENGKUANG BIASA-POTONG DADU KECIL...
20 TITISAN PEWARNA MERAH TERANG.
2 SUDU BESAR AIR
1 CAWAN TEPUNG UBI KAYU
1/2 CAWAN GULA
1/2 CAWAN AIR
1 CAWAN SANTAN KELAPA ASLI
AIS CERUT
SEDIKIT BUAH NANGKA - HIRIS HALUS @ KUIB.




CARA;



AMBIL SENGKUANG TADI SATUKAN BERSAMA SEDIKIT AIR DAN PERWARNA MERAH...BIARKAN DALAM 20 MINIT@LEBIH
APABILA LEBIH 20 MINIT.....SEJATKAN SENGKUANG DAN TEPIKAN.

AMBIL SATU PLASTIK MAKANAN LETAKKAN TEPUNG UBI DAN MASUKKAN SENGKUANG..KOCAKKAN PLASTIK BEBERAPA KALI..SEHINGGA SEMUA MELEKAT.
DALAM MASA YG SAMA....PANASKAN AIR DAN....APABILA AIR MENDIDIH MASUKKAN SENGKUANG..
TUNGGU SAMPAI SENGKUAN TERAPUNG..ANGKAT DAN MASUKKAN DALAM MANGKUK YG BERISI AIR.LAKUKKAN SAMPAI HABIS.


UNTUK KUAH:

HANGATKAN SANTAN,AIR SERTA GULA...MASAK SEHINGGA SANTAN SEDIKIT PANAS DAN GULA CAIR...ANGKAT DAN BIARKAN SEJUK.
JIKA SUKAN MASAKKAN SANTAN BERSAMA SEHELAI DAUN PANDAN.

UNTUK MENYEDIAKAN RED RUBIES.....MASUKKAN KE DALAM MANGKUK KUAH SANTAN DAN JUGA RED RUBIES TADI..MASUKKAN AIS CERUT SERTA NANGKA..SEDIA UNTUK DI MAKAN.








 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...