Monday, 20 April 2015

VICTORIA SPONGE PASSIONFRUIT CAKE















SALAM   SEMUA!




UNTUK N3 HARI INI...RESEPI VICTORIA KEK INI ADALAH RESEPI KE 5 DALAM SIMPANAN NIKEE.
UNTUK KALI INI NIKE MELETAKKAN SEDIKIT JUS FRESH DARI BUAH MARKISA @ PASSIONFRUTS....SEDAP,WANGI.....TAK CAYA KENALAH CUBA MENCARI BUAH MARKISA.

BUAH MARKISA AMAT MURAH TERDAPAT DI GERAI BUAH-BUAH DALAM WAKTU-WAKTU YANG TERTENTU!


JOM..KITA TENGOK RESEPI INI..:










3/4 CAWAN BUTTER& SEDIKIT UTK SAPUAN TIN
3 BIJI TELOR A
SEDIKIT ESEN VANILA
1 CAWAN GULA KASTER
1 1/2 CAWAN TEPUNG NAIK SENDIRI
60 ML JUZ PASSIONFRUITS@ESEN PASSIOFRUIT 1 SUDU KECIL.

FILLING@ INTI KEK:


4 - 5 SUDU BESAR JEM STRAWBERRY SMUCKER
1 CAWAN NON DAIRY WHIPPING CREAM@DAIRY WHIPPING CREAM ANCHOR-PUKUL HINGGA BERTANDUK LEMBUT
1 BIJI BUAH MARKISA- AMBIL JUSNYA


CARA;

PANASKAN OVEN PD SUHU 160-180'C.

GRISKAN TIN KEK BERSAIZ 8 INCI...
DALAM MANGKUK BESAR PUKUL TELOR BERSAMA VANILA SAMPAI GEBU...KETEPIKAN

AMBIL MANGKUK LAIN PUKUL MENTEGA BERSAMA GULA SAMPAI PUTIH SERTA GEBU.MASUKKAN ADUNAN TELOR PERLAHAN SEDIKIT-SEDIKIT..HINGGA HABIS.MASUKKAN JUS MARKISA@ESEN...GAUL SEBATI.

AYAK BAHAN KERING BEBERAPA KALI.AMBIL SEDIKIT DEMI SEDIKIT BAHAN KERING ADUK PERLAHAN-LAHAN DI DALAM ADUNAN TEPUNG..LAKUKAN DENGAN TANGAN SAMPAI HABIS.

ASINGKAN DUA TIN .....BAKARNYA SAMPAI MASAK DALAM 20 MINIT ATAU SEBIJI KEK DALAM 35 MINIT.

APABILA KEK SEJUK...LETAKKAN INTI WHIPPING CREAM..BERSAMA SAPUAN JEM DAN CURAHKAN JUS MARKISA...


TIP:


ANDA JUGA BOLEH MEMASUKKAN JUS MARKISA KE DALAM ADUNAN WHIPPING CREAM YG SIAP DI PUKUL DAN RATAKAN....


SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN.....

 





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...